Ņujorkā, Vīnē, mājās • IR.lv

Ņujorkā, Vīnē, mājās

5
Foto — Kristaps Kalns
Anda Burve-Rozīte

Operas dīva Maija Kovaļevska (31) ieradusies Latvijā, lai jūlija nogalē dziedātu Siguldas Opermūzikas svētkos 

Ja es intervētu Renāru Kauperu, nebrīnītos par situāciju, kurā nevilšus nonācu, kādā klusā Rīgas centra vīna restorānā sarunājoties ar operdziedātāju Maiju Kovaļevsku. Nepilnu stundu garās sarunas laikā divas reizes pie mūsu galdiņa pienāk interesenti. Kāds jauns cilvēks netālajā veikalā steigšus nopircis mūzikas CD un, atvainodamies par iejaukšanos, lūdz Maijai autogrāfu. «Es jūs dzirdēju Minhenē,» viņš neskopojas ar atzinības vārdiem. Pēc kāda laiciņa mūsu sarunā «iekrīt» kundze no blakus galdiņa: «Manas draudzenes brauks jūs klausīties Siguldā, pati, diemžēl, netieku!» Maija smaida, jūtas mazliet apmulsusi. 

Pirms pāris dienām, 23.jūlijā, viņa ielidojusi Rīgā. Sākas Siguldas Opermūzikas svētku mēģinājumi, kur Maija dziedās Tatjanas lomu Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins iestudējumā brīvdabas estrādē. Zīmīgi, ka pasaulē pazīstamās latviešu operas mākslinieces karjera pirms deviņiem gadiem sākās tieši Siguldas Opermūzikas svētkos. Skaisto, graciozo sievieti ar dzidro soprānu klausītāji uzreiz pamanīja. Pāris gadu vēlāk sākās Maijas starptautiskā karjera. Viņa pati par savu veiksmes stāstu saka: tā pamatā ir laba muzikālā izglītība, kā arī milzīga vēlēšanās dziedāt. «Skatuve velk, tā ir kā apmātība.» 

Talantīgā un milzīgām darbspējām apveltītā latviešu operdziedātāja karjeru sāka Latvijā. Par pagrieziena punktu kļuva viņas uzvara Plasido Domingo rīkotajā jauno opermākslinieku konkursā Operalia 2006.gadā Valensijā. Pēc konkursa tajā pašā gadā viņa jau debitēja Mimī lomā Pučīni operā Bohēma Ņujorkas Metropolitēna operā Plasido Domingo muzikālajā vadībā. Ar šo lomu Latvijas soprāns sāka savu spožo karjeru Metropolitēna operā un citviet pasaulē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu