Līdz pensijai ne • IR.lv

Līdz pensijai ne

3
Foto — Gints Ivuškāns
Pauls Raudseps

Latviešu bēgļu mazdēls Antons Ābele kļuvis par jaunāko deputātu Zviedrijas parlamenta 600 gadu vēsturē, bet piektdienās joprojām apmeklē ballītes

Ja nejauši sāktu ar viņu runāt, neviens nedomātu, ka viņam ir tikai astoņpadsmit gadu. Pašapzinīgs, ar atstrādātām atbildēm uz bieži uzdotiem jautājumiem (viena no pirmajām īsta politiķa pazīmēm), Antons Ābele atstāj iespaidu, ka jau gadiem ir deputāts. Taču tā nav.

Viņa ceļš uz politiku sākās ar traģēdiju. Ballītē, kuru puisis apmeklēja, tika līdz nāvei piekauts kāds jauns vīrietis. Tobrīd piecpadsmit gadu vecais Ābele sociālajā tīklā Facebook izveidoja grupu, lai protestētu pret vardarbību, sarīkoja manifestāciju un nodibināja nevalstisko organizāciju Stoppa gatuvåldet (Pārtrauksim vardarbību ielās).

Par šīm iniciatīvām viņš 2007.gadā saņēma mūzikas kanāla MTV Free Your Mind (Atbrīvo prātu) balvu un tika atzīts par gada stokholmieti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu