Meklējot dārgāko olu • IR.lv

Meklējot dārgāko olu

1
Faberžē ir ne tikai olu meistars — tā ir vesela juvelierizstrādājumu skola.

Kādam Faberžē izstāde muzejā Rīgas Birža varbūt atgādinās lepnāku krāmu tirdziņu, man tā šķita smalku meistardarbu ekspozīcija 

Gāju meklēt izsmalcinātāko šīssezonas Lieldienu olu. Iegriezos Rīgas Biržā tikko atvērtajā Faberžē juvelieru nama ekspozīcijā. Nesen Londonā par 9,2 miljoniem sterliņu mārciņu tika izsolīta šī pasaulslavenā juveliernama Lieldienu ola –The Rothschild Fabergé Egg. Ja ne gluži šo meistardarbu, tad vismaz kādu no 42 imperatora svētku brīnumolām apskatīt cerēju. 

Priecē atjaunotais Biržas nams, kur lieliski iederas šī ekspozīcija – ceru, ka turpmāk Rīgā būs vairāk profesionāli noformētu ekspozīciju, kur darbu izkārtojumam ir sava īpaša noskaņa. Šoreiz bija veiksmīgi izvēlēts apgaismojums, kas izceļ mākslas darbu vissīkākās detaļas. Arī izstādes informatīvais formāts priecē. Ja kāds, nākot uz šo izstādi, domā, ka Faberžē ir tikai olu meistars, tad viņš kļūdās. Tā ir vesela juvelierizstrādājumu skola. Par to var pārliecināties gan askētiskajā priekšmetu kolekcijā, gan turpat aplūkojamajos katalogos un uzskates līdzekļos. 

Faberžē populāritātes fenomenu veidojis izsmalcinātais un ekstraordinārais juvelierdarbu tehniskais izpildījums. Īpaši slavens Faberžē rotu nams kļūst līdz ar Lieldienu olu meistarošanu Krievijas caru dinastijai. Lielākās olas tikušas veltītas Krievijas imperatoriem Aleksejam III un Nikolajam II. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu