Jāņi. Jaunās mājās • IR.lv

Jāņi. Jaunās mājās

1
Sēlieši. Ansis un Monta Grasmaņi ar meitām Dārtu un Lauru. Foto — Nora Krevņeva, F64

Kā jaunā un modernā mājā sāk dzīvot tradīcijas, un kā to iemītnieki svinēs Jāņus? 


Sēlieši

Mājas Sēlieši ir Daugmalē, Daugavas krastā. Tur saimnieko Ansis un Monta Grasmaņi ar trim meitām. Jaunākajai ir trīs nedēļas, un viņa būtiski noteiks Jāņu svinēšanas ritmu. Sēliešos šie būs pirmie Jāņi. Grasmaņu meitas tos svinēs Zemgales puses tērpos, saimnieks – Dienvidkurzemes. Monta vada tautastērpu centru Senā klēts, ko radījusi Anša mamma Maruta Grasmane. Ansis ir Swedbank valdes loceklis un finanšu pārvaldes vadītājs. 

Pirms 15 gadiem Daugmalē Monta pie draudzenes Ievas piedzīvoja savus skaistākos Jāņus. Tautastērpos, ar dziedāšanu. Kad Ieva ieminējās, ka netālu tiek pārdota veca māja, Grasmaņi devās skatīt. «Mājai bija aura. Ēku izvietojums kā lauku sētā. Ļāvāmies mirkļa valdzinājumam,» atceras Ansis. Uzreiz bija skaidrs, ka jāsaglabā viss, ko var saglabāt. «Vecu vērtību taču radīt nevar. Tautastērpu jau arī cilvēki nemēdz izmest.» Mājas rekonstrukcija ilga trīs gadus, to veica arhitekte Agnese Putna sadarbībā ar Lieni Griezīti. Sēlieši tika izvirzīti Latvijas arhitektūras 2009.gada labāko darbu skatei. 

Ansis teic, ka Sēliešu vide uzprasās Jāņu tradīciju iedibināšanai: visapkārt pļavas, netālu Daugava. Pie mājas plānots iestādīt parku: ošus, kļavas, jasmīnus, ievas. Mājā ir maizes krāsns, kurā līdz šim ar dažādiem panākumiem ceptas picas, tāpēc šajos Jāņos iecerēts cept maizi. Noteikti tiks gaidīts saullēkts un lēkts pāri lielam ugunskuram. Grasmaņu draugi ir tautasdeju dejotāji, tāpēc būs arī danči. «Un ļausimies brīnišķīgajam un nezināmajam mirkļa impulsam.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu