Rakstīja Hermanim • IR.lv

Rakstīja Hermanim

3
Aiva Birbele (priekšplānā) ar izrādes Kapusvētku PR galvenajām aktrisēm Līgu Liepiņu (no kreisās), Lolitu Cauku un Intu Tiroli.
Anda Burve-Rozīte

Šajās dienās Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvo dramaturģes Aivas Birbeles (42) luga Kapusvētku PR. Sākusi kā apkopēja Jaunatnes teātrī, Aiva izgājusi cauri gandrīz visiem darbiem teātrī, bijusi arī aktrise. Tagad viņa ar panākumiem raksta komēdijas 

No attāluma Aiva atgādina literatūrzinātnieci – sēžot Nacionālā teātra kafejnīcas pagrabiņā pie kafijas tases, viņa aizrautīgi lasa. Neliela auguma sieviete dzīvīgām acīm un matiem viršu medus krāsā. Aivas smiekli man atgādina grāmatu par Mazo raganiņu. Sarunā atklājas, ka viņai piemīt humora izjūta, kas spēj gan sasmīdināt, gan arī liek aizdomāties. Šonedēļ uz Nacionālā teātra skatuves sāks rādīt komēdiju, ko Aiva sākotnēji rakstīja, cerot uz iestudējumu citā teātrī. Vai būs kas līdzīgs komēdijai Latgola.lv, kas pagājušajā gadā Nacionālajā teātrī guva lielu popularitāti? Aiva apgalvo, ka Kapusvētku PR nebūs tikai «rēcamgabals». «Kāpēc mēs tik ļoti kašājamies pa pagātni, ejam citu nolikto ceļu,» viņa klāsta komēdijas būtību. Izrāde ir par latviešiem. 

Dzīvespriekā kūsājošajai dramaturģei šis ir pirmais iestudējums uz liela teātra skatuves. Iepriekš sadarbojusies ar režisora Jura Rijnieka neatkarīgo teātri – stand up komēdija Tāda es esmu ar aktrisi Zani Daudziņu apbraukājusi visu Latviju. Novembrī līdzīgā stilistikā ar to pašu komandu gaidāma jauna Aivas komēdija. Lai arī gāju pie viņas ar jautājumu, kā ir mūsdienās būt jaunam dramaturgam, kurš dienas nepavada birojā, veicot darbu pēc darba un par to ik mēnesi saņemot iepriekš paredzamu atalgojumu, jautājums tiekoties atkrita pats no sevis. Izrādījās, ka Aiva dzīvo bez stresa, darot darbu, kas patīk un nepārslogo. Iedvesmojoši, nodomāju pēc tikšanās, noskatoties, kā viņa, auduma somu plecos un krāšņu šalli ap pleciem, dodas prom no Nacionālā teātra uz centra pusi.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu