Tev piezvanīs Aigars • IR.lv

Tev piezvanīs Aigars

4
Aigars Semēvics (no kreisās), Elita Mīlgrāve, Sergejs Kruks — pēc 20 gadiem satikušies pie mājas Salaspilī, Gaismas ielā 20c. Tepat vēl ir radio pults, kas arī «piedalījās» 1991.gada augusta vēsturiskajos notikumos.
Ieva Puķe

Ne uzvārdu, ne sapulču – tikai slepens Daiņa Īvāna rīkojums, izrakstīts vienai personai. Tā tapa pagrīdes radio, ko 1991.gada puča dienās dzirdēja gan Latvijā, gan arī aiz tās robežām 

Dzeltenā, nelielā mājiņa Salaspils nomalē, kurā saimnieko farmācijas firma Medicamina, nesen izremontēta. Iekštelpās nomainīts viss. No 20 gadu pagātnes palikušas tikai lenteres kāpnēm, kas ved uz augšu, un kāda skaņu pults, kuru ēkas pārņēmējs nelaiķis Imants Kaimiņš gribējis ielikt memoriālā istabā. Mūsu meklētā nelielā otrā stāva telpa mirdz eiroremonta svaigumā. Mēbeles vēl nav ienestas, tīri nomazgātie logi ir kaili. Pa tiem redzamo krūmu lapas rudens nav skāris. 

Ir skaidrs, ka 1991.gada augustā šeit izskatījās krietni citādi. Tieši kā, notikumu aculiecinieki neatceras. Viņus šurp atveda mikroautobusā ar aizkariem, istabai, kur viņi pavadīja diennakti, logi bija aizklāti segām. Protams, atmiņas spējām par labu nenāk laika distance un arī tās reizes satraukums. Gluži ķermeniskas nianses – viens no viņiem piemin, ka Salaspilī pavadītajās 24 bezmiega stundās ir salis, otrs, gluži otrādi, paziņo: augusts pirms 20 gadiem bijis karsts, esot skraidījis vienā krekliņā. 

«No šīs mājas 1991.gada puča dienās raidīja konspiratīvais Latvijas radio,» viņi ar acīmredzamu saviļņojumu izlasa, kas rakstīts plāksnē pie mājas durvīm. Jo slepenais radio, ko meklēja, bet neatrada kaujas vienība OMON, bija tieši viņi – Sergejs Kruks, Elita Mīlgrāve un Aigars Semēvics. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu