Iedzīvotāji uzskata, ka prezidents jāievēl tautai • IR.lv

Iedzīvotāji uzskata, ka prezidents jāievēl tautai

36
foto: Lita Krone/LETA
Ilze Malaševska

Arnis Kaktiņš: Šī doma ir bijusi aktuāla jau kopš 1999.gada

Šogad janvārī 86% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskatīja, ka Valsts prezidents ir jāievēl tautai, nevis Saeimas deputātiem, tādēļ ir pamatots Valsts prezidenta Valda Zatlera apgalvojums, ka sabiedrībā ir pieprasījums pēc tautas vēlēta prezidenta, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. 

Viņš stāstīja, ka kopš 1999.gada janvāra ik gadu Latvijas iedzīvotājiem tiek vaicāts, vai Latvijas Valsts prezidents ir jāievēl tautai vai Saeimas deputātiem. Un visus gadus aptuveni 80% iedzīvotāju ir atbildējuši, ka viņi vēlas tautas vēlētu prezidentu. Šogad šis rādītājs ir sasniedzis vēsturiski visaugstāko rādītāju. Tikai 7% no aptaujātājiem ir atzinuši, ka Valsts prezidents ir jāievēl Saeimas deputātiem. 

Kaktiņš pieļauj, ka šoreiz diskusijai par tautas vēlētu prezidentu ir nopietnāks pamats nekā jebkad iepriekš. Gan sabiedrība, gan liela daļa viedokļu līderu vismaz intuitīvā līmenī jūt, ka valstī ir vajadzīga reforma. “Manuprāt, valstī ir pietiekami daudz indikatoru, kas liecina, ka esošā sistēmā, arī politiskā sistēma, nav tik labi funkcionējoša, lai teiktu, ka tā apmierina sabiedrības vajadzības. Šādos apstākļos sākas dažādi meklējumi dažādos virzienos, un viens no virzieniem ir prezidentūras institūcija un tautas vēlēts prezidents. Patlaban augsne, lai debates beigtos ar pārmaiņām pēc būtības, ir labvēlīgāka nekā agrāk,” teica Kaktiņš. Viņš gan atteicās prognozēt, ar ko beigsies diskusijas par tautas vēlētu prezidentu.

 Ir.lv jau ziņoja, ka vakar valsts prezidents Valdis Zatlers aicināja sākt diskusiju par tautas vēlētu prezidentu. Viņš pauda viedokli, ka pēc šādas sistēmas ir pieprasījums sabiedrībā un ka arī viņš to atbalsta.

 

Komentāri (36)

Aivars Krauklis 17.03.2011. 17.20

Sirdsgudrai tautai būs dikti grūti – kā lai izvēlas starp Lembergu un Paulu?

+9
-1
Atbildēt

0

dro 18.03.2011. 09.44

Iedzīvotāji grib: Sudrabas reitings ir +62, un kopš pagājušā gada aprīļa tas kāpis par sešiem punktiem. Viņai seko divi pašvaldību vadītāji Ventspils mērs Aivars Lembergs ar +45 un Rīgas mērs Nils Ušakovs (+37):)))
Vai tad Krištopanam nav taisnība, kaut gan pats viņš nav gudrāks?:)

+3
0
Atbildēt

4

    dro > dro 18.03.2011. 10.17

    Visaugstākais reitings Sudrabai, viszemākais – Šķēlem, bet potenciālie prezidenta vēlētāji kārtējo reizi aizmirsuši vai arī nekad nav lasījuši, ka Sudraba savās intervijās reti palaidusi garām izdevību palielīt Šķēli:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > dro 18.03.2011. 11.55

    Sudrabas darbs ir kritizēt. Un to viņa māk, tāpat kā mēs visi. Cita lieta būt konstruktīvam, būt pozīcijā, un tur nu galīgi Sudrabu nevaru iedomāties.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > dro 18.03.2011. 12.18

    Vidējā Latvijas iedzīvotāja galvenās vērtības: konsekventa pretvaras nostāja, smuka fasāde (lai gan pagalmā aug nātres!) un jaunība.
    “Tas kurš kritizē varu ir ļoti labs cilvēks!”
    “Viņš savā pilsētā atjaunoja 3 mājas un sastādīja puķes – ļoti labs cilvēks!”
    “Nu, tam gan ir piemīlīgs ģīmis – ļoti labs cilvēks!”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Arcijs > dro 18.03.2011. 23.48

    Vēl viens kritērijs: “Viņš tik labi runāja radio!”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 17.03.2011. 19.24

No vienas puses, Latvijas politiskā vide ir tik sasmakusi, ka, patiešām, prasās pēc kādām svaigām vēsmām.
Bet, manuprāt, iesākumam būtu labāk, lai prezidentu ievēl tie paši deputāti, bet, ar konstitucionālo pārsvaru, tas liktu meklēt kādu kompromisa figūru.
No otras puses, teikt, ka tauta mums galīgi dumja, arī nepareizi.
Atceros, kad ielika Zatleri, visās aptaujās tautas vairākums gribēja Endziņu, nevis Lembergu.
Ja kas būtu jāvēl tiešās vēlēšanās – pilsētu mēri, tad būtu no kā prasīt atbildību, un tas novērstu partiju diktātu un ļautu tam brīvāk rīkoties.
Vismaz, tā ir vairumā dem. valstu.

+3
-1
Atbildēt

2

    Una Grinberga > mary75 18.03.2011. 12.09

    Pievienojos jums abiem – vidējam vēlētājam ir jābūt izglītotākam un tālredzīgākam, lai ko tādu varētu pieļaut. Plus, ja vēlēs tauta, tad nebūs neviens, kas nes atbildību. Deputātiem vismaz ir kaut kāda politiskā atbildība par savu izvēli, ko var “bāzt acīs” nākamajās vēlēšanās. Ievēlēs Lembergu, kurš nopārdos Latviju, un neviens jau nebūs atbildīgs, jo tauta ir kā kopums, kur katra balss tomēr nav tā izšķirošā, bet gad kādas tautas daļas lēmums.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 18.03.2011. 09.12

    Zinot, ka liels vairums grib Lembergu, daudzi vēlēšanās balso par demagogiem, ilūziju par tautas saprātu man nav. Gluži otrādi. Pat ievēlētās simts gudrās galvas, ir tik gudras, tik gudras, tik godīgas, tik sirdsšķīstas, ka Zatlera aploksnes nobāl.
    Latvieši nav ne čāklāki, ne gudrāki par citiem. Nevajag paštīksmināties. Tas par neko labu neliecina. Tas, kas notika, pierāda pretējo. Neviens cits jau mūs tai bedrē neieveda. Un tā bedre bija vislielākā no visām. Tikai paši, tikai pašu vēlēti bāleliņi to izraka. Pasaules krīze, protams, bija iemesls. Bet pasaules krīze, neizraisīja to ka, Latvijai tā bedre bija vislielākā. To izrakām mēs paši

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu