Zatlers pārvērš Lembergu lūzerī • IR.lv

Zatlers pārvērš Lembergu lūzerī

95
Aivars Lembergs balso Saeimas ārkārtas vēlēšanās. Foto: Aivars Ķesteris, F64
Pauls Raudseps

Sestdienas vēlēšanas iezīmē lūzumu Latvijas politiskajā kultūrā. Jau tagad ir skaidrs, ka nākamajā valdība pirmo reizi kopš 1998.gada nebūs nevienas oligarha kabatas partijas.

Tas, protams, nenozīmē, ka Latvija brīnumainā kārtā kļūs par vienīgo valsti pasaulē, kurā nauda nespēlē nekādu lomu politikā. Tomēr oligarhu krahs un līdz šim par tiesiskumu balsojušo partiju iegūtais vairākums Saeimā nozīmē, ka turpmāk partijas būs spiestas meklēt lielāku kontaktu ar tautu. Politika vairs negrozīsies tikai ap dažu pārlieku ietekmīgu cilvēku interesēm un untumiem, un tas radīs lielāku iespēju (pasvītroju – iespēju) vēlētājiem ietekmēt savu pārstāvju rīcību un balsojumus.

Jau pagājušā gada vēlēšanas skaidri iezīmēja Šķēles un Šlesera politisko norietu, un šā septembra ārkārtas vēlēšanas vienkārši pasteidzināja svītras pavilkšanu zem viņu politiskajām “speciālajām operācijām”, sauktām arī par partijām. Tautas partija tiek likvidēta, un rets bija tas, kuru pārsteidza Šlesera raķetes nespēja sestdien uzlidot pat līdz 2,5% vēlētāju atbalstam.

Mazākumā pat Ventspilī

Tomēr ZZS un Lemberga sabrukums vēl gandrīz līdz pēdējai nedēļai nebija prognozējams. Augustā un septembrī milzīga nauda tika iegrūsta TV un radio reklāmās, un līdz pēdējam partijas tēla radītāji ticēja, ka smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils mērs vienmēr atradīs ceļu uz latviešu vēlētāja sirdi. Rīgā Preses nama virsotnē vārdi “premjers Lembergs” tika iešifrēti lielos ZZS plakātos, bet divas dienas pirms vēlēšanām reklāma, kas aizņēma visu Neatkarīgās Rīta Avīzes pirmo lapu, lasītājiem atgādināja, ka, balsodami par ZZS, viņi balso arī par Aivaru Lembergu kā Ministru prezidentu. Vēl dažas dienas pirms vēlēšanām komentētāji bažījās, ka ZZS ar solīto pensiju indeksāciju izdosies nopirkt lētticīgu pensionāru balsis.

Taču izrādījās, ka, atbildot uz jautājumu – vai jūs esat par vai pret oligarhu varu Latvijā? -, vēlētājs tomēr nav tik nasks atbalstīt demokrātijas privatizētājus. Arī vecākā paaudze izrādījās gudrāka par lētu indeksācijas solījumu bārstītājiem. ZZS piedzīvoja milzīgu atbalsta kritumu – par to nobalsoja par 42% mazāk cilvēku nekā pagājušā gada oktobrī. Tās vēlētāju skaits nozīmīgi samazinājās pat Ventspilī, kur pērn oktobrī par ZZS nobalsoja 46%, bet sestdien tikai 31%. Te nu bija “laimīgo ventspilnieku” pateicība ilggadējam mēram par pilsētas, tā teikt, sakārtošanu, kura tika neatlaidīgi reklamēta TV reklāmas rullīšos.

Vēl jūnijā Lembergs teica, ka grasās kandidēt tajā vēlēšanu apgabalā, kurā startēs Zatlers, lai vēlētājiem būtu iespēja starp viņiem izvēlēties. Beigās, kā vienmēr, Lembergs nobijās un atkal palika kā virtuāls kandidāts. Taču viņa zaudējums Zatleram ir gluži reāls. Pirmo reizi deviņos gados ZZS atradīsies opozīcijā un zaudēs visus labumus, kas saistīti ar Zemkopības, Labklājības, Izglītības un Vides ministrijām, kur visu šo laiku saimniekots.

Paļaušanās uz Lemberga spējām piesaistīt aizvien lielāku vēlētāju skaitu ir izrādījusies sāpīga kļūda. Savienības priekšsēdētājs Raimonds Vējonis jau pirms vēlēšanām teica, ka biedru vidū krīt atbalsts Lembergam, un dzird runas par domstarpībām starp organizācijas abiem “Z” – zaļajiem un zemniekiem. Abi ir iestiguši līdz asij dubļos, un tālākā virzība uz priekšu būs stipri apgrūtināta.

Neviennozīmīgā uzvara

Ja ZZS fiasko ir nepārprotams, pārējo partiju rezultāti nav tik viennozīmīgi. Saskaņas centrs, kas ieguva vislielāko balsu skaitu un līdz ar to formāli skaitās šo vēlēšanu uzvarētājs, tomēr nav līdz ar to nokļuvis situācijas noteicēja lomā. Tā vēlme iekļūt nākamajā valdībā ir tik spēcīga, ka ministru prezidenta amata kandidāts Ušakovs tagad pēkšņi ir gatavs atzīt okupāciju, bet Saeimas prezidija loceklis Andrejs Klementjevs skaidro, ka priekšvēlēšanu karievīgi sociāldemokrātiskie lozungi nebūt nav jāsaprot burtiski. Pensiju indeksācija, tāpat kā komunisma iestāšanās, var tikt atlikta uz tālāku nākotni, un partija ir gatava piekrist gan deficītam zem 3%, gan eiro ieviešanai, gan jebkam citam, lai tikai varētu iekļūt koalīcijā. Izrādās, ka uz visiem autobusiem izlīmētajām priekšvēlēšanu “Stop!” zīmēm faktiski vari izbraukt cauri neapstājoties. Gan jau ar ceļu policistiem visu varēs sarunāt.

Vai SC vēlētājs arī nākotnē būs tik lielā mērā krieviski runājošo mediju nozombēts, ka pieņems šādas krasas partijas līnijas izmaiņas bez protestiem, nav skaidrs. Katrā gadījumā lielam apmierinājumam par šīs dārgās vēlēšanu kampaņas rezultātiem nevajadzētu būt, jo par spīti iztērētajai naudai krievu partijas (SC un PCTVL) šajās vēlēšanās absolūtos skaitļos saņēma tikai par 1 600 balsīm vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās. SC atbalstītāju skaita procentuālais pieaugums ir mazākās kopējās līdzdalības rezultāts, un, ja pieņemam, ka lielais neizlēmušo latviešu balsotāju skaits ietekmēja viņu līdzdalību vēlēšanās vairāk nekā krievu vēlētājus, tad sanāk, ka atbaslts SC faktiski nav pieaudzis.

Reformas Zatleram?

Zatlera Reformu partija gan var būt gandarīta. Tikai divus mēnešus vecas partijas spēja iegūt vēlēšanās otro lielāko balsu skaitu un kļūt par noteicošo spēlētāju nākamās valdības veidošanā ir nozīmīgs panākums.

Tiesa, iegūtais vēlētāju atbalsts ir mazāks nekā citām jaundibinātām partijām, kuras iejāja Saeimā uz balta zirga ar solījumu būtiski uzlabot politisko sistēmu. 5. Saeimā Latvijas ceļš uzvarēja vēlēšanās ar 32,4%, 8. Saeimas vēlēšanās Jaunais laiks panāca labāko rezultātu ar 23.9%. ZRP ieguva 20,8%, un socioloģiskās aptaujās norādīja, ka tās atbalstam bija tendence laika gaitā samazināties. Latvijas partiju sistēma kļūst stabilāka, un jaunpienācējiem ir aizvien grūtāk tajā ielauzties, ko apstiprina arī fakts, ka šajās vēlēšanās pirmo reizi visas Saeimā neiekļuvušās partijas kopā ieguva mazāk nekā 5% no vēlētāju balsīm.

Tagad ZRP stāv priekšā vissmagākā izvēle – vai censties veidot koalīciju ar Saskaņas centru vai ar Nacionālo apvienību. Dažas pazīmes liek domāt, ka partijas vadība sliecas uz kreiso pusi, un SC publiski raida pretī pozitīvus signālus.

Te sevišķa uzmanība jāpievērš ZRP iecerei mainīt Satversmi un ieviest tautas vēlētu prezidentu. Partijai tas ir tik svarīgi, ka savā pēdējā paziņojumā pirms vēlēšanām, kas tika publicēts kā reklāma dažādos interneta portālos, Zatlers ļāva saprast, ka prezidenta vēlēšanas kārtības maiņa ir viņa iecerēto reformu galvenais mērķis, un noslēdza reklāmas tekstu ar paziņojumu: “Kad būsim īstenojuši šo reformu, esmu gatavs būt Latvijas vēsturē pirmais tautas vēlēta prezidenta kandidāts.” Lai parlaments varētu mainīt Satversmi, ir nepieciešamas 67 deputātu balsis, un tieši tādā kontekstā jāsaprot svētdien Latvijas radio SC pārstāvja Andreja Klementjeva vairākkārt teiktais, ka viņa partija atbalsta koalīciju, kurā apvienojas divas trešdaļas deputātu.

Vai šis jautājums noteiks, ar ko ZRP izvēlēsies veidot koalīciju? Un vai tādā gadījumā partijas nosaukums nebūs jāpārveido uz “Zatleram Domāto Reformu partija”? To redzēsim koalīcijas veidošanas sarunu gaitā.

Vienotībai jāgaida

Tikmēr Vienotībai atkritiens no 31,2% līdz 18,8% ir sāpīgs, un apmierinājums par “tiesiskuma koalīcijas” uzvaru dažam labam varētu šķist visai sājš. Tomēr jādomā, ka varēja būt arī sliktāk. Rezultāts ir labāks nekā 9.Saeimas vēlēšanās Jaunā laika iegūtie 16,4%, kas norāda, ka partijai izveidojies savs relatīvi stabils vēlētāju kodols. Turklāt iekļūšana nākamajā valdībā tai ir teju garantēta. Tomēr tās veidošana Vienotībai var radīt nopietnus izaicinājumus. Vieglāk būtu, ja ZRP izlemtu iet kopā ar Nacionālo apvienību. Tas arī radītu dabisku iespēju Dombrovskim turpināt darbu Ministru prezidenta amatā. Ja Zatlers tomēr nolemtu iet kopā ar SC, Vienotībai varētu rasties grūtības gan pieņemt lēmumu iesaistīties šādā veidojumā, gan vienoties par Ministru prezidenta kandidātu, gan izskaidrot šādu soli saviem vēlētājiem.

Nacionāļi varētu nogaidīt

Visu Latvijai!-TB/LNNK apmierinājums ar vēlēšanu rezultātiem noteikti ir tīrs un nedalīts. Pieaudzējuši savu vēlētāju skaitu no 74 līdz 126 tūkstošiem, vietu skaitu parlamentā no 8 līdz 14, un apsteiguši ZZS, Dzintars un Co. var tagad mierīgi apsvērt, kāda taktika viņiem ir visizdevīgākā, lai turpinātu vairot atbalstu.

Pat ja viņiem piedāvā iekļauties koalīcijā kopā ar ZRP un Vienotību, vēsais politiskais aprēķins viņiem varētu likt domāt, ka partijai labāk tomēr būtu palikt ārpus valdības. Tad nebūtu jāuzņemas atbildība par 2012.gada budžetu, jāriskē ielikt nepieredzējušus cilvēkus ministru amatos, bet varētu plūkt opozīcijā sēdošu kritiķu laurus un skatīties, kā ar SC sajūgtā ZRP un Vienotība zaudē nacionāli noskaņoto vēlētāju atbalstu. Vai šāda taktika būtu labāka ne tikai partijai, bet arī valstij? Ja Nacionālā apvienība būs aizgājušajos Saeimā pavadītajos mēnešos paspējusi kļūt pietiekami ciniska, tā sev šo jautājumu pat neuzdos.

Raksta sākumā jau minēju, ka jaunā politiskā situācija rada jaunas iespējas vēlētājiem ietekmēt partiju rīcību. Zatlers ir pat teicis, ka ir gatavs ieklausīties savos vēlētājos, lai labāk saprastu, ar ko vajadzētu veidot koalīciju. Tāpēc jāatceras, ka pilsoņu politiskā iesaiste nebeidzas brīdī, kad aploksne ir iemesta vēlēšanu urnā. Ja jums rūp, kāda koalīcija tiks izveidota nākamajā Saeimā, dariet savu viedokli zināmu saviem ievēlētajiem pārstāvjiem.

 

Komentāri (95)

Sanšains 22.09.2011. 01.34

Par iespējamo Saskaņas Centra iekļaušanu valdībā.

Pieņemsim, ka iekļautu. Pieņemsim, ka sakompromitēs sevi (kas neizbēgami, jo viņi strādā “oligarhiski”).

Kas tālāk? Vai vēlētājs nākamajās vēlēšanās Saskaņas Centru SODĪS?

Nē.
Jo neskaitot dažus procentus latviešu, kuri uzķērušies uz SC kreisā āķa, par SC balso krievi, un balso neatskatoties.
Balso par “savējiem”, nevis “tiesiskumu” vai “ekonomisko plānu”. Tikai naivo latviešu medijos diskutē par “tiesiskumu” un savstarpēji karo.

Ja pagadās kāds krievs, kurš brīnumainā kārtā ir integrēts latviešu nācijā, un kuram “tiesiskums” nozīmīgāks par savu etnicitāti un orientāciju uz Krieviju, tad viņš JAU TAGAD balso, piemēram, par “Vienotību”.

Kritiku neiztur arguments par trešdaļu vēlētāju, kuru vēlmes nedrīkstot neņemt vērā. Būsim precīzi – par PARTIJU APVIENĪBU Saskaņas Centrs nobalsoja 28%. Pretī var nolikt ideoloģiski savstarpēji vismaz tikpat radniecīgās partijas ZRP un Vienotību, kurām atliktu tikai APVIENOTIES, lai pret SC 28% šeit būtu veseli 40%.

Un vēl var pielikt klāt ne tik ideoloģiski radniecīgās – tomēr neapšaubāmi radniecīgākas par SC – Nacionālās Apvienības 14%.

Daudzi latvieši un viņu viedokļu līderi pēdējās dienās drebinās un biedē cits citu, ka krievi radikalizēšoties, ja šos beidzot nelaidīs valdīt.
Gudrais latviešu ienaidnieks Lindermans arī piemet pagalīti šai baidīšanās ugunsgrēkā: “Šī ir Saskaņas pēdējā iespēja iekļūt valdībā, ja nē, tad sabiedrības krievvalodīgo daļa radikalizēsies.”
http://www.diena.lv/diena-tv/politika/lindermans-si-ir-sc-pedeja-iespeja-ieklut-valdiba-13904549

Tomēr jābaidās ir tieši no pretējā.

Domāju, ka šoreiz taisnība Krištopanam, kurš pirms vēlēšanām teica: “Ja varu pārņems Saskaņas Centrs, tad latvieši pie varas vairs netiks.”
http://www.apollo.lv/portal/news/articles/248267?ref=theme

Ņemsim beidzot piemēru no igauņiem, kuru krievi parlamentā visus šos gadus sēž dziļā opozīcijā un pie LIKUMU pieņemšanas netiek laisti, kaut viņu īpatsvars nav daudz mazāks kā pie mums, un līdzīgi Saskaņas Centram arī valda galvaspilsētā un citās pašvaldībās – kas savukārt mazina “argumentu” spēku, ka viņiem neesot nu nekādas ietekmes un izpausmes iespēju.

Atcerēsimies arī, kā aukstā kara laikā rīkojās valstis Eiropas brīvajā daļā – pat ja Krievijas slepeni balstītie komunisti vēlēšanās guva ievērojamus panākumus, pie varas tos NELAIDA. Un izturēja – sagaidīja šo partiju iznīkšanu.

Tieši tāpat ir jārīkojas mums. Jāatstāj Saskaņas centrs BEZCERĪGĀ OPOZĪCIJĀ.

+32
-4
Atbildēt

11

    kateee88 > Sanšains 22.09.2011. 02.37

    SC par 99,9% būs koalīcijā 11. Saeimas laikā. Jautājums tagad ir par pārējiem.

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    kateee88 > Sanšains 22.09.2011. 03.02

    Es domāju, ka “Biškeka” būs vienīgi tad, ja koalīcijā brīnumainā kārtā tomēr tiks “Visu Latvijai!” – tad nu tiešām SC elektorātam nervi neizturēs un nebrīnīšos, ja nekavējoties tiks sākta parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu. Ja būs koalīcija ZRP + V (mazākuma valdība) vai ZRP + V + ZZS, nekāda “Biškeka” nav gaidāma.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    Liene > Sanšains 22.09.2011. 11.09

    Murgojiet, murgojiet, skaidrs, ka kādas tautas lasītāji liek jums krustiņus.

    Igaunijā vispār nav krievu partiju pie teikšanas, par vārdiem:

    “piemēru no igauņiem, kuru krievi parlamentā visus šos gadus sēž dziļā opozīcijā”

    Bet Savisāra partija (igauņu Urbanovičs) tomēr pie teikšanas ir, tā ka nevajag.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Liene > Sanšains 22.09.2011. 15.14

    Vēl būs.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Liene > Sanšains 22.09.2011. 12.58

    Bet Cik lasīts žurnālā ir tad Savisāra partija pie teikšanas ir tikai Tallinā================

    — Uzreiz redzams Ira lasītājs, kas neprot domāt, un arī lasa tikai Iru. Savisāra partija bija gan valdībā, gan arī valdošajā koalīcijā, attiecīgi piedalījās likumdošanas izstrādē: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F_(%D0%AD%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Sanšains 22.09.2011. 17.06

    Droši, ka Igaunijā nebūs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Sanšains 22.09.2011. 14.26

    Pareizi Tu saki: Bija valdībā un izbija!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Sanšains 22.09.2011. 20.35

    to JaJekabsons
    Vai nebaidies netīrais dzīvniek, fašistu lops, ka jums var pienākt Ašhabada un tu, izdzimteni, uz ceļiem rāposi, zemi ēdīsi un zvērēsi pie visu savu tuvinieku dzīvībām, ka vienmēr esi mīlējis latviešus un nicinājis bidlas?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Sanšains 22.09.2011. 12.34

    Cik lasīts žurnālā ir tad Savisāra partija pie teikšanas ir tikai Tallinā, nu gluži tāpat kā te Rīgā: t. ir tur, kur vairāk krievvalodīgo vēlētāju. Galvenais ka solījumi bija identiksi Ušakova solījumiem: transports pensionāriem par brīvu, pensiju jautājums utt! Laikam padomi nāk no Jeģinnaja Rossija!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Sanšains 22.09.2011. 03.51

    …Saeimas atlaišana…Satversmes 14.pants:

    „Tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu ir ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju. Ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu. Tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu nevar izmantot Saeimas pilnvaru termiņa pirmajā un pēdējā gadā, Valsts prezidenta pilnvaru termiņa pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk kā sešus mēnešus pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu .

    Vēlētāji nevar atsaukt atsevišķus Saeimas locekļus.”

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Sanšains 22.09.2011. 02.51

    Haris _…krievi radikalizēšoties, ja šos beidzot nelaidīs valdīt…Lindermans arī piemet pagalīti šai baidīšanās ugunsgrēkā…_
    ~~~~~~~~~
    ari Urbanovichs nesen pateica: ja nebus SC valdiba – “bus slikti”. tatad, – Bishkeka.
    jaljauj shai aparteida partijai kas barojas sejot naidu iznikt un izdzist. bezgaligi ilgi vinji nespes elektrizet savu veletaju.
    shaubos vai Zatlers to saprot, vinsh velkot gumiju uzkurina kaislibas, oligarhi tam vairs nav prata, vieniga doma kaa attaisit un partaisit Valsts Pamatlikumu ta lai pielaikotu un atjaunotu sev Prezidenta varu.
    gaidu atgriezhamies patreizejo Valsts Prezidentu, vinsh te var daudziem kartis izjaukt.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 22.09.2011. 10.12

Kurā brīdī tik daudzi pēkšņi sāka uzskatīt, ka SC nav oligarhu kabatas partija? Tad, kad izrādījās, ka Latvijā ir tikai 3 oligarhi? Un kā tad ar Karginu un Krasovicki? Viņi nav oligarhi? Viņi nav visus šos gadus sponsorējuši SC, LC, LSDSP un gandrīz jebkuru citu partiju? Un kā ar Lemberga “oponentiem” Ventspilī? Viņi arī neatbilst oligarha definīcijai un nav sponsorējuši dažādas partijas?

Mostieties! Ar šādu retoriku mēs vienkārši akceptējam to, ka vieni oligarhi kļūst mazāk ietekmīgi, bet citi- vairāk. Bet par SC sponsoriem vajadzētu izbazūnēt riktīgi skaļi pa latvisko telpu, lai kaut nedaudz informācijas tiek caur kopienas nodalošo starpsienu un arī krieviskajā telpā sadzird, ka viņu mīluļi ir paši tādā krāsā.

+24
-1
Atbildēt

11

    Liene > daina_tabuna 22.09.2011. 12.54

    “Dolārs @buen-a
    Ja latvietis par latviešiem, tad nacionālā naida kurināšana nav iespējama pēc definīcijas.”

    – Iespējama, un kā vēl, piemēram, Rubiks ir latvietis, bet viņu lika aiz restēm par antilatvisku rīcību, ja ņemam lielos vilcienos.

    Pēc likuma, protams, ar Rubiku bija mazliet citādi, bet likumā, protams, arī nekas nav minēts par nacionalitāti, kuras pārstāvji drīkst kurināt naidu, un kuras nacionalitātes cilvēki kurināt naidu nedrīst.

    Svarīgs pats naida kurināšanas fakts. Bet fakts uz sejas:-)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Liene > daina_tabuna 22.09.2011. 11.17

    “lno Latvietis savus kungus necieš, bet viņam nekas nav iebilstams pret kalpošanu svešiem kungiem.
    +3 ATBILDĒT 22.septembris 2011 10:16”

    — Kā jūs atļaujaties kaut ko tādu rakstīt par mums, par LATVIEŠIEM.

    Jūs kurināt nacionālo naidu. Vai, vai.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > daina_tabuna 22.09.2011. 14.05

    :
    Ušakovs grib, Zatlers nevar.
    Aivars Ozoliņš, Žurnāls “Ir”, speciāli TVNET
    Šodien, 10:39
    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/392883-usakovs_grib_zatlers_nevar

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > daina_tabuna 22.09.2011. 13.07

    Dolārs
    jaa, OK, vinji tatad sponsoreja visus kas vareja nest kaitejumu Latvijas valstij, ta butu varbut precizak.
    Zatlers pashlaik ir ka merkakjis tanka. vinsh njerubi fishku ko vinja darbibas var izraisit, vinsh pagaidam nesaprot ka ja bus pavisam slikti tad vinjam nebus kam but par Visas Tautas Prezidentu. bet varbut vinjam ari tas ir pie kajas, nezinu.
    neliela ceriba man ir uz to ka Eiropai ir ljoti vajadzigs Veiksmes stasts un vel nesen likas ka Latvija tadu vares uzradit.
    ljoti gaidu atgriezhamies Prezidentu Berzinju, vinsh varetu apskurbenjus ar mietu padzenat. :)
    vai vinsh to daris, – nezinu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 22.09.2011. 12.36

    @TanteSidra
    Ne tikai kreisos. Latvijas ceļš arī saņēma ievērojamus KK ziedojumus. Nē, nu no vienas puses viņi ir kreisie, jo izveidojās no komjauniešiem un komunistiem, kas pēc definīcijas ir galēji kreisie. Bet nu tomēr paši sevi LC pozicionēja kā labējus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 22.09.2011. 15.22

    @buen-a
    Par Rubiksu:
    1) antilatviska rīcība un naida kurināšana nav viens un tas pats, rīcība ir rīcība- tas ir nopietnāk, nekā tikai izteikumi vai komentēšana internetā,
    2) ne visi ir saucami par latviešiem, kas ir dzimuši Latvijā un puslīdz runā latviski… tad jau Miroslavs Kodis un Nils Ušakovs arī ir latvieši :-)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > daina_tabuna 22.09.2011. 13.29

    Urbanovichs TV Lideru Debates vel priekshpedeja vakara pirms veleshanam zinjoja: mes dosim pensionariem visu ko tie prasa. uz iebildi ka tad Latvija nespes maksat paradus un tas izraisis krizi ka Griekjija vinsh atteica: da vinji tos paradus mums atlaidis, kur vinji liksies.
    nu tads ir Zatlera iedomatais politiskais partneris. viena lieta gan varetu but priekshveleshanu retorika un cita reala praktiska darbiba bet kur ir zvanits ka ar tadiem ta varetu but sakariga..
    Griekjijai ir ko pardot, ta pardos savas salas. Latvijai tadu nav, lidz shim izvilkam ar pratigu, taupigu ekonomisko politiku un saviem atjaunojamiem mezha resursiem, tachu to nepietiks ja nonaksim maksatnespeja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > daina_tabuna 22.09.2011. 12.33

    @buen-a
    Ja latvietis par latviešiem, tad nacionālā naida kurināšana nav iespējama pēc definīcijas. Tas vienkārši ir viedoklis. Lai gan tā nav aksioma un varbūt var tiesas ceļā pierādīt pretējo. Jo- ja es kādu nosaukšu par idiotu, tad mani neglābs tas, ja paziņošu, ka arī pats esmu idiots :-)

    Loģiskais tiesiskuma paradokss. Ja precīzāk- tad, manuprāt, nacionālā vai rasu naida kurināšanas sodīšana principā ir neloģiska, jo kāds vienkārši ir paudis savu viedokli un tā nav viņa atbildība, ja kāds cits no tā kļūst agresīvs. Tad jau alkohola ražošana drīzāk ir jāaizliedz, jo daudzi dzērumā kļūst agresīvi. Tas tomēr nav tikai viedoklis, bet produkts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ilona Leduskukaine > daina_tabuna 22.09.2011. 10.48

    Tieši tā, pat ja tie 3 nav Saeimā, viņu (kā astoņkāja) taustekļi ir izvijušies cauri visiem Saeimas krēsliem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > daina_tabuna 22.09.2011. 12.27

    Dolārs 10:12 _…Un kā tad ar Karginu un Krasovicki? Viņi nav oligarhi?… Ar šādu retoriku mēs vienkārši akceptējam to, ka vieni oligarhi kļūst mazāk ietekmīgi, bet citi- vairāk…_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    finanshu spekulanti saspringti seko norisem Latvija. ne viens vien finanshu ghenijs liks grandiozu naudu uz Latvijas defoltu jaunaja gada. meghinajumi iedzivoties uz katastrofu jau ir bijushi, atceresimies aicinajumus uz lata devalvaciju. tas neizdevas bet tagad lavinu izraisit ir tik vienkarshi – pensionariem jau ir piesolita cilveku cieniga dzive rit uz brokastu laiku, tagad vajag tikai tikt klat valsts kasei.
    zimigi ka K&K vienmer ir sponsorejushi visadus kreisos, tos kas notriecot naudu ir spejigi sashupot valsts pamatus. kad viss kas ir bijis kada verte bus no finanshu spekulantiem nosmelts Krievija njems sho teritoriju ari nomerdetu, ar vai bez iedzivotajiem.
    Latvijos medijos par to maz vai drizak nemaz netiek runats, ZRP un Zatlers kas ir “za odjin Kitaj” to var nesaprast, bet shi lieta noteikti ir labi zinama shi raksta autoram Paulam Raudsepam. SC ir daudzkart bistamaka oligarhu partija par ZZS un tam parejam kopa njemtam.
    Dolārs, – tu labi izgaismoji SC harmonistus, uzsiti tiem taisni starp acim, zhel ka tik reti te uzrodies. :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > daina_tabuna 22.09.2011. 10.16

    Latvietis savus kungus necieš, bet viņam nekas nav iebilstams pret kalpošanu svešiem kungiem.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Ritums Kaibe 22.09.2011. 01.12

“līdz šim par tiesiskumu balsojušo partiju iegūtais vairākums Saeimā” gan daudz nedos, ja Saeimas pozīcijā to iepriekš atlaidušais prezidents paņems SC, kas tajos balsojumos, kuri iz atlaidēja paša mutes tika nosaukti par šīs atlaišanas iemeslu, balsoja izdevīgi “oligarhu partijām”.

+14
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu