Atsieniet rokas! • IR.lv

Atsieniet rokas!

6
Par godu Latgales ieguldījumam Latvijas vienotības un valstiskuma idejas attīstībā, Latvijas Banka 3. maijā laida klajā piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Latgales kongress".

Kopš Latgales latviešu kongress nobalsoja par pievienošanos pārējai Latvijai, pagājuši jau 95 gadi. Tomēr mantiskas un emocionālas plaisas turpina atšķelt šo reģionu, līdz beidzot valodu referendums ir valdību pamodinājis – Latgale jāglābj! Kā gan? 

Artūram ir 30 gadu, bakalaura grāds, sieva un divi bērni. Viņš nevēlas atklāt savu īsto vārdu. Latvijas Lauksaimniecības universitātē apguvis kokapstrādes specialitāti un atteicies no Rīgā piedāvātā darba, pirms sešiem gadiem viņš atgriezās dzimtajā Latgalē. «Gribēju taisīt pats savu uzņēmumu. Plāni – kā Napoleonam,» stāsta Artūrs. «Ražot mēbeles, par nopelnīto naudu nopirkt kādu ezeru vai vismaz zemi pie tā, uzcelt viesu māju.» 

Aizņēmies naudu no vecākiem un radiem, uzņēmumu viņš nodibināja. Iznomāja telpas bijušajās mehāniskajās darbnīcās, sakopa, nopirka lietotas iekārtas. Pat pieņēma darbā divus cilvēkus. «Sākumā gāja tīri labi. Tas vēl bija treknajā laikā, naudu neviens neskaitīja.» Mēbeles pirka maz, toties pasūtīja sirdsmājiņas, suņu būdas, bišu stropus. 

Tomēr, tikko parādījās pirmā nauda, klāt bija arī valsts inspekcijas. Artūrs domā – kāds aiz skaudības uzsūtījis. Pirmā – darba inspekcija. Uzrakstīts akts, jo telpā nav ventilācijas un darbgaldi neatbilst ES standartiem. Pēc tam nāca ugunsdzēsēji, atkal sods. Vislielākās klapatas sagādājis VID: «Biju vēl jauns un dumjš – nesapratu, ka tajā iestādē katrs drīkst mani mācīt un lamāt. Nespēju turēt muti, pēc tam man speciāli piesējās un sodīja par katru sīkumu. Arī tur strādājošajiem vajadzēja sevi pierādīt, lai saglabātu darbu, un viņi to darīja uz mana rēķina.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu