Vēl cīņa nav galā... • IR.lv

Vēl cīņa nav galā…

61
Anna Žīgure

Var apbrīnot Valsts prezidenta tālredzību, jau pagājušajā nedēļā paziņojot, ka šodien Ministru prezidenta kandidatūru nevarēs nosaukt

Par spīti visām bezgala sarežģītajām partiju un apvienību attiecībām ir pienākusi diena, kad Saeimas ēkas smagās durvis ver Latvijas Republikas 11.Saeimas deputāti, lai dotu – kā medijos izskanējis – zvērestu vai svinīgo solījumu. Acīmredzot katrs dod to, ko pieļauj ticība un (vai) sirdsapziņa, ja tāda ir. Vai zvēresta pārkāpšana ir grūtāks solis, nekā solījuma nepildīšana? Kā gan citādi Latvijas Sociālistiskās partijas deputāti, kuru programmā kā galvenais mērķis ierakstīts pagriezt atpakaļ vēstures ratu, var solīt uzticību neatkarīgai Latvijas valstij.

Vēlētāju uzticība valsts augstākajai likumdevēju iestādei šajos 20 gados mazinājusies tik dramatiski, ka vasaras referendumā vairāk nekā 90% nobalsoja par iepriekšējā sasaukuma deputātu atlaišanu. Līdz ar to ceļamaizei, kas deputātiem dota, uzziesta visai plāna sviesta kārtiņa. Arī pati maize nav kvalitatīvā Latvijas lauku rudzu maize.

Pat no malas redzams, ka darbs trīs gadu garumā paredzams grūtāks, nekā tas bijis līdz šim. Par to liecina lielais enerģijas daudzums, kas bijis jāvelta sarunām starp acīm redzamajiem vēlēšanu uzvarētājiem – ZRP, “Vienotību” un Nacionālo apvienību, un radies iespaids, ka cīņa vēl nav galā. Ja tik pašsaprotamam jautājumam bija jāupurē vairākas nedēļas dārgā laika, tad gribas jautāt, ko šis apstāklis stāsta par valdības un Saeimas darboties spēju?

Un ko par jauno Saeimu liecina seši pārbēdzēji, kuri par savu soli paziņoja svētdienā – dienu pirms Saeimas atklāšanas? Arī šis solis nepalīdzēs atgūt vēlētāju uzticību ne viņiem pašiem, ne Saeimai kopumā. Šajā sakarā var apbrīnot Valsts prezidenta Andra Bērziņa tālredzību, jau pagājušajā nedēļā paziņojot, ka šodien Ministru prezidenta kandidatūru nevarēs nosaukt.

Tiešām būtu nožēlojami, ja liela daļa deputātu tā vietā, lai tagad liktu lietā savu izglītību, valstisko skatījumu, radošo domu un labo gribu, arī nākotnē turpinātu cīnīties tikai par savām personīgajām un savu partiju interesēm, aiz tām nepamanot valsts intereses. 

Būtu ideāli, bet tas jau laikam pārāk daudz gribēts – lai par valsts interesēm, nevis par nākamām pašvaldību vēlēšanām, domātu arī opozīcijā palikušās partijas.

Šobrīd gan pilnīgi sajucis, kas pieder koalīcijai un kas – opozīcijai. Šajā sajukumā pilnīgi pazudušas vērtības, kuru dēļ tika atlaista iepriekšējā Saeima, un pilnīgi aizmirsies, ka ar katru publisku strīdu „savējo” starpā stiprāki kļūst tie, kuri Latvijas valstij nevēl labu. 

Neraugoties uz dažādajiem viedokļiem, Latvijas izdzīvošanas vārdā politiķiem un sabiedrībai būtu jācenšas vienoties par to, ka visu Latvijas iedzīvotāju – kā pamatnācijas, tā minoritāšu, kā pilsoņu, tā nepilsoņu – pirmais pienākums ir nodrošināt latviešu tautas un uz Ziemeļeiropu orientētās kultūras izdzīvošanu un nācijas ilgtspējīgu attīstību. Un vēl – pamatnācijas – Latvijas latviešu – pienākums pret minoritātēm ir ne tikai palīdzēt tām saglabāt savu kultūras identitāti, bet arī tās nosargāt. Tās ir unikālas vērtības,kas jāsargā no pēcpadomju kultūras spiediena.

Visu vai vismaz lielas daļas vēlētāju interesēs ir, lai samazinātos aiza, kas izveidojusies starp vēlētājiem un ievēlētajiem. Jaunajiem deputātiem un arī daļai jau pieredzējušo var tikai novēlēt, lai līdz ar deputātu statusu viņus nepārņemtu sajūta, ka tautas kalpi atrodas iedomātās frontes līnijas viņā pusē. 

Mēnesis pēc vēlēšanām parādījis, ka starp ievēlētajiem deputātiem vairāki īsti nesaprot, kur nonākuši.

Ja 11.Saeimas deputātiem izdotos atrast gadu gaitā pazaudēto kopējo mērķi – valsts uzplaukumu un trīs gadus strādāt tikai tā labā, tas būtu labs piemērs ne tikai Latvijas sabiedrībai, bet, iespējams, arī tām valstīm, kur iekšējie strīdi un nesaskaņas pašu starpā ievedušas savas valstis un tautas dziļā krīzē. Tā noticis, piemēram, Ukrainā un Baltkrievijā. Arī tur bija labi priekšnoteikumi izveidoties par mierīgām eiropeiskām valstīm, kurās valda demokrātija un labklājība.

Šā Saeimas sasaukuma laikā deputātiem nāksies risināt arī citas, ne tikai iekšpolitikas problēmas. Pasaulē var padziļināties ekonomiskā krīze, kuras saltā elpa noteikti skars arī Latviju. Tāpat kā Igaunija un Polija iepriekšējās krīzes periodā, arī Latvija to varētu pārvērst par iespēju laiku. Svarīga ir gatavība jauniem pārbaudījumiem.

Ne pārāk tālā nākotnē, kā brīdina zinātnieki, ir pasaules pārtikas krīze. Paldies Dievam, mums ir sava zeme, un tā spēj mūs pabarot. Varbūt ir pēdējais laiks padomāt, kādus likumus jau iepriekš vajadzētu pieņemt, lai nodrošinātu dzīvotspējīgu lauksamniecību un Latvijas pārtikas eksportu uz valstīm, kur tā pavisam drīz pilnīgi izbeigsies?

Pagājušajā nedēļā pasauli apceļoja ziņa, ka kāda japāņu firma nākusi klajā ar jaunu produktu – absolūti precīzu sejas kopiju (cena 2800 eiro). Tas došot iespēju paraudzīties uz sevi citu acīm. Šādas sejas kopijas noderētu arī dažam labam mūsu tautas kalpam, lai pats varētu apskatīties, kāds viņš izskatās, no malas raugoties.

 

Komentāri (61)

Pēterītis 17.10.2011. 12.21

Mums jāapzinās, ka mums kaimiņos, nākusi no bizantijas kultūras, dalot un pārdalot nenopelnītu mantu un vērtības, cenšoties savtīgās interesēs ietekmēt pasaules virzību, veidojusies izcilu demogogu un manipulātoru kultūra. Tikai izzinot to un atbrīvojoties no šis ietekmes, tikai tuvojoties rietumu vērtības radošai kultūrai, Latvijas talanti var gūt iespēju sevi realizēt un celt labklājību savā zemē.

+28
0
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > Pēterītis 17.10.2011. 12.31

    —–
    Mums jāapzinās/jāapjēdz izcilāko rietumu vērtību pārstāvju metožu būtība, lai nākamos veidojumus ”Reformu partija” spētu atpazīt. Neviens mūsu austrumu kaimiņš – kupec/tirgonis, Nasredins vai Benders netuvu nestāv blakus reālajiem rietumu darboņiem:
    Bernard Lawrence “Bernie” Madoff (pronounced /ˈmeɪdɒf/;[3] born April 29, 1938) is a former American stockbroker, entrepreneur, investor, investment advisor, money manager, and former non-executive chairman of the NASDAQ stock market, and the admitted operator of the largest Ponzi scheme in history.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Liene > Pēterītis 17.10.2011. 12.38

    “aldis 17.oktobris 2011 12:21”

    — Никогда вы от нас не освободитесь.

    Потому, что мы сидим у вас внутри.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Dmitry > Pēterītis 17.10.2011. 13.03

    agree!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    reiznieks > Pēterītis 17.10.2011. 14.06

    Tām rietumu vērtībām, kas ir Makdonaldā, Afganistānā, Irākā, Monsanto, lētajos seriālos un varavīksnes krāsas karogos es netaisos tuvināties. Kaut gan, saimnieciskumu var no viņiem pamācīties.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Pēterītis 17.10.2011. 22.01

    jebreičiks beņa dod vērtīgu padomu – kamēr liekam viņam mīnusus(vai plusus), viņš sēž mūsos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > Pēterītis 17.10.2011. 13.51

    aldis – edge_indran …Nasredins vai Benders netuvu nestāv blakus reālajiem rietumu darboņiem:
    ———————————————-
    Mēģināšu turpināt –
    ” nestāv blakus reālajiem rietumu darboņiem”, piemēram, Bilam Geitsam un Stīvam Džobsam. Iemesls principiāls. Benderi operē staipāmo cilvēku likumu sfērā, geitsu un džobsu darbs pakļautas nemainīgiem dabas likumiem. Izzinot dabas likumus, vērtības rada. Ar cilvēka likumiem vērtības tikai dala. Tās ir divas principiāli atšķirīgas kultūras, no kurām Latvijai piemērota tikai objektīvo likumu izziņā bāzētā. Arī attiecībā uz objektīvajiem likumiem ekonomikā un sabiedrībā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 17.10.2011. 11.46

Var apbrīnot Valsts prezidenta tālredzību, jau pagājušajā nedēļā paziņojot, ka šodien Ministru prezidenta kandidatūru nevarēs nosaukt
_______________________________________________
labi informēts.

Tūlīt jau redzēsim vai ar SC balsīm ievēlēts prezidents ir labāks par zvērudārzā izvēlētuo.

+16
0
Atbildēt

3

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 17.10.2011. 12.36

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 17.10.2011. 12.02

    ——
    Nelaid ”muļķi”, neesi tak ‘Nezinītis uz Mēness’, kas reālās demokrātijas tikumus un teiciena ”Kas maksā, tas pasūta mūziku!” būtību neapjēdz.
    Viss notiek saskaņā normālas tirgus ekonomikas ”pirkt-pārdot” principiem – Jēkaba ielas namiņā tie vienmēr būs lielā cieņā un godā.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 17.10.2011. 12.16

    Nelaid ”muļķi”, ..
    ____________________________
    edge un mēmurij

    uzliec no dziesmu grāmatas:
    sajuz ņirušimij siģiķ pad mašinoi..

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 17.10.2011. 10.56

Un ko par jauno Saeimu liecina seši pārbēdzēji, kuri par savu soli paziņoja svētdienā – dienu pirms Saeimas atklāšanas
__________________________________________________
Rodas iespaids, ka gan ar pašu ZRP vaduoni, gan ZRP deputātu baru manipulē kādi ārpusparlamentāri spēki.

+13
-3
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 17.10.2011. 11.42

    ——
    Pat advokātam A.Grūtupam rodas iespaids:”Atmodas laika inteliģence pašreizējo situāciju vairs nesaprot.”
    http://www.diena.lv/latvija/zinas/grutups-atmodas-laika-inteligence-pasreizejo-situaciju-vairs-nesaprot-13901664
    – MANUPRĀT, Žīgures kundzes jautājums (‘Varbūt ir pienācis pēdējais laiks padomāt,….’)par Latvijas lauksamniecības poļitiku pilnībā apliecina Grūtupa atziņas patiesumu. Divdesmit gados Latvijas lauki/lauksaimniecība ir tiktāl ‘noreformēta’ rietumnieciskajā manierē, ka 2014.g. varēs mierīgi pieņemt ES eksistējošo zemes brīvo pārdošanu/pirkšanu bez ierobežojumiem.
    p.s.
    Saistībā ar Žīgures kundzes aicinājumu, interesanta ir atziņa, ko izteica viens no tiem darbarūķiem, kas vēstures ratu 40 gadus Latvijas laukos ar savām rokām grieza (ne tikai uz Dievu un kādu tur partiju paļāvās): ”(..)No preses arī uzzinu, ka 75% privatizēto valsts uzņēmumu iztirgoti ārzemniekiem. Tāpat ārzemniekiem iztirgotas lielas zemes platības un meži. Vai tāda ir valsts ekonomiskā politika?” Jānis Rubulis
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=327297%3Ams-tikai-nopietnk-strdjm&Itemid=113

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > ilmisimo 17.10.2011. 20.29

    _…seši pārbēdzēji, kuri par savu soli paziņoja svētdienā – dienu pirms Saeimas atklāšanas…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    nu ja, bet divainas darbibas uzsaka pashnodibinata ZRP lideris atlaizhot parlamentu savas prezidenturas pedejas dienas kad netika parvelets par Prezidentu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu