Zatlers aptur sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu • IR.lv

Zatlers aptur sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu

29
Lauris Vīksne, F64

Cimdars rosinās abas parakstu vākšanas rīkot no 18.maija līdz 16.jūnijam

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien apturējis sociālo pabalstu griestu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, liecina prezidenta paziņojums laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, vēsta aģentūra BNS.

Prezidents likumu publicēšanu apturējis, ņemot vērā 14.aprīlī iesniegto 37 Saeimas opozīcijas partiju deputātu prasību apturēt grozījumus trijos likumos – “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”. Līdz ar prezidenta paziņojumu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) jāsāk parakstu vākšana referenduma ierosināšanai. CVK otrdien lems par parakstu vākšanas izsludināšanu šajos likumos.

CVK vadītājs Arnis Cimdars rosinās CVK locekļus abas parakstu vākšanas rīkot vienlaikus – no 18.maija līdz 16.jūnijam. Iepriekš parakstu vākšana par Nacionālās apvienības rosinātajiem grozījumiem par izglītību tikai latviešu valodā bija plānota no 11.maija līdz 9.jūnijam. Līdz ar to CVK būtu trīs dienas laika, lai apkopotu pabalstu parakstu vākšanas rezultātus, jo prezidents likumu publicēšanu apturējis uz diviem mēnešiem – līdz 19.jūnijam.

Ja tautas nobalsošanas ierosinājumu ir parakstījusi ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita, viens no iespējamiem referenduma datumiem pēc Cimdara teiktā ir 13.augusts.

Parakstu vākšanas notiks 30 dienu, ieskaitot svētku dienas, un katru dienu iecirkņi strādās vismaz četras stundas. Vēl līdz ceturtdienai ieskaitot tiek gaidīti pašvaldību ieteikumi par parakstu vākšanas vietām, taču CVK rosinājusi tās noteikt 2008.gada līmenī. “Bez stingriem argumentiem nevajadzētu samazināt parakstu vākšanas vietu skaitu,” piebilda Cimdars.

Jau vēstīts, ka Saeimā 14.aprīlī, skatot šā gada budžeta grozījumus pavadošos likumprojektus, pieņemti likumi, kas paredz saglabāt sociālo pabalstu griestus līdz 2014.gada beigām. Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti, izmantojot Satversmē noteiktās tiesības, pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Tiesības apturēt likuma publicēšanu savulaik pirmo reizi pēc savas iniciatīvas izmantoja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, neizsludinot nacionālās drošības likumus. Toreiz parakstu vākšanā izdevās savākt pietiekamu skaitu parakstu, lai rīkotu referendumu par pretrunīgi vērtēto grozījumu atcelšanu.

Komentāri (29)

mary75 19.04.2011. 10.16

Jā, taisīsim referendumu par to, lai kāds Latvijas bankas vai līdzīgs darbonis varētu saņemt nevis 45000, bet 90000, un tukšosim sociālo budžetu.
Manuprāt, 300 lati un 50% no tā, kas bija virs tiem jau tā ir ļoti normāli tik nabadzīgai valstij.
Manuprāt, bija jātaisa griesti līdz 800 – 1000ls. maksimums, pie mūsu socialā budžeta, vai, ja ļoti gribas vairāk, jāmaksā no pamatbudžeta.
Jāizskaidro cilvēkiem, ka tas referendums nebūt nenāk par labu vairākumam, bet, taisni otrādi.
Acīmrtedzot, cilvēki ar labām algām arī to nolobēja, kārtējo ļoti kaitīgo ieceri.
Bet Zatlerim jau nebija citas izejas.

+14
-1
Atbildēt

2

    austrisv > mary75 19.04.2011. 10.23

    Manuprāt, min soc pabalsts ir 350 Ls, bet virs tiem 50% no pabalsta summas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.04.2011. 11.37

    Jā, tev taisnība, es kļūdījos, bet, tad jau tas vēl vairāk pierāda šī referenduma absurdumu.
    Pabalsts ir pabalsts, un domāts, lai cilvēku pabalstītu, ja tas nonāk sarežģītā situācijā, nevis, lai viņš varētu grezni dzīvot.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 19.04.2011. 11.46

Kā man patīk šis piegājiens. Davai, jūs, kvaukšķi (kuriem, starp citu, līdz “griestu sasniegšanai” kā līdz mēnesim) – fiksi parakstaties, lai mums, dažiem izredzētajiem, dievs nedod, neko nenogriež. Mēs tak strādājām, pelnījām, neņēmām aploksnēs, bet godīgi visu tikai sociālajā budžetā! Vot! Mums pienākas, pienākas, pienākas!!!!

+11
0
Atbildēt

2

buchamona 20.04.2011. 09.48

Šitos “mazturīgo ” aizstāvjus, taču publiski varētu atmaskot vienā setā. Kas tikai te nav bijis, kādi nabagu aizsardzības projekti – lata devalvācija, cīņa pret NIN :) , tagad laikam pēdējā kauja – cīņa pret pabalstu griestiem.
Interesanti, ko domā tāds cilvēks, kuram pat 100Ls pabalsts pietrūks, tiešām izdzīvošanai un tikai tādēļ, ka kādam vajag 1000 Ls, kurus viņš visu sava darba mūžu ir tik sūri un grūti krājis un maksājis nodokļus, pat asara nobira :)).
Nesaprotu, kāpēc Vienotība ar vienu sitienu neiznīcina šos referenduma organizētājus, gluži otrādi – viņi’opozicijai vienā mierā ļauj tautai stādīt banānus ausīs

+1
0
Atbildēt

2

    mary75 > buchamona 20.04.2011. 09.54

    Nu man arī tas nav skaidrs, bet, sāku jau pierast – parastais V pofigisms, it kā tas uz viņiem un valsti neattiecas, varbūt, katra tās sastāvdaļa gaida, ka to izdarīs cita sastāvdaļa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanejurjane7 > buchamona 20.04.2011. 14.26

    Tam cilvēkam, kam 100 Ls pietrūks vajag domāt par sekojošiem jautājumiem:
    vai es esmu centies strādāt pietiekami labi ?
    vai es esmu labi mācijies un kaut ko arī iemācijies ?
    vai man te ir jāpaliek, vai arī jāpameklē darbs citā novadā/valstī ?
    vai es esmu ievēlējie pietiekoši adekvātus priekšstāvjus ?

    Ja visur ir “jā” vai “nē” ir tikai objektīvu iemeslu dēļ – slimība, bērni utt, tad var iet rakstīt iesniegumu pabalstam.

    Un kas Jums dod tiesības apņirgt piemēram mani, kuram ir izglītībai un atbildībai adekvāta alga ? Un attiecīgi saistības, kuras es esmu uzņēmies rēķinoties ar valstī pastāvošo kārtību… Kāpēc manas emocijas Jums liekas mazāk vērtas nekā tam nabadziņam, kurš pārtiek no pabalstiem ?

    Teiksiet – viņiem vairāk vajag ? Bet kurš uzņemsies izmērīt un pateikt kas kam pienākas ? Darbaļaužu komiteja ?
    Mēs gaidam bērnu, un ko man darīt kad ģimenes ienākumi nokritīsies par 50 % ? Atdot mašīnu līzingam un pateikt vecākajam – še tev RS talons, uz skolu kulies pats, jo lūk kaimiņu bomzim vairāk vajag ??!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu