Gaidām nākamo! • IR.lv

Gaidām nākamo!

8
Osvalds Zebris. Stāstu krājums. Brīvība tīklos

Pagājušajā gadā iznākušas vairākas ievērības cienīgas latviešu literatūras grāmatas. Trīs viedokļi par trīs jauno autoru darbiem

 

Rūta Dimanta, Ziedot.lv vadītāja
Osvalds Zebris. Stāstu krājums. Brīvība tīklos
Lasīju dienā, kad bērni blakus istabā spēlējās ar iedomu tēliem, iejutās princešu, laupītāju un citos tēlos. Citā istabā bija dzirdama hokeja translācija. Līdzjutēji saplūda ar iedomu realitāti, ka ir daļa no spēles un spēj to ietekmēt. Taču es savā istabā iejutos Zebra radītajā pasaulē, kura aprakstīta tik niansēti, ka dažkārt šermuļi pārskrien pār kauliem un lieku reizi sev jāatgādina, ka tam nav sakara ar realitāti. Vai tomēr ir?

Visi stāsti asociējas ar traģiskumu un nolemtību, un pirmajā brīdī pat notiek iekšēja sacelšanās pret autoru – kāpēc tik daudz nāves un nelaimju vienuviet un kāpēc man tas būtu «jāielaiž» sevī. Var taču arī ko skaistu un nesamaitātu. Piemēram, princeses vai hokeja spēli ar mūsējo uzvaru. Tomēr, izvairoties no cilvēcisko būtņu tumšās puses, tā tik un tā nekur nepazūd. Tāpat kā ar citām nepatīkamām lietām, ko ikdienā nevēlamies zināt, lai nebūtu jāizkāpj no savas komforta zonas un jāuzņemas atbildība. No otras puses, mēs esam tas, ko domājam un verbalizējam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu