Latvijā pirmo reizi vēža ārstēšanā izmanto radioaktīvo jodu • IR.lv

Latvijā pirmo reizi vēža ārstēšanā izmanto radioaktīvo jodu

23
Lauris Vīksne, F64

Terapiju veica ap 50 gadu vecai sievietei ārstējot vairogdziedzera vēzi

Latvijā pirmo reizi izmantota jauna metode – radioaktīvā joda terapija – vairogdziedera vēža ārstēšanā, aģentūru BNS informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Paciente ir aptuveni 50 gadu veca sieviete, kurai bija vairogdziedzera medullāra vēža metastāzes. Viņa ārstējas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) Kodolmedicīnas klīniskajā daļā.

Kodolmedicīnas klīniskās daļas vadītāja Antra Bērziņa paskaidrojusi, ka radioaktīvā joda (izotopa 131-I) terapija galvenokārt tiek izmantota vairogdziedzera papilāras un folikulāras vēža formas metastāžu diagnostikā un ārstēšanā. Tomēr gadā vidēji 5-10 pacientiem tiek diagnosticēta medullārā vairogdziedzera vēža forma, kas diseminācijas gadījumā tradicionālajai 131-I terapijai nepakļaujas. Sākot jauno terapiju, ārsti cer turpmāk palīdzēt ne tikai medullāra vairogdziedzera vēža, bet arī citu neiroendokrīno šūnu audzēju pacientiem.

Ārsti norāda, ka pacientei terapijas procedūra noritēja bez komplikācijām un pašreiz sieviete no stacionāra jau ir izrakstīta. Pēc vairākiem mēnešiem tiks veikta atkārtota izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai ir panākts terapijas efekts.

Lai Latvijā varētu piemērot radioaktīvā joda terapiju, Rīgas Austrumu slimnīca iegādājās īpašu iekārtu preparātu ar radioaktīvu starojumu ievadīšanai. Pēc ievadīšanas radioaktīvais izotops ar asins plūsmu nonāk metastātiskajās vēža šūnās, apstarojot tās no iekšpuses un iznīcinot. Veselajiem audiem radioaktīvais jods nekaitē. Pērnā gada nogalē slimnīcā ieradās speciālists no Vācijas, lai apmācītu LOC darbiniekus strādāt ar jauno terapiju.

Bērziņa atzinusi, ka nozīmīgs solis diagnostikas uzlabošanai pērnajā gadā ir bijis scintigrāfijas kameras pilnveidošana, kuru izmanto diagnostisko procedūru veikšanai – ar tās palīdzību var atklāt izmaiņas audos, orgānos un orgānu sistēmās agrīnākā stadijā un tagad arī precīzāk noteikt vēža šūnu perēkļus.

Jāpiebilst, ka Latvijas Onkoloģijas centrā ir vienīgā Kodolmedicīnas nodaļa valstī. Tajā norit ne vien diagnostiskais darbs, bet tiek veiktas arī ārstnieciskās procedūras.

Komentāri (23)

ivetao2007 14.04.2011. 14.43

Radioaktīvā joda kā tāda NAV! Ir tikai joda raioaktīvie izotopi. Černobiļas katastrofas laikā, piemērma Polijā, kur visi poļi nākamajā dienā zināja, kas noticis, ieteica joda preperātus, lai organisms piepildītu joda krājumus tā, lai joda izotpam vairs nebūtu vietas organismā. Tas tā vienkāršoti. Tagad, izskatās, joda radioaktīvais preperāts tiek selektīvi pielietots pret vēža šunām. Man nav prātā cik ilgs ir joda izotopa I – 131 pusabrukšanas laiks. Daomāju, ka nav ilgāks par kādiem mēnešiem vai nedeļām.

+1
0
Atbildēt

1

anita_meistere 14.04.2011. 13.24

jods 131..njā, pēdējā laikā daudz dzirdēts par šo te.
kādu radiācija nogalina, kādam glābj dzīvību.

+1
0
Atbildēt

0

ivetao2007 14.04.2011. 18.00

Paldies par precizējumu. Pie viena piebildīšu, polonija radioaktīva izotopa Po 209 pusabrukšanas periods ir 103 gadi. šie Po 209 un Po 210, starp citu, ir “vainīgi” leikēmija, caur tabakas dūmiem iekļūstot kaulu smadzenēs. Fukušima un Černobiļa “tut ņe pričom”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu