Satikšanās ar realitāti • IR.lv

Satikšanās ar realitāti

6
No kreisās: Andrejs Molčanovs, Artūrs Jeresjko, Eduards Janakovs

Saskaņas centra vēlēšanu panākumi un iespēja nokļūt valdībā uzjundīja kaislības ne tikai latviešos – krievu mediji piedzīvoja īstu šoku

Okupācijas nav bijis! Valsti pārvalda ienaidnieki. Krievus sit. Šīs dogmas, kas gadiem ilgi bija iecementētās Latvijas krievvalodīgo mediju apziņā, 17.septembrī gandrīz sabruka. Saskaņas centra līderpozīcijas Saeimas vēlēšanās un pietuvošanās varas krēsliem lika nelatviešu presei pavisam citādi paskatīties uz saviem varoņiem un viņu rīcību. Taču ne visi izrādījās gatavi tikties ar realitāti.

Noskaņas, kas krievu plašsaziņas līdzekļus pārņēma pēc Saeimas vēlēšanām, vismazāk atgādināja uzvaras optimismu. Tas bija kokteilis: izbīlis, apjukums, vilšanās un neizpratne, ko darīt, ja SC tiešām nonāks pie varas.

Pirmais šoks
Priekšvēlēšanu noskaņu spektrs krievvalodīgajā mediju telpā pieļāva tikai vienu pieņemamu valdības koalīcijas variantu: «krievi» ar «oligarhiem». Scenārijs, kurā SC pilnībā tiktu izolēti no sarunām, arī atbilstu teorijai «krievus sit». Taču pēcvēlēšanu notikumi izjauca ierasto ideoloģisko bilanci: krasā SC līderu retorikas maiņa apstulbināja gan plašsaziņas līdzekļus, gan elektorātu. «Nodevēji», kas iepriekš netika izskanējis populārās krievu radiostacijas Baltkom ēterā, sāka parādīties arvien biežāk. Laikraksts Čas pirmo dienu sarunas par valdības veidošanu atspoguļoja rakstā ar nosaukumu «Koaliekulība».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu