Gandrīz... • IR.lv

Gandrīz…

8
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Zane Bitere, LETA

Uzvara Rīgas domes vēlēšanās pirms diviem gadiem. Lielākā Saeimas frakcija – šoruden. Saskaņas centrs arī valdībā? Vara pēc ārkārtas vēlēšanām šķita tik tuvu kā nekad agrāk, un ceļā uz to apvienība bez minstināšanās kāpa pāri visām «sarkanajām līnijām». Pašlaik gan izskatās, ka atkal būs jāsēž opozīcijā. Tajā pašā laikā aizvien ir vairāki jautājumi – ko par okupāciju saka ierindas deputāti, vai tiešām Saskaņas balsotāju vidū trešdaļa ir latvieši, un kāds būs Saskaņas plāns «B»?

Naktī pēc Zatlera Reformu partijas lēmuma, ka valdības koalīcija jāveido ar Saskaņas centru, tā līderis Nils Ušakovs steidzās nosūtīt apsveikuma īsziņu Vienotības vadītājai Solvitai Āboltiņai, bet ZRP motors Valdis Zatlers drīz paziņoja, ka šo partijas nostāju mainīt varēs tikai tanki. Desmit dienas vēlāk, kad ZRP tomēr atsaucās uz Vienotības aicinājumu veidot valdību kopā ar Nacionālo apvienību un izlēma atstāt SC opozīcijā, Nilam Ušakovam vairs nebija, ko apsveikt. Sociālajā tīklā Twitter viņš ierakstīja: «Izrādās, ka nevajag nekādus tankus, ZRP var notriekt ar viena ministra amata piedāvājumu.» Kura ministra, Ušakovs nepaskaidroja. Tāpat neatbildēja uz jautājumu, kas tālāk gaidāms ar Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča piesaukto neparlamentāro rīcības plānu «B». Tā vietā Ušakovs aicināja savus atbalstītājus sūtīt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam vēstules ar lūgumu nepieļaut, ka «etniskas diskriminācijas dēļ» SC vēlētāji tiek atstāti ārpus valdības. 

Kareivīgi noskaņots ir arī Urbanovičs: «Uzskatām, ka tikai koalīcija ar SC spēs saņemt atbalstu jaunajā parlamentā. Mēs nepadodamies un vēl pacīnīsimies. Latvijas politikā viss kas var notikt.» Pretēji iepriekš teiktajam arī viņš pats no politikas prom netaisās: «Man nav tiesību aiziet. Mēs nekļūdāmies. Kļūdās tie, kas atraida mūsu gatavību kompromisiem.» 

Latviešu balsu mīkla
31 mandāts un lielākā frakcija jaunajā Saeimā – tas ir vēsturiski labākais rezultāts, ko vēlēšanās jebkad ieguvis uz krievu vēlētājiem orientētais Saskaņas centrs. Taču uzreiz pēc šā rekorda fiksēšanas sākās spekulācijas par to, ka tas nebūt nav krievu vēlētāju uzvaras gājiens, jo SC balsotāju vidū ir daudz latviešu. Tūlīt pēc vēlēšanām Ušakovs medijos izteicās, ka 15% vai pat trešā daļa no visiem SC vēlētājiem bijuši latvieši. Tas nozīmētu, ka SC izdevies izkļūt no etniskā balsojuma risām un uzaudzēt jaudīgu «latviešu spārnu». Tomēr ne vēlēšanu rezultātu analīze, ne eksperti šo partijas versiju gan neapstiprina. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu