Anonīma būvnieku grupa pārbaudīs Dienvidu tiltu • IR.lv

Anonīma būvnieku grupa pārbaudīs Dienvidu tiltu

40
Mārtiņš Zilgalvis, LETA

Būvniecības speciālistu apvienība pētīs tilta būvniecību un līdzekļu piesaisti

Anonīma būvnieku grupa nolēmusi veikt Dienvidu tilta būvniecības izpēti un nelikumību atspoguļošanu, jo, viņuprāt, to nespēj un nevēlas darīt atbildīgās instances, teikts biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā nonākušajā anonīmās grupas paziņojumā.

Grupas paziņojumā teikts, ka tajā apvienojusies "liela daļa Latvijas būvniecības speciālistu – būveksperti, būvinženieri, arhitekti". Vēlmi palikt anonīmiem paziņojuma autori skaidro ar to, ka "esam saskārušies ar represijām, mums ir izteikti draudi, ultimāti slēgt publiski pieejamās vietnes, esam spiesti palikt anonīmi".

Paziņojumā anonīmie būvnieki izsaka nožēlu, ka “Valsts kontrole spējusi tikai izteikt novērojumus par vairākām nelikumībām, bet nav spējusi sasniegt mērķi problēmas risinājumam.” Tāpat būvnieki apšauba prokuratūras kompetenci, jo prokuratūra krimināllietu par Dienvidu tiltu nav virzījusi. “Prokuratūra līdz šim sniegusi informāciju, ka izmeklēšana būs ilga, neminot termiņus kādos tiks sasniegts kāds no uzstādītajiem mērķiem vai uzdevumiem. Šāds darba stils un modelis parasti nosaka bezgalīgu "izmeklēšanas" procesu, kurš tiek aizmirsts vai iestājas noilgums. No tā secinām, ka lieta netiek virzīta, iespējams apzināti," teikts anonīmās grupas paziņojumā.

Dienvidu tilta būvniecības ģenerāluzņēmēja AS "Transport Systems" padomes priekšsēdētājs Guntis Rāvis biznesa portālam "Nozare.lv" šos paziņojumus komentēt atteicās.

Anonīmo būvnieku mērķis ir "turpmāk nepieļaut šāda veida būvniecības un finansējuma patvaļas mehānismus valsts stratēģisko būvju realizācijā". Tāpēc grupa apgalvo, ka drīzumā nepamatotajām tilta izmaksām un Dienvidu tilta finansējuma modelim grupa plāno pievērst Starptautiskā Valūtas fonda uzmanību.

Dienvidu tilta pētītāji izsaka bažas par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansējuma uzticamību. "Apzināta izvairīšanās no ES struktūrfondu līdzfinansējuma izraisīja to, ka tilta būvniecības izmaksas nevis tika samazinātas par ES līdzfinansējuma procentuālo daļu, bet gan palielinātas par 263 miljoniem latu, kas ir maksa tikai par finansējuma piesaisti," norāda anonīmās grupas pārstāvji.

Anonīmā grupa informē, ka par savu darbību vēstīs vietnēs "dienvidutilts.ueuo.com" vai "dienvidu-tilts.narod.ru".

Rīgas domes un AS "Dienvidu tilts" par tilta būvniecību noslēgtā līguma summa ir 313,4 miljoni latu, kur 170,3 miljoni latu ir projektēšanas un būvniecības izmaksas, 143,2 miljoni latu – maksa par finansējuma piesaisti. Pārtēriņu dažādās pozīcijās, apzināti sadārdzinot gan finanšu ieguvi, gan materiālu un darba izmaksas, Dienvidu tilta pirmās kārtas būves procesā konstatēja Valsts kontrole.

Rīgas dome Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecības procesam 2010.gadā piešķīra tikai 1,26 miljonus latu nepieciešamo desmit miljonu latu vietā, līdz ar to būvniecības procesu pērn vasarā pārtrauca.

Komentāri (40)

ievuliitis 09.02.2011. 11.47

Jo ilgāk tilta vizuālajā tēlā paliks oranžie krāsu akcenti, jo vairāk cilvēku vēlēsies iesaistīties darba grupā. Oranžā krāsa mobilizē.
Rāvja kungam tik “veiksmīgi” nolekušam no PLL platformas, kas lielā ātrumā drāžas bezdibeņa virzienā, derētu pastudēt krāsu psiholoģiju un neskopojoties apmaksāt oranžo akcentu pārkrāsošanu:))

+11
-1
Atbildēt

2

    piziks > ievuliitis 09.02.2011. 17.48

    Betij, Tava pārkrāsošanas ideja sen vairs nav oriģināla. :)
    Pirmais uz pārkrāsošanu savulaik pieteicās Emīls Jakrins, gribēja ar LNNK jaunatnes organizācijas dzelteno grīdas krāsu mālēt. Esot šam inženiera izglītība, bet paskatīties uz tiem oranžajiem, Francijā lietajiem, plastikāta apvalkiem prāta bij pietrūcis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 09.02.2011. 18.15

    Vispār jau pārkrasošana bija domāta vairāk, kā asociācija Rāvja manevriem, veikli nometot PLL piederību un skaļi paziņojumi, ka liela mīlestība ir pamodusies pret visām partijām. Visdrīzāk kļūs zaļš – tas būtu tik daudznozīmīgi un neuzkrītoši:))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 09.02.2011. 14.09

šis peetiijums vareetu kalpot kaa klasisks piemeers valsts liidzekļu izlaupiišanaa grupaa lielos apmeeros, augstskolu apmaaciibu programmaas

+8
-1
Atbildēt

0

kristaps_drone 09.02.2011. 15.58

Malači! Cerams, ka viņiem kā būvniecības ekspertiem izdosies savākt konkrētus faktus un pierādījumus! Vienreiz ir jāsāk atmaskot un saukt pie kriminālatbildības valsts izlaupītāji!

+6
-1
Atbildēt

2

    anita_meistere > kristaps_drone 09.02.2011. 17.26

    nu savāks pierādijumus? kas ta viņu vērtēs :D
    tie paši kas vērtē MB iepirkuma skandālu, digitalizācijas lietu, TP vēlēšanu miljona parāda leitu utt :D
    gan jau ka sasauks galva būvnieku komisiju, kas publiski piesmies to petījumu..un visi aizmirsi!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 10.02.2011. 09.49

    Tas būs vēl viens, pie tam vēl ļoti nopietns, solis pretī tam, lai zagļi un prihvatizētāji saprastu, ka nevarēs bezgalīgi zagt un prihvatizēt nesodīti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu