Stradiņš šaubās par SC iekļaušanu valdībā • IR.lv

Stradiņš šaubās par SC iekļaušanu valdībā

213
Akadēmiķis Jānis Stradiņš. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Akadēmiķis: krievu jaunatne runā latviski, bet latviskās vērtības viņiem nav interesantas

Ja Saskaņas centrā (SC) būtu normālāki cilvēki, beigu beigās tas būtu jāpieņem valdībā, bet vai tas ir jādara pašreizējā stadijā, akadēmiķis Jānis Stradiņš šaubās.

Viņa šaubu iemesls ir divējāds, sestdien raksta žurnāls „Sestdiena”. Proti, kā to uztvers latviešu sabiedrība, otrkārt, „kā tie cilvēki valdībā uzvedīsies”.

Intervijā žurnālam akadēmiķis teic, ka domājot – tas ir ASV vēstniecības spiediens, bailēs no divkopienu valsts, uz ko tā virza, ne Valda Zatlera izdomājums. Tomēr Stradiņš uzskata, ka ļoti pretrunīgi ir vērtējams, vai šāds solis veicinātu krievu adaptēšanos vai pat asimilēšanos.

Viņš teic, ka krievu jaunatne jau tagad pamatā runā latviski, bet latviskās vērtības viņiem „neliekas interesantas”. Akadēmiķis teic, ka „es lasu arī visas krievu avīzes katru dienu, daudz kas tur ir nepieņemams”.

Stradiņš stāsta, ka „slikti ir tas, ka krievu avīzes ir monopolizējušas Rīgas vēsturi un arī baltvācu vēsturi. Viņi par to savās avīzēs raksta daudz vairāk nekā latviešu laikraksti. Lielās ražotnes, kas te bija – „Union”, „Russo-Balt” -, jau nebija krieviskas”.

Tāpēc, norāda Stradiņš, latviešu nācijai ļoti svarīgi ir saglabāt skaitlisko lielumu – ja latvieši paliks zem miljona, te ieplūdīs citas tautas „visticamāk, atkal krievi un baltkrievi”. Šie viesstrādnieki jau būs svešāki, jo tagadējie cittautieši ir „iemācījušies pa druskai kapus kopt un Jāņus svinēt”.

Tomēr kaut kādai tuvināšanās ir jābūt, norāda Stradiņš, vien šaubās, vai tas laiks jau ir pienācis: “Vai jaunākajai paaudzei tas viss neliksies vēl vairāk traucējoši.”

Pēc 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām Stradiņš arī vairs nesaprot, “kas tie zatlerieši tādi ir”.

 

Komentāri (213)

Una Grinberga 24.09.2011. 12.40

Profesors Stradiņš ļoti trāpīgi ir izteicies – kamēr SC nebūs sakarīgi cilvēki vadībā, tie nav jāņem valdībā!

+32
-2
Atbildēt

0

Bebrs 24.09.2011. 12.05

Visu cieņu un paldies, akadēmiķa kungs! Jūsos tiešām jāieklausās!

+31
-1
Atbildēt

0

Pēterītis 24.09.2011. 12.33

Daudz piereedzējuša, zinoša cilveka un izcilas personības spriedums, kurā nu gan būtu jāieklausās. Gan daudziem krieviem, gan arī dažam latvietim vēl jāmācās saprast, ko viņi īsti grib un ko var panākt šajā zemē

+27
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu