Vācieši Rīgas brīvostas konkursā pārmet negodīgu konkurenci • IR.lv

Vācieši Rīgas brīvostas konkursā pārmet negodīgu konkurenci

12
Osta. Foto: Jānis Saliņš, F64
Vita Bērziņa

Ja IUB neizvērtēs prasību, konkursa zaudētāji gatavi vērsties pie tiesībsargiem

Izskatās, ka Rīgas Brīvostas izsludinātajā konkursā par infrastruktūras izbūvi Krievu salā konkursa uzvarētājs varējis iepazīties ar konkurentu piedāvājumu, tādējādi pretlikumīgi pielāgojot savu piedāvājumu, uzskata konkursa zaudētāji vācu uzņēmums „Josef Mobius Bau – aktiengesselschaft”. Viņi otrdien preses konferencē paziņoja, ka bez iesniegtās sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) iesnieguši arī prasību par novērtējuma kritērijiem.

Ar sūdzību IUB jātiek galā līdz 7.oktobrim. Ja “BMGS” joprojām tiks atzīta par uzvarētāju, vācu uzņēmums ir gatavs vērsties tiesībsargājošās iestādēs.

Brīvostas izsludinātajā slēgtajā konkursā par infrastruktūras būvi piedalījās trīs firmas – vietējā pilnsabiedrība “BMGS S” (“Skonto būve” un “BMGS”), dāņu un igauņu apvienība “Aarsleff-Merko” un vācu būvnieks “Josef Mobius Bau-aktiengesselschaft”. Uzvarēja “BMGS S” piedāvājums par 88,7 miljoniem latu. Tas bija par 12,7 miljoniem dārgāks nekā lētākais piedāvājums, ko izteica vācieši.

Pēc preses konferences pilnsabiedrība “BMGS S” pieņēmusi lēmumu vērsties tiesā pret Vācijas būvfirmu ar prasību par goda un cieņas aizskarošu ziņu atsaukšanu, informēja “BMGS S” pārstāve Kristīne Zeltiņa.

Otrdien uzņēmuma „Josef Mobius Bau – aktiengesselschaft” advokāti Agnese Hartpenga un Sandis Petrovičs pauda aizdomas, ka uzvarējusī kompānija „BMGS” konkursa gaitā iepazinusies ar vācu uzņēmuma piedāvājumu. „Neviens no pretendentiem nedrīkst redzēt otras puses piedāvājumu, jo tad var pielāgot savu piedāvājumu. Tas ir pretlikumīgi,” teica advokāti.

Vērtēšanas komisijas lēmums esot neizprotams, ārzemju pretendentiem pārmesta slikta darba organizācija. Projekta vadītājs un „Josef Mobius” pāstāvis Vaids Zbarausks teica: „Mums ir visa nepieciešamā tehnika, pieredzējuši darbinieki, kuri jau strādājuši šādos projektos, mēs atbilstam visām prasībām.” Savukārt trešā pretendenta”Aarslef-Merko” advokāte Debora Pāvila IUB norādīja, ka “Aarsleff” ir ietekmīgākais Dānijas uzņēmums hidrobūvju celtniecībā, kam ir liela pieredze arī Vācijā, Lielbritānijā, Polijā un Zviedrijā, tāpēc nevarot iedomāties, kā pēkšņi iecerētā darba organizācija Latvijā var izrādīties tik zemu vērtējama. Viņa teica, ka “BMGS S” bijušas priekšrocības, un tā no konkursa bija jāizslēdz.

Vācu uzņēmuma advokāts Petrovičs atzina: “Jau konkursa laikā ar ostu saistīti cilvēki maniem klientiem lika skaidri saprast, ka nekādi vācieši šajā konkursā neuzvarēs.” Sīkāk par to viņš atteicās skaidrot.

Rīgas Brīvosta norādījusi, ka neviens no zaudētājiem neesot apstrīdējis nolikumu konkursa laikā un neesot arī uzdoti jautājumi par prasībām. Kļūdas darba grafikos norādot, ka zaudētāji nav bijuši gatavi darbam, jo pretendenti neizprotot Latvijā būvniecību reglamentējošs normas.

Jau ziņots, ka konkursā zaudējušās ārzemju kompānijas iesniegušas prasību IUB par konkursa nolikumu un vērtēšanu. Sūdzībā IUB vācu uzņēmums skaidrojis, ka uzvarējusī firma jau paskaidrojumā IUB komentējusi dažādas konkurentu „nepilnības” un argumentējusi pakalpojumu sniedzēja – Rīgas Brīvostas pārvaldes – nolikuma prasību, kā arī predendentu piedāvājumu vērtējuma pamatotību. Tas varētu liecināt par pretendenta un pakalpojuma sniedzēja neatļautu sadarbību konkursa ietvaros.

Rīgas dome pirms pieciem gadiem lēma, ka līdz 2013.gadam Rīgas brīvostai jāpārceļas no vēsturiskā centra. Tā kā Eiropas Komisija draudējusi iesūdzēt valsti tiesā par kaitīgajiem putekļiem, kas piesārņo gaisu pilsētā, osta pieņēma lēmumu Krievu salā uzbūvēt ostas infrastruktūru. Tajā ietilps arī jaunas piestātnes, divi ogļu pārkraušanas operatori – „Strek” un „Rīgas centrālais terminālis” (tā mātesuzņēmumu KNAB tā sauktajā oligarhu lietā saista ar Šķēles, Lemberga un Šlesera slēptām īpašumtiesībām). Piestātnes finansēt gatavi ir paši nomnieki, turklāt par četrreiz zemāku cenu, vēstīja žurnāls „Ir”.

Galavārds par projektu joprojām jāsaka valdībai, pastāv risks, ka līdz 2013.gadam ostai paslīdētu garām iespēja saņemt ES budžeta piešķirto finansējumu.

 

Komentāri (12)

Kinskis 04.10.2011. 17.11

“Negodīga konkurence” droši vien ir viens daudzstāvīgākajiem vārdu salikumiem, ko vācieši lieto savā biznesa valodā. Viņiem būtu grūti izskaidrot tādus vietējā biznesa terminus kā “uzmest”, “jumts”, “otkats” u.tml. Fliks varētu palīdzēt noorientēties.

+6
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 04.10.2011. 18.02

Kur tie laiki, kad Latvenergo pazuda 3 milj. un bija baigais skandāls! Tagad viss norit desmitos, jo ar baigi daudziem jādalās plus daudz lielākas likmes!

+3
-1
Atbildēt

0

janazakovica 04.10.2011. 18.44

lai cel vietejie..bet ne jau tie skonto cekistu un citu oligarhu lobetie purni..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu