TP jaunieši rosina likvidēt Tautas partiju • IR.lv

TP jaunieši rosina likvidēt Tautas partiju

25
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Partijas likvidēšana ļautu izvairīties no 1,03 miljonu latu atmaksas valstij par 9.Saeimas vēlēšanās “pozitīvisma kampaņā” pārtērēto

Tautas partijas Jaunatnes organizācija (TPJO) 9. jūlijā gaidāmajā TP ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt, jo jaunieši neredz iespējas, kā laikā, “kad ir uzsākts krusta karš pret veiksmīgākajiem un spējīgākajiem”, TP varētu realizēt savu programmu un pastāvēt par partijas idejām, Ir.lv informēja TPJO priekšsēdētāja vietniece Sarmīte Kolāte.

Kā informē Kolāte, “šodien -laikā, kad sabiedrībā nav pieprasījuma pēc labējas un konservatīvas politikas, laikā, kad ir uzsākts krusta karš pret veiksmīgākajiem un spējīgākajiem, laikā, kad sabiedrība tiek pulcināta zem saukļiem “Nabadzība ir labi!”, mēs neredzam iespēju, kā Tautas partija varētu realizēt savu programmu un pastavēt par tās dibināšanas Manifestā ietvertajām vērtībām. Ar nožēlu arī jāsecina, ka Latvijā tiek tiražēts mīts: uz cilvēku pulcēšanos partijās ir jāskatās vismaz aizdomīgi. Šādā situācijā mēs nevaram ļaut partijai iznīkt.”

TPJO arī aicina tos deputātus, kurus gaidāmajā referendumā Latvijas pilsoņi visticamāk atlaidīs, ārkārtas Saeimas vēlēšanās nekandidēt.

TP likvidēšana ļautu partijai izvairīties no 1,03 miljonu latu atmaksas valsts budžetā par 9.Saeimas vēlēšanu “pozitīvisma kampaņā” pārtērēto, kas tai būtu jāveic, ja šādu lēmumu galīgajā instancē pieņemtu tiesa.

Par partijas likvidēšanu TP biedri lems sestdien, 9.jūlijā, kongresā.

Komentējot TP jauniešu ierosinājumu partiju likvidēt un publiski paustās bažas, ka šādi partija vēlas izvairīties no piespriestā 1,03 miljonu latu soda nomaksas, premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) norādīja, ka šāda rīcība, iespējams, tiešām vērtējama kā mēģinājums izvairīties no soda, vēstī aģentūra LETA.

Tāpēc, pēc premjera domām, KNAB kā partiju finanšu pārraugam šī situācija ir jāvērtē un jānāk ar priekšlikumiem, lai partijai likvidējoties nebūtu iespējams izvairīties no soda. Viņš arī atzīmēja, ka līdzīgi izvairījusies no soda Latvijas Pirmā partija, kura likvidējās un apvienojās ar “Latvijas ceļu”.

Valdības vadītājs arī atzina, ka šajā jomā ir nepilnības arī likumdošanā, piemēram, gari tiesvedību termiņi, jo esot dīvaini, ka, kandidējot 10.Saeimā, partija vēl nezina, vai 9 Saeimas vēlēšanu kampaņa bijusi likumīga.

Arī Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka nav atbalstāma negodīga vēlme izvairīties no atbildības un, ja tā patiešām ir, tad tā nav godīga rīcība no TP puses.

Augstākās tiesas Senāts 24.augustā paredzējis kasācijas kārtībā skatīt TP sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atstāts spēkā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2008.gadā pieņemtais lēmums uzdot partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā.

TP tiesā bija apstrīdējusi KNAB lēmumus, ar kuriem tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus – summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus – summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī lēmumu par soda naudas noteikšanu.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu