Pašiem savs Pizas tornis? • IR.lv

Pašiem savs Pizas tornis?

3
Z torņu pamatu autori uzskata, ka būvdarbi veikti nekvalitatīvi, taču būvvalde pēc ekspertīzes ļauj projektu turpināt.
Sanita Jemberga

Kad Rīgai vēl bija galvenais arhitekts, viņam bija sapnis par Pārdaugavas Manhetenu. Arhitekta vairs nav, un pārredzamā nākotnē cerības īstenoties ir tikai vienam no debesskrāpjiem – ar Krievijas degvīna baronu Juriju Šefleru saistītajiem Z torņiem. Taču starp attīstītājiem un pamatu projektētājiem izcēlies konflikts par to, cik droša būs Baltijas apjomīgākā augstceltne

Dvīņu debesskrāpju Z torņu pasūtītāji ar pilnu pārliecību var teikt, ka būvēties Rīgā nav viegli. 

Sākumā bija negodīgi un alkatīgi cilvēki. Dzenot pāļus, sabojāja blakus esošo 19.gadsimta namiņu. Uzņēmīgi darboņi ar Rīgas būvvaldes bijušo vadītāju Intu Pujātu priekšgalā saoda iespēju kultūras pieminekļa aizsardzības fonā tikt pie negaidīta žūkšņa (attīstītājs piedāvātās 350 tūkstošu kompensācijas vietā beigās samaksāja 1,2 miljonus latu). 

Nākamie «uzvārīties» mēģināja Rīgas domes kukuļņēmēji, kas gribēja tikt pie gandrīz pusmiljona eiro. Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams, izmantojot kārtējo ekspertīzi, jau bija sācis Z torņu saimniekiem prasīt, un viņi – maksāt. Par to liecina KNAB ierakstītās telefonsarunas starp Štramu un viņa padoto Raimondu Janitu. Šajā izmeklēšanas epizodē figurēja arī četri miljoni eiro cilvēkam ar bārdu, kurā Janita atpazina Andri Šķēli (Šķēle to noliedza, izmeklētāji neguva citus pierādījumus un lietu neierosināja). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu