Saeima lielā vienprātībā atlaiž Vilnīti • IR.lv

Saeima lielā vienprātībā atlaiž Vilnīti

63
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Par KNAB vadītāja atbrīvošanu no amata aizklāti nobalso 82 deputāti; premjers ar rīkojumu KNAB vadību uztic Vilnīša vietniecei Jutai Strīķei

Ņemot vērā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītās komisijas ieteikumu, valdības un Saeimas Juridiskās komisijas lēmumus, Saeima ceturtdien lielā vienprātībā atbrīvoja no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti.

Par Vilnīša atbrīvošanu balsoja 82 deputāti, pret neviens, atturējās 2.

Plašas debates pirms lēmuma par Vilnīša atbrīvošanu Saeimā nenotika. Vienīgais, kurš apšaubīja šāda soda mēra nepieciešamību, bija apvienības “Par labu Latviju” deputāts Andris Bērziņš (ievēlēts no Rīgas, bijušais Rīgas mērs), kurš norādīja, ka balsojumā atturēsies. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS)  deputāts Kārlis Seržants norādīja, ka komisijas vērtējums “ir skarbs, tam viennozīmīgi ir jāpiekrīt”, taču Seržants aicināja domāt par to, kā mainīt esošo kārtību, lai neatkārtotos tāda situācija, kāda bijusi pēdējo divu gadu laikā KNAB.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke Ir.lv informēja, ka premjers izdevis rīkojumu, ar kuru KNAB vadība līdz nākamajam premjera rīkojumam vai jauna KNAB priekšnieka apstiprināšanai uzticēta Vilnīša vietniecei Jutai Strīķei.

Jau vēstīts, ka arī Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien vienbalsīgi nolēma virzīt izskatīšanai parlamenta sēdē lēmumprojektu par Vilnīša atbrīvošanu no amata. Komisijas vadītāja Ilma Čepāne (“Vienotība”), norādīja, ka balsošanā par lēmumprojektu nav piedalījušies trīs opozīcijas deputāti, bet pārējie pauduši vienbalsīgu atbalstu.

Ceturtdien agri no rīta arī valdība vienbalsīgi atbalstīja komisijas ieteikumu rosināt Saeimai atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti.

Pēc slēgtās valdības sēdes premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) žurnālistus informēja, ka komisijas materiāli ministriem bija pieejami jau no trešdienas vakara, valdība lēmumā – rosināt Vilnīša atbrīvošanu bijusi vienprātīga, neviens nav pieprasījis balsojumu. Premjers arī atklāja, ka valdība, lemjot par šo jautājumu, vēlējusies uzklausīt arī Vilnīša viedokli, tomēr tas neesot izdevies. Saskaņā ar instrukciju, kādā valsts amatpersonas apziņojamas valsts apdraudējuma gadījumā un par ārkārtas notikumiem valstī, trešdien vakarā uz Vilnīša dzīvesvietu bija nosūtīts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks, kuram bija dots uzdevums informēt Vilnīti par MK ārkārtas sēdi un aicinājumu tajā piedalīties. Tomēr Vilnītis nav atbildējis ne uz telefona zvaniem, ne arī VUGD darbiniekam izdevies klātienē satikt Vilnīti, atklāja premjers, piebilstot, ka žurnālistiem veiksmīgāk izdevies notvert Vilnīti – viņš MK ārkārtas sēdes laikā sniedzis intervijas televīzijām.

Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā komisija izvērtējusi 13 dažādus likumu un normatīvo aktu pārkāpumus, no tiem desmit gadījumos atzinusi būtiskus un sistemātiskus Krimināllikuma un Operatīvā darbības likuma pārkāpumus. Vienā gadījumā komisija nav sniegusi savu vērtējumu, lai neietekmētu šobrīd notiekošā kriminālprocesa izmeklēšanu, bet divos gadījumos likumpārkāpumi nav konstatēti.

 

Komentāri (63)

putekliic 16.06.2011. 08.39

ZZS noslaucīja kājas gar Vilnīti un kā sūdainu lupatu izmeta mēslainē. Te nu bija “samaksa” par uzticīgu kalpošanu!

+26
0
Atbildēt

5

    aivars_silins > putekliic 16.06.2011. 23.09

    Video par tēmu:
    http://youtu.be/5ZyZbZBeOkA

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > putekliic 16.06.2011. 11.21

    Vainīgs?
    :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > putekliic 16.06.2011. 17.57

    Visticamak, ka viens no pirmajiem jaunās SAEIMAS darbiem būs ielikt “īsto” KNAB šefu :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > putekliic 16.06.2011. 09.28

    Nedomāju ka ZZS ir izvēle. Pie visa vainīgs Zatlers.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Agnese Lûse > putekliic 16.06.2011. 16.58

    Diemžēl tā ir maza Vienotības uzvara un tad tikai uz “zināmu laiku”..līdz nakošām vēlēšanām!Neba saskanieši un lembergieši ir ieinteresēti KNAB vadības grožus pilnībā uzticēt J.Strīķei,jo tas taču varētu apdraudēt viņu un citu tamlīdzīgu darboņu “rūpalu”
    Vilnīša noņemšana tā ir gan sava veida “kompensācija” Vienotībai par Jansonu un Bērziņu,gan līdzeklis acu aizmālēšanai priekš saviem ZZS un SC velētajiem,kuri zaudēja uzticību par Šlesera gadījumu !
    Priecāties un līksmoties vēl ir pāragri,līdz J.Strīķe nebūs kā pilvērtīga KNAB vadītāja !

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 16.06.2011. 11.23

Kad šis darbiņš būs padarīts, ko darīsim ar KNAB darbiniekiem, kas atbalstīja Vilnīti? Vai ir jau noskaidrots, kurš ir vainīgs pie informācijas noplūdes pirms 3 “skaistuļu” kratīšanām?

+12
0
Atbildēt

2

    kkristaps > ievuliitis 16.06.2011. 11.57

    Man šķiet, ka pludināja kāds no Temīdas kalpiem. Protams, pastāv arī citas iespējas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > ievuliitis 16.06.2011. 12.22

    Neko nedarīsim ar tiem darbiniekiem, lai dzīvo, tā ir tāda d..ā līdēju suga, kas atbalstīs un klanīsies jebkuram priekšniekam, Latvijā diezgan izplatīta, bet, tikko kā viņš vairs nebūs priekšnieks, sāks klanīties nākamajam.
    Vilku gan vajadzētu paņemt atpakaļ.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 16.06.2011. 10.15

Nu bet ZZS tagad ir jābūt baltiem un pūkainiem! Protams, ZZS ir pret korupciju, pret nesaimnieciskumu, pret valsts iestādes rīcībspējas ierobežošanu, pret rīcībnespējīgu vadītāju, pret-pret-pret! o, Jā! un PAR tautas labklājību visvisādās izpausmēs! Laika vairs nav daudz.

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu