Flika dienas skaitītas, jautājumi par tālāko paliek • IR.lv

Flika dienas skaitītas, jautājumi par tālāko paliek

31
Bertolts Fliks. Foto: Kaspars Krafts, F64
Sanita Jemberga

Lai uzņēmumā ieguldītu 50 – 70 miljonus latu, nepieciešami budžeta grozījumi

Valdība otrdien atkal nepieņēma galīgo lēmumu par piedalīšanos airBaltic glābšanā, jo ar privāto akcionāru nav panākta vienošanās par iepriekš izvirzītajiem nosacījumiem. 

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) paziņoja, ka ar privāto akcionāru panākta vienošanās šīs nedēļas laikā no amata atbrīvot lidsabiedrības prezidentu Bertoltu Fliku, un valdības konsultants nosauca nepieciešamo ieguldījumu summu, kas svārstās no 50 līdz 70 miljoniem latu, proporcionāli ieguldot abiem akcionāriem.

Pirms divām nedēļām valdība piekrita piedalīties airBaltic glābšanā, uzdodot piesaistītajam konsultantam Prudentia izvērtēt divus scenārijus – valsts izpērk privāto akcionāru Baltijas Aviācijas sistēmas (uz papīra tas uz pusēm pieder Flikam un Bahamās reģistrētam fondam, kas acīmredzot pārstāv Krievijas miljardieri Vladimiru Antonovu, kura Krājbanka ir lielākais uzņēmuma kreditors), vai arī abi akcionāri iegulda proporcionāli. Lai tas notiktu, jānomaina Fliks, jāmaina akcionāru līgums un statūti. 

Otrdien Valdis Dombrovskis (Vienotība) un Augulis paziņoja, ka par vēlamāko tiek uzskatīts otrais variants – ka pamatkapitālā abas puses iegulda proporcionāli. Augulis norādīja, ka BAS attiecībā uz Flika nomaiņu “nav iebildumu, ka to nevar darīt”. Fliks, kas dienas pirmajā pusē bija izziņojis Berlīnē trešdien paredzētu preses konferenci, pēcpusdienā to atsauca. 

Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš paskaidroja, ka uzņēmumam ir nepieciešami 50 – 70 miljoni latu, lai tas 2013.gadā atgrieztos pie peļņas. Nauda tiktu ieguldīta šā un nākamā gada laikā. Valdības pārstāvji paskaidroja, ka būs nepieciešami grozījumi 2011.gada budžetā, lai pēc iespējas mazāks iespaids būtu uz nākamā gada budžeta izdevumu samazināšanu, un tas ir jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem. Cik saprotams no Dombrovska teiktā, Finanšu ministrijai dots uzdevums ieguldīt naudu arī pirms tam, kad grozījumi apstiprināti, ja uzņēmumam rodas likviditātes grūtības, bet jāiegulda arī BAS.

Pēc otrdienas valdības lēmuma neskaidrību ap lidsabiedrības nākotni nav mazāk.

Pirmkārt, neviens no valdības pārstāvjiem nespēja atbildēt, cik ilgā laikā sarunas ar otru akcionāru jāpabeidz un lēmums jāpieņem. Līdz ar to nav skaidrs, vai to varētu pieņemt līdz vēlēšanām 17.septembrī. Savukārt valdības koalīcijas maiņas gadījumā šim lēmumam var nebūt nekādas nozīmes.

Otrkārt, lai gan pēc otrdienas sēdes var rasties iespaids, ka Krājbankai un Flikam ir atšķirīgi viedokļi par risinājumu un banka ir gatava viņu upurēt, Fliks joprojām vismaz uz papīra ir 50% BAS akcionārs. Nav skaidrs, kāda būtu viņa turpmākā loma. Paši bankas pārstāvji sīkākas ziņas par sarunām sniegt negribēja. Nav skaidrs, kā un kad varētu notikt valdes nomaiņa, jo, saskaņā ar esošo līgumu, valdi nominē BAS. Augulis minēja trīs valdes locekļu iecelšanu un kādu pagaidām nenosaucamu profesionāli ar labu CV, kas varētu vadīt uzņēmumu, bet nav skaidrs, ar kādu juridisku pamatojumu tas notiktu.

Treškārt, joprojām nav dokumentālas skaidrības par to, kur palika 15,8 miljoni iepriekšējā gadā pamatkapitālā ieguldītās LVRTC naudas. To, ka nespēj to noskaidrot, šogad martā konfidenciālā ziņojumā Augulim atzina valsts izvirzītie padomes locekļi. Fliks presei izteicies, ka tos samaksājis kā parādu SAS.

 

Komentāri (31)

Ilona Auziņa 06.09.2011. 19.12

Un nav nekāda jēga Flika nomaiņai, ja netiek radikāli mainīti AB statūti par labu valstij. Tad būs tā, ka vienu Fliku nomainīs cits tāds pats Fliks, tikai pavisam pliks un vecā spēle turpināsies, mēs tik maksāsim lai viņi varētu to visu pievākt. Dominējošai lomai tomēr šeit būtu jābūt valstij kā galvenajai akciju turētājai. Pagaidām šis ir Parex Nr.2, labi ka Dombrovskis un Vilks nav Godmanis ar Slakteri. Te ir cerība uz daudz saprātīgāku problēmas risinājumu, tomēr lēti mums tas nebūs.

+12
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > Ilona Auziņa 06.09.2011. 19.37

    Dombrovskis ar Vilku var nepaspēt. Laiks ir ZZS, Flika un Antonova pusē, jo ir diezgan liela iespēja, ka nākamajā valdībā nebūs ne Dombrovskis, ne Vilks, bet gan ZZS ar SC, kuri nepakautrēsies iztirgot AB pa lēto krievu “investoram”.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Ilona Auziņa 06.09.2011. 19.55

    to $
    Cerēsim, ka Tavs prognozes nepiepildīsies… :)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 06.09.2011. 19.54

Fliks sevi vareetu reabiliteet ar lieciibas sniegšanu par satiksmes ministrijas ( iipaši Šlesera valdiišanas periodaa) lomu šajaa ooperaa…

+7
0
Atbildēt

0

austrisv 06.09.2011. 18.59

“Otrkārt, lai gan pēc otrdienas sēdes var rasties iespaids, ka Krājbankai un Flikam ir atšķirīgi viedokļi par risinājumu un banka ir gatava viņu upurēt, Fliks joprojām vismaz uz papīra ir 50% BAS akcionārs.”

Šitais nu gan ir in teresanti!!! Jo kā gan var nomainīt Fliku, ja , izrādās, ka Flikam pieder 50% AB akciju caur BAS!!! Smieklīgi un kur tad ir tās Antonova akcijas!
Krājbanku var saprast, jo gan jau Fliks nav atmaksājis kredītus šai bankai un tāpēc banka uzliek ķepu! Interesants samudžinājums un grūti te ko atrisināt, jo Šlesers ir gana “pastrādājis”, lai iepirktu, cik dzirdēts, sev AB akcijas un Fliks, cik dzirdēts, ir tikai tukša izkārtne, jo ne par velti, taču X akcionārs un banka ir gatavi Fliku nomainīt! Tikai, interesanti, kā?

Bez tam , pagājušā gada valsts ieskaitītie 15 milj it esot atmaksāti SAS. Trakākais, ka tas varētu būt par Flika it kā nopirktajām AB akcijām!!! Tas gan būtu tiesāšanās vērts!

+5
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > austrisv 06.09.2011. 19.33

    Nevis 50% AB, bet 50% BAS, kas ir ~24% AB.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu