Lietu kārtība • IR.lv

Lietu kārtība

8
Ilustrācija — Frank&Stein
Nellija Ločmele

Tautas apātija un oligarhu vara parādās kā monētas divas puses ASV vēstniecības slepenajos ziņojumos, ko publisko WikiLeaks

Trekno gadu izskaņa un finanšu krīzes melnais caurums ir bijis karsts darba laiks ASV diplomātiem, var spriest no svaigi publiskotajiem vēstniecības slepenajiem ziņojumiem, kas tapuši no 2006.gada februāra līdz 2010.gada martam. Politiskās ietekmes grožu vietā oligarhu rokās draud parādīties roku dzelži, tāpēc karš pret tiesībsargiem uzņem nepieredzētus apgriezienus. Vienlaikus krīze ir ne vien sūru pārbaudījumu, bet arī lielo iespēju laiks, kad lēti var nokampt aktīvus vājiniekiem. Šajās cīņās apātiski noraugās Latvijas sabiedrība, kuras samierināšanās ar lietu kārtību, šķiet, tracina amerikāņus pat vairāk nekā savtīgie līderi. Piedāvājam ieskatu dažos interesantākajos slepeno ziņojumu fragmentos.

EMŠA APLOKSNES

Zaļās partijas priekšstāvja Induļa Emša politiskajā karjerā netrūkst neveiklu un dīvainu izteikumu, bet nepārspēts palicis piedzīvojums ar 10 000 dolāru pazušanu no valdības ēdamzālē aizmirsta portfelīša. 2007.gada augustā ASV vēstniecības ziņojums atklāj šī notikuma aizkulises, ko vēstniecībai pēc savas iniciatīvas pastāstījis Saeimas priekšsēdētāja padomnieks Viesturs Silenieks. Jā, izmeklētāji interesējušies, vai nauda nav no Lemberga, taču Emsim to esot aizdevis sens draugs uzņēmējs, Silenieks pats bijis starpnieks aploksnes piegādē. Draudzība ar uzņēmēju esot sena, vēl pirms politiskās karjeras sākusies, bet turpinās joprojām — uzņēmējs esot samaksājis par Emša, viņa sievas, Silenieka un vēl citu ļaužu atpūtu Maldīvu salās 2006.gada Ziemassvētkos. Kāpēc viena no augstākajām Latvijas amatpersonām aizņemas naudu aploksnē un uz sveša rēķina brauc atpūsties, Silenieks nespēj paskaidrot, un ASV vēstniecības darbinieks paliek, svārstoties starp secinājumu, ka Emsis demonstrējis vienkārši vāju spriestspēju vai arī tiešām iesaistīts kukuļošanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu