Gaisa iesaiņotāji • IR.lv

Gaisa iesaiņotāji

2
PEPI RER valdes priekšsēdētājs Imants Šteins: «Tas ir grūtākais — lai kaut ko sasniegtu, vajag nenormālu pacietību». Foto — Gints Ivuškāns, F64

Kad PEPI RER radīja unikālu grīdas apakšklāju, kas ļauj betonam elpot, Latvijā to neatzina par inovatīvu un atteicās patentēt, bet Somija to izdarīja 10 dienās

Tomēr ne jau somu vai latviešu ierēdņu domas ir svarīgas, bet gan tirgus reakcija. Un pircēji uz jauno izstrādājumu reaģēja pārsteidzoši ātri, pierādot, ka taisnība bijusi somiem. Tas notika pirms gadiem pieciem. Pašlaik izolācijas materiāls ProVent ir viens no vairākiem desmitiem produktu, ko ražo PEPI RER galvenajā ražotnē Valkā.

Starp tiem ir gan citi celtniecības izolācijas materiāli, gan iepakojums (pazīstamākā ir burbuļplēve – iesaiņojuma materiāls, kurā pašā tiek iesaiņots gaiss), un vēl ir laivu korpusos, peldvestēs un citos glābšanas līdzekļos iestrādājamie materiāli ar teicamu peldspēju. Pēdējā jomā Valkas uzņēmēji sadarbojas ar vienu no lielākajiem šīs nozares pārstāvjiem Eiropā. Tomēr uzņēmuma unikālais produkts ir tieši ProVent, kas pašlaik Skandināvijā ir krietni populārāks nekā Latvijā.

Betona elpinātājs
«Jebkurā no jauna uzlietā betona grīdā saglabājas mitrums. Mūsdienās neviens to mēnešiem vai gadiem nežāvē,» stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Imants Šteins. Bet betona grīdas pašlaik ir visur. Ne tikai ražošanas ēkās, bet arī dzīvokļos, birojos, bērnudārzos, skolās. Paredzēts, ka zem parketa vai lamināta jāklāj plēve, tad jāliek putu polietilēns vai cits triecientrokšņus slāpējošs materiāls. «Tomēr mitrums nepārtraukti kāpj uz augšu. Bet katliņam ir uzlikts vāks, plēve to nelaiž cauri. Mitrums pamazām pārvēršas pelējumā. Pelējuma sporas izplatās gaisā, un tās ieelpo cilvēki.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu