Dzīve laukos nav tas pats, kas lauksaimniecība • IR.lv

Dzīve laukos nav tas pats, kas lauksaimniecība

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Kāpēc lielzemnieks un kādreizējais zemnieku NVO aktīvists Valters Bruss (45) ar traktoru uz Rīgu protestēt nebrauks

Septembra sākumā mūs gaidot jauns Baltijas ceļš, tikai šoreiz to solās veidot nevis brīvību prasoši cilvēki, bet zemnieki, protestējot pret Eiropas Komisijas izteikto netaisnīgo un diskriminējošo piedāvājumu lauksaimniecības subsīdijām pēc 2013.gada. Pēc viņu vārdiem, Eiropas Komisijas piedāvājums nozīmējot, ka 2020.gadā jauno ES valstu zemnieki varētu saņemt 50% no veco valstu tiešmaksājumu apjoma (patlaban tie Latvijai ir 30% jeb 90 eiro par hektāru ES vidējo 266 eiro vietā). Zemnieki solās rīkot protestus, abas lielākās lauksaimniekus pārstāvošās organizācijas – izglītojošu kampaņu Latvijā ar semināriem. Zemkopības ministrs ar Valsts prezidentu apspriež speciālas Eiropas lietu padomes dibināšanu Rīgas pils paspārnē, lai sarunās aizstāvētu Latvijas intereses.

Ar agrāko Zemnieku saeimas un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes vadītāju Valteru Brusu pusdienās K Sunī satiekamies lietainā dienā, kad viņš atbraucis līdz galvaspilsētai, jo labību tāpat nevar kult. Bruss pasmejas, ka lauksaimniecība nav domāta cilvēkiem bez stipriem nerviem. Kā kulšana jūlijā sākas, tā nākamās brīvdienas ir septembra vidū, turklāt cilvēks ir atkarīgs no faktoriem, kurus vispār nevar ietekmēt. «Izskatās, ka šogad būs slapjākais jūlijs un sliktākā raža pēdējos divdesmit gados, bet – ko tur darīt. Graudu cenas ir augstas, pavasarī noslēdzu līgumus, kad tās bija vēl augstākas, gan jau būs O.K.,» viņš nosaka.

Zemnieku protestos pret ES budžeta piedāvājumu Bruss nepiedalīšoties. Esot trīs gadus pagājis malā no sabiedriskām aktivitātēm un koncentrējoties tikai uz biznesu. (Bruss bija ne tikai NVO aktīvists, bet arī Sabiedrības citai politikai biedrs. Vienotībā neesot pārreģistrējies un nedomā darboties, jo «man garšo siļķe, es nekad neēdu siļķu salātus, es savos uzskatos par indivīdu tiesībām esmu liberālāks nekā trīs partiju veidojums».) Idejiski viņš protestētājus zemniekus atbalstot, jo runa esot mazāk par naudas apjomu kā par principiem, ka atbalsta nosacījumiem ir jābūt vienlīdzīgākiem, vismaz 80% no ES vidējo maksājumu līmeņa. Taču, tā kā Brusam pašam nav traktora vadītāja apliecības, viņš piedalīties nevarot, bet strādniekus šādos protestos nekad neesot sūtījis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu