Premjers atvainojas par pensiju samazināšanu 2009.gadā • IR.lv

Premjers atvainojas par pensiju samazināšanu 2009.gadā

21
Edijs Pālens, LETA

Dombrovskis par 2012.gada budžetu: Esmu pārliecināts, ka kopīgu risinājumu varēsim atrast

Uzrunājot Latvijas Pensionāru federācijas kongresa dalībniekus, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL, “Vienotība”) atvainojās pensionāriem par 2009.gada lēmumu samazināt pensijas, vēsta aģentūra LETA.

“Tas vienlaikus bija gan izšķirošs lēmums budžeta konsolidācijas veikšanai un valsts finanšu stabilitātes atjaunošanai, gan atbilstoši vēlākajam Satversmes tiesas spriedumam tomēr juridiski pietiekami neizsvērts lēmums,” sacīja Dombrovskis. Viņš arī noraidīja informāciju “par pensiju griešanām 20%-50% apmērā vai pensionēšanās vecuma palielināšanu līdz 70 gadiem” un norādīja,ka tiem nav pamata.

Apzinot 2012.gada budžetu, ir nepieciešams pārrunāt visas valdības piedāvātās iespējas un visus risinājumus sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai. “Te es vēlreiz gribētu uzsvērt tieša dialoga nozīmi bez starpniekiem un populistiem. Esmu pārliecināts, ka kopīgu risinājumu mēs noteikti varēsim atrast,” sacīja Ministru prezidents.

Arī Āboltiņa, uzrunājot pensionārus, atvainojās par 2009.gada lēmumu, kas paredzēja pensijas izmaksāt nepilnā apmērā, norādot, ka tas bija “sāpīgs lēmums”. Viņa arī uzsvēra, ka patlaban svarīgākais uzdevums ir piedāvāt skaidru redzējumu valsts ekonomiskajai attīstībai, nodrošināt apstākļus jaunu darbavietu izveidei un sociālo drošību.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”) sacīja, ka viņš, aizejot pensijā, domātu, vai ir taisnīgi turpināt saņemt piemaksas pie pensijas. Tāpat viņš jautāja, vai ir taisnīgi turpināt saņemt bezdarbnieku pabalstus deviņus mēnešus. Par spīti tam, kāda ir ekonomiskā situāciju valstī, darbu var atrast, pauda Štokenbergs.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) uzskata, ka sociālās apdrošināšanas sistēmā, nenoliedzami, ir nepieciešamas korekcijas. Viņa minēja jau pieņemtus lēmumus par pensionēšanas vecuma paaugstināšanu, minimālā apdrošināšanas stāža palielināšanu, kā arī piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijām pārtraukšana jaunpiešķirtajām pensijām.

Komentāri (21)

Dina Repša 16.03.2011. 18.13

2009. gadā….
Latvijas laukos klejo 2011. gads.
Vai ar šo – HA! – 1,5 gadu termiņu ir jāsaprot Valdības reaģēt- un domātspēju?
VD amatā ir zināmu laiku – vai patiesi viņam NAV plāna, kas būtu darāms, bet tikai samiernieciska ļerkšķēšana? Man ir žēl manu tuvinieku, kas no sirds par šo …. balsoja.
Kauns!
Viss.

+3
-1
Atbildēt

0

Eva Jēkabsone 16.03.2011. 17.36

Runājot par 2012.gada budžetu es cerēju beidzot sakalusīt politiķu vēlmi plānot budžetu vairākiem gadiem un izbeigt tikai kalendārā gada budžeta plānošanu, kurš ne tikai neveicina ekonomisko stabilitāti, bet ik gadu rada neadekvātos budžeta izdevumus īsi pirms Ziemassvētkiem.

+1
0
Atbildēt

0

modriss 16.03.2011. 21.20

Visai pretrunīga informācija neilgā laika posmā… Bišķi smieklīga un novēlota atvainošanās, turklāt vēl pirms prognozējamā kārtējā lineārā grieziena

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu