Daudzem piešķir Triju zvaigžņu ordeni • IR.lv

Daudzem piešķir Triju zvaigžņu ordeni

25
Foto: Saeima
Indra Sprance

Jēkabpilī bojāgājušā policista tuviniekiem – glabāšanā Viestura ordenis

Valsts prezidents Valdis Zatlers trešdien pasniedzis virkni valsts apbalvojumu, tajā skaitā Triju zvaigžņu ordenis pasniegts bijušajam Saeimas priekšsēdētājam, patlaban Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas (JL, “Vienotība”) biedram Gundaram Daudzem (ZZS), savukārt Jēkabpils apšaudē bojāgājušā Ilmāra Znotiņa tuviniekiem glabāšanā nodots Viestura ordenis.

Daudze apbalvots ar ordeņa otro šķiru un iecelts par Triju zvaigžņu ordeņa lielvirsnieku. Valsts augstākais apbalvojums Daudzem piešķirts “par nopelniem valsts darbā un lielo personīgo ieguldījumu medicīnas darbā, pacientu veselības aprūpē un ārstniecībā”, Ir.lv informēja Saeimas preses dienestā.

Savukārt aģentūra LETA vēstī, ka apbalvojumus trešdien saņēmuši vēl virkne cilvēku.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri tiek iecelts par mūža ieguldījumu kino mākslā, Latvijas dokumentālā kino skolas izveidē un tās starptautiskās atpazīstamības veicināšanā viens no ievērojamākajiem Latvijas dokumentālā kino režisoriem, operators un scenārists, Latvijas Kultūras akadēmijas goda profesors Gerceļs (Hercs) Franks.

Par izcilu Tēvijas mīlestību un spilgtu radošā mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra mākslā Triju Zvaigžņu ordeni saņems teātra vecmeistars, aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše.

Par nopelniem valsts, kultūras un sabiedriskajā darbā Triju Zvaigžņu ordeni saņems politiķe, kultūras un sabiedriskā darbiniece Karina Pētersone.

Par nozīmīgo ieguldījumu Latvijas Vecticībnieku Baznīcas attīstībā un nostiprināšanā, ieguldījumu sabiedrības integrācijas procesa attīstībā Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijas Vecticībnieku Pomoras Baznīcas Centrālās Padomes priekšsēdētājs un Daugavpils Jaunbūves vecticībnieku draudzes mācītājs un Padomes priekšsēdētājs Aleksejs Žilko.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku tiek iecelts par nopelniem rokenrola mūzikas žanra attīstībā un Latvijas vārda popularizēšanu ārvalstīs mūziķis, rokenrola leģenda Latvijā Pits Andersons.

Par spilgto radošo devumu latviešu profesionālā teātra un kino mākslā, par pašaizliedzīgu, talantīgu un nesavtīgu ziedošanos mākslai Triju Zvaigžņu ordeni saņems Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.

Par mūža ieguldījumu sporta žurnālistikā un sporta dzīves notikumu popularizēšanā Triju Zvaigžņu ordeni saņems ilggadējais Latvijas Radio diktors un sporta žurnālists Gunārs Jākobsons.

Par izcilu Tēvijas mīlestību un mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā Triju Zvaigžņu ordeni saņems rakstniece un scenāriste Māra Kaijaka (Svīre).

Par lielo personīgo ieguldījumu Latvijas koru kultūrā un Latvijas mūzikas kultūrvidē, Dziesmu svētku kustības attīstībā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents, dziesmu svētku virsdiriģents Sigvards Kļava.

Par mūža ieguldījumu arheoloģijā, Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izpētē, aizsardzībā un popularizēšanā Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, arheoloģe, habilitētā vēstures doktore Ilze Biruta Loze.

Par mūža ieguldījumu Latvijas mākslā Triju Zvaigžņu ordeni saņems gleznotāja Felicita Pauļuka.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra un kino mākslā un spilgtu radošo sniegumu Triju Zvaigžņu ordeni saņems Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un profesionālā teātra un kino mākslā un spilgtu radošo sniegumu Triju Zvaigžņu ordeni saņems Dailes teātra aktieris un režisors Juris Strenga.

Par lielo personīgo un nesavtīgo ieguldījumu labdarības darbā Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijā kultūras, izglītības un mākslas mecenāts Boriss Teterevs un Ināra Tetereva.

Par nopelniem kultūrā, spilgtu radošo devumu teātra mūzikas žanra attīstībā Latvijā Triju Zvaigžņu ordeni saņems komponists un diriģents, Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods.

Par mūža ieguldījumu Latvijas kultūrā un nozīmīgo radošo devumu kostīmu veidošanā kino filmām, teātra izrādēm un mākslas pasākumiem Triju Zvaigžņu ordeni saņems kostīmu māksliniece Večella Varslavāne.

Par mūža ieguldījumu Latvijas arheoloģijā un seno apģērbu pētniecībā, devumu tautas mākslas attīstībā un zinātnisko atziņu nodošanā nākamajām paaudzēm Triju Zvaigžņu ordeni saņems Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Arheoloģijas nodaļas emeritētā valsts zinātniece, habilitētā vēstures doktore Anna Zariņa.

Par lielo personīgo ieguldījumu lauku vides sakārtošanā Latvijā Triju Zvaigžņu ordeni saņems uzņēmējs Aivars Zvirbulis.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri tiek iecelts par izcilu Tēvijas mīlestību, par nesavtīgu mūža ieguldījumu sabiedriskajā un kultūras darbā, latviskās identitātes, tautisko vērtību un tradīciju saglabāšanā un uzturēšanā svešumā Triju Zvaigžņu ordeni saņems ilggadējais latviešu sabiedriskais darbinieks Argentīnā, Dienvidamerikas latviešu apvienības priekšnieks Ilgvars Ozols.

Par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas vecākais inspektors, majors Rolands Bērziņš.

Par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas vecākais inspektors, majors Arians Lalovs.

Ar Viestura ordeņa Sudraba goda zīmi tiek apbalvoti par sevišķiem nopelniem valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā, par drošsirdīgu, pašaizliedzīgu un nesavtīgu rīcību, pildot dienesta pienākumus, šā gada 25.janvārī bruņotās laupīšanas Jēkabpilī operācijas laikā aizturot noziedznieku grupu, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Patruļdienesta rotas jaunākais inspektors, virsseržants Rims Šveds un Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas Patruļdienesta rotas jaunākais inspektors, virsseržants Salvis Tihanovskis.

Pie dažāda līmeņa apbalvojumiem tikušas arī citas amatpersonas.

 

Komentāri (25)

martins_kibilds 04.05.2011. 20.28

Daudzem ordeni? Interesanti būtu uzzināt viņa dižos nopelnus.

+13
0
Atbildēt

0

ivetao2007 04.05.2011. 20.29

Man bija ilga sarakste ar ordeņa kapitulu, Valsts prezidenta kanceleju par to, lai Viestura ordeni varētu piešķirt pēc nāves. Šo kantoru darbinieces ar maniem dokumentiem spēlēja volejbolu vai futbolu. Tikai tad, kad biju savācis vienopus šos dokumentus un A. Vilkam, kas ordeņu kapitula kanclers, publiski iedevu tos rokās un kaunināju šo priekšnieku par birokrātiju, beidzot kritušie Latvijas varoņi var saņemt pēc naves apbalvojumus, kas paredzēti visu valstu militārajos apbalvojumos. Ordeņu kapitulā un Prezidenta kaceleja radīts dzelzbetona birokrātisks mūris, kuru var caursist tikai tādi kā Daudze, kuriem ir sava birokrātiskā mašina, lai ieleauztos ordeņu kapitulā un prezidenta kanecelejā. Smird pec sovetu laikiem. Daudzi leģendāri Latvijau visā pasaulē slavinājušas personības aizgājušas mūžībā, bez kāda apbalvojumā. Piemēram olimpiskās zelta medaļas izcinītāja, viena no pasaules labākajām volejbolistēm Tatajana Veinberga. Par viņas apbalvošnu biju iesniedzis dokumentus pirms vairākiem gadiem. Tos divkārt atmeta atpakaļ, jo virsbirokrātijas prasības es nevarēju izpildīt, jo Veinberga nestrādāja manā firmā un man nav sava personālsatāva daļa. Daudzus gadus biju Dauagavas volejbola sekcijas vadītājs. Tas nav vienīgais gadījums ka varoņi ir bezspecīgi Prezideta un ordeņy kapitula birokrātu pārspēka priekšā. Izņemums bija tad, kad prezidents bija Guntis Ulmanis.

+10
-1
Atbildēt

0

P_Dancis 05.05.2011. 07.52

Ordeņa piešķiršana oligarhisma un populisma īstenotājam padara paša ordeņa ideju par apsmieklu. Kauns Latvijai. Kauns Zatleram.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu