Ekonomistu apvienība nosauc labākās partiju programmas • IR.lv

Ekonomistu apvienība nosauc labākās partiju programmas

23
Zatlera Reformu partijas programma. Foto: Nora Krevneva, F64

Tās ir Zatlera Reformu partijai un “Vienotībai”

Ekonomistu apvienības 2010 eksperti par labākajām atzinusi divu politisko partiju piedāvātās pirmsvēlēšanu programmas – Zatlera Reformu partija ieguvusi 77 no iespējamajiem 100 punktiem, bet “Vienotība” – 73,2 punktus, informē apvienības pārstāve.

Pēc programmas ilgtspējas un saturīguma, tām seko Nacionālā apvienība (62,3 punkti), Par prezidentālu republiku (60,9 punkti), LSDSP (56,6 punkti), Saskaņas centrs (50,4 punkti) un Zaļo un zemnieku savienība (45 punkti).

Eksperti aicināja visas 11.Saeimas vēlēšanām reģistrētās partijas un politiskās apvienības sniegt atbildes uz jautājumiem, kuri būtu jārisina tuvākajos gados. Ņemot vērā iesniegtās atbildes, kā arī socioloģisko aptauju rezultātus, tika vērtētas piecu populārāko politisko spēku programmas, kā arī citu partiju programmas, kuras sagatavoja atbildes uz ekonomistu jautājumiem.

“Partiju programmas mēs vērtējām pēc diviem kritērijiem – partiju izpratni par valsts ilgtspējīgas attīstības vajadzībām un piedāvāto risinājumu realizācijas iespējamību. Ticēt vai neticēt politiķu solījumiem – tas jāvērtē katram vēlētājam pašam,” programmu vērtēšanu precizē ekonomists Juris Cebulis.

Pēc vēlēšanām aktuālākais būs budžeta konsolidācijas jautājums, uzskata ekonomiste un eksperte Olga Ertuganova. Diemžēl lielākā daļa politisko spēku šo jautājumu savās programmās veikli izlaiduši.

Programmās ir minēti arī tādi mērķi, kuru realizācija ir visai apšaubāma, piemēram, neprivatizēsim valsts uzņēmumus, bet veidosim vēl jaunus; vietējo uzņēmumu lobēšanas mehānisms (LSDSP).

Diemžēl nevienai no partijām nav konkrētu piedāvājumu maksātnespējas procesu uzlabojumam, kaut arī maksātnespējas procesa efektivitāte un atdeve Latvijas tautsaimniecībā joprojām atpaliek no vēlamā.

Partiju programmu vērtēšanu veica Ekonomistu apvienības 2010 izveidota ekspertu grupa: ekonomisti Mārtiņš Bondars, Juris Cebulis, Olga Ertuganova, Ojārs Kehris, Edmunds Krastiņš, kā arī politologs Filips Rajevskis un tieslietu eksperts Lauris Liepa.

Ar partiju programmu detalizētu vērtējumu var iepazīties interneta vietnē – www.ekonomisti.lv

 

Komentāri (23)

buchamona 13.09.2011. 18.49

Jauki. Pēc vēlēšanām, kad tiks izveidota valdošā koalīcija V+ZRP+NA, no tā visa kopā sanāks viena kārtīga superprogramma :)))

+12
-1
Atbildēt

4

    daina_tabuna > buchamona 14.09.2011. 10.23

    V+ZRP+NA sanāks mazākumvaldība, kas būs rīcībnespējīga. Plus neaizmirsti, ka Latvijā premjeru nominē prezidents un prezidents mums šobrīd nāk no nometnes, kas ir pretēja tām trim partijām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    elza aleksandra > buchamona 14.09.2011. 00.51

    Nevajag aizmirst galveno likumu – tautai pē vēlēšanām ir jābūt neapmierinātākais nekā pirms. Ticāmāka koalīcija sanāk no SC+ZZS+ZRP. Un reālie reformu veicēji Vienotības veidolā tiek veikli izmesti mēslainē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilze Razumņika > buchamona 13.09.2011. 22.17

    Galvenais, lai SC netiek, citādi ej nu sazin, ar ko var beigties viņu nonākšana valdībā. Īpaši jāņem vērā, ka SC + NA būtu kokteiļ termojaģernij.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > buchamona 14.09.2011. 01.19

    SC nevēlas vairs iet valdībā, ko paši ir atzinuši. Viņi atzīst, ka nespēs tikt galā ar ekonomikas uzlabošanu. Tā ka guli mierīgi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 13.09.2011. 18.03

Neatradu vērtējumu Šlesera partijai? Varbūt vispār neviena punkta, un tas tiešām tad būtu precīzs budozera- raķetes vērtējums.
ZZS arī ierādīta īstā vieta kopā ar SC!

+7
-1
Atbildēt

0

dro 14.09.2011. 09.14

Inkēns intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» norāda, ka Zatlera vēsturisko lēmumu var analizēt no diviem skata punktiem – ko Zatlers gribēja panākt un kas ir sanācis.
«Gribēja, protams, cīņu ar oligarhiem. Lai cik ironiski tas būtu: viņam bija iespēja to darīt četrus gadus. Kad īsi pirms Saeimas atlaišanas notika Zatlera izšķirošās sarunas ar premjeru [Valdi] Dombrovski un Saeimas priekšsēdētāju [Solvitu] Āboltiņu, tas, ko viņš gribēja panākt, bija – koalīcijas nomaiņa. Proti, viņš gribēja, lai Saskaņas centrs (SC) ir valdībā, jo tā aritmētiski ir vienīgā iespēja: ja tu izmet zaļzemniekus, tad vietā kāds jāņem, un vienīgais, kam pietika balsu, bija SC. Līdz ar to… Vai viņš to gribēja vai ne, bet savu valsts apvērsumu viņš paveica, jo ārkārtas vēlēšanas jau ir tas pats valsts apvērsums, bet viena no valsts apvērsuma pamatpazīmēm ir tā, ka šīs darbība veicējs pēc tam piedalās varas sadalē. Tātad visa šā pasākuma kodols ir: SC valdībā, nevis cīņa ar oligarhiem,» uzskata Inkēns. http://www.apollo.lv/portal/news/articles/249711

+3
0
Atbildēt

6

    andris902 > dro 14.09.2011. 09.19

    …lno…

    …:)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > dro 14.09.2011. 13.51

    Šeit nav jautājums par apgāšanu, bet par komentēšanu vispār. Tepat ir.lv ir simtiem rakstu, kurus es nekomentēju. Turpretim Inkēnam neļāva paklusēt par šo tēmu, kura pēc būtības uz viņu jau kādu laiciņu vairs ne īpaši attiecas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 14.09.2011. 10.38

    Dolārs. Vai vari apgāzt Inkena teikto?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > dro 14.09.2011. 10.24

    Ko gan citu Inkēns varētu teikt? Kā partija liek, tā arī saka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 14.09.2011. 17.35

    …Dolārs…un kāpēc Inkēnam par to būtu jāklusē?…par to runāju jau dažas dienas pēc notikušā, kad atklājās Zatlera piedāvājums VD un SĀ…tobrīd visi bija eiforijā un neviens tam nepievērsa uzmanību – ne žurnālisti, ne komentētāji…
    …vēlreiz atkārtoju – Saeimas atlaišana bija neizbēgama, jo tās darbs bija ceļš uz nekurieni…tikai vēlākā Zatlera rīcība, faktiski gan – viņa padomdevēju rīcība, nodarīs lielāku kaitējumu, nekā tobrīd mēs spējām paredzēt…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > dro 15.09.2011. 12.09

    Inkēnam tāpēc būtu jāklusē, ka:
    1) viņa partija ir politisks bankrots,
    2) viņa viedokli nopublicējusi NA, kas ir ZRP politiskajam oponentam piederošs laikraksts,
    3) pats Inkēns jau labu laiku ir visai tāls no reālās politikas.

    Tas būtu apmēram tas pats, kas izrakt nez no kurienes PSRS laiku kompartijas līderi un viņa domas par Vienotību drukāt “Dienā” vai “Čas”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu