SC nākamgad no valsts budžeta varēs saņemt visvairāk • IR.lv

SC nākamgad no valsts budžeta varēs saņemt visvairāk

18
Foto: Anete Skuja, F64

Bešā nebūs arī Šlesera partija – tā saņems 11 tūkstošus 

Pēc vēlēšanu rezultātu pasludināšanas sešas partijas no 2012.gada varēs katru gadu līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām saņemt valsts budžeta finansējumu. Vēlēšanās pirmo vietu ieguvusī apvienība “Saskaņas centrs” (SC) iegūs visvairāk – 129 965 latus, bet ārpus parlamenta palikusī Šlesera Reformu partija vismazāk – 11 065 latus gadā, liecina aģentūras BNS aprēķini.

Saskaņā ar 2010.gadā pieņemtajiem grozījumiem likumā valsts finansējumu – 50 santīmu par katru iegūto balsi – no 2012.gada paredzēts piešķirt partijām, par kurām pēdējās vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Līdz ar to pēc oficiālo 11.Saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas kļuvis zināms, ka tiesības saņemt valsts budžeta finansējumu uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku ir sešām politiskajām partijām vai to apvienībām.

Atbilstoši Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotajām ziņām BNS veiktais aprēķins liecina, ka kopējais finanšu apmērs, kas gada laikā tiks piešķirts partijām no valsts budžeta, ir 442 322,50 latu, to skaitā SC iegūs 129 965 latus, Zatlera Reformu partija – 95 428 latus, “Vienotība” – 86 281 latu, Nacionālā apvienība – 63 604 latus, Zaļo un zemnieku savienība – 55 978 latus, bet parlamentā nepārstāvētā Šlesera Reformu partija – 11 065 latus.

Lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, atbilstoši likumam minētājām partijām vai to apvienībām jāatver atsevišķs bankas konts un līdz šā gada 1.novembrim jāiesniedz rakstveida iesniegums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kam 20 dienu laikā jāpieņem lēmums par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu vai pamatotu atteikumu, paskaidroja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Partijām piešķirtais finansējums gada laikā tiks ieskaitīts partijas kontā četrās daļās – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotāju izglītošanas pasākumiem, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tā ir sodīta saistībā ar priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītajiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz simts minimālās mēnešalgas. Apturēt finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība tiek apturēta vai tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju.

 

Komentāri (18)

Ieva 05.10.2011. 18.23

Te nu es absolūti nepiekrītu. Kāpēc man būtu jāuztur SC vai jebkura cita partija?
Jēga būtu, ja šis, un “griestu” likums ierobežotu tēriņus, ja pārkāpējiem būtu reāli sodi. Diemžēl, kā rāda “pozitīvisms”, viss nostrādā, divas Saeimas var klapēt ar ausīm un nemaksāt. Var rīkot publiskas tautas diskusijas LNT, kurā “nejauši” piedalās PLL utt.
Tāpēc valsts nauda ir nevis vienīgā, bet papildus bonus uz mana rēķina. Labāk būtu bāreņiem atdots.
Atkārtošos, bet tikai tādam likumam , kuru valsts ir spējīga ievērot- nodrošināt tā izpildi, ir jēga. Griestu likums tāds nav. Tāpēc tam nav jēgas, tas nedarbojas , un, kaut uz papīra ir puritāniski pareizs, ir jāatceļ.
Vai arī turpinam visi izlikties, ka karalis nav kails..

+5
-1
Atbildēt

0

Māris Diņģelis 06.10.2011. 02.17

Ņemot vērā Šlesera partijas smagos finanšu pārkāpumus vēlēšanu kampaņā uz 9.Saeimu, ir absurdi, ka šī partija saņems nodokļu maksātāju naudu. Jābūt veidam, kā to novērst likuma ietvaros!

+2
0
Atbildēt

2

    Atis Rektiņš > Māris Diņģelis 06.10.2011. 07.41

    Piekrītu! Bet visi pēdējie 20 gadi ir pagājuši zem absurda komēdijas/burleskas zīmes. Un patreiz atkal notiekošais teātris ar Sarkanajām līnijām, Zelta kārtīm, Sarkanajām kartītēm utt. nevieš cerības, ka LR varētu uzkāpt uz pareizās takas!
    P.s. Tiešām apskaužu igauņus, ka viņi var/māk vienoties progressam!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Māris Diņģelis 06.10.2011. 09.50

    vai 11 tūkst. palīdzēs reinkarnēties? ceru, ka nē, jo pat izgāztie miljoni nenostrādāja. Diez vai šlesers šādu summu uzskata par nopietnu ieņēmumu posteni. Šo nodokļu maksātāju naudu var norakstīt “neatgriezeniskajos zaudējumos”. Tā kā nodokļu nauda tiek izšiverēta arī citur visai nelietderīgā veidā, pieņemsim, ka tā ir cena par kapakmeni. Tā teikt, domāsim pozitīvi!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 05.10.2011. 20.43

Pagājšpiektdien “Saskaņas centra” vadītājs Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs paziņoja krievu presei par plānu “B”. Ja viņa vadītā partija netikšot pielaista pie varas, tad tikšot lietoti dažādi neparlamentāri un ārpusparlamenta pasākumi…
http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=329046:kas-notiek-latvij&catid=93&Itemid=295

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu