LF: lielākais popularitātes kritums SC un ZZS • IR.lv

LF: lielākais popularitātes kritums SC un ZZS

30
Grafiks: Ernests Kļaviņš. Dati: Latvijas fakti

Nedēļas laikā atbalsts palielinājies "Vienotībai" un VL–TB/LNNK

Pēdējās nedēļas laikā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, politisko spēku reitingā lielāko popularitātes kritumu piedzīvojusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina "Latvijas faktu" (LF) sabiedriskās domas aptauja.

SC pagājušās nedēļas nogalē atbalstīja 21,2% vēlētāju, salīdzinot ar 22% nedēļu iepriekš. Savukārt ZZS atbalsts nedēļas laikā sarucis no 10,7% līdz 9,9%.

Nedaudz atbalsts palielinājies apvienībai "Vienotība" – no 18,7% līdz 19,2%, un Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" (VL–TB/LNNK) – no 4,7% līdz 5,2%.

Nemainīgs reitings ar 7,8% vēlētāju atbalstu saglabājies apvienībai "Par labu Latviju" (PLL), savukārt partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) riskē neiekļūt nākamajā Saeimā – tās popularitāte kritusies no 3,9% līdz 3,4%.

Pēc LF datiem, divu nedēļu laikā palielinājies to cilvēku skaits, kas plāno pildīt pilsoņa pienākumu. Pēdējā aptaujā apņēmību nepiedalīties vēlēšanās pauda 7,7% pilsoņu, salīdzinot ar 10,1% nedēļu iepriekš.

Taču pirmo reizi teju 20 gadu laikā neizlēmušie lielākoties ir latviešu vēlētāji. LF vadītājs Aigars Freimanis Latvijas Televīzijā skaidroja, ka latviešu vēlētājam piedāvājums ir daudz plašāks, bieži vien pretrunīgs un sadalīts starp vairākiem līderiem, citē aģentūra BNS. Vēl neizlēmušajiem – gandrīz piektdaļai vēlētāju – lielākoties prātā ir vairākas partijas, par kurām varētu atdot savu balsi.

Tomēr lielākie pārsteigumi esot gaidāmi pēc vēlēšanām. "Pēcvēlēšanu iespējamās kombinācijas koalīcijas izveidei ir daudz plašākas nekā jebkad agrāk, jo lielākā daļa no latviskajām partijām pašlaik nenoraida iespēju veidot koalīciju ar "Saskaņas centru". To gaidāmo nepopulāro lēmumu gaismā, kas būs jāpieņem nākamajai valdībai, viņiem ir nepieciešama patiesībā ļoti plaša koalīcija, lai nepaliktu opozīcijā iespaidīgi politiskie spēki, kas tūdaļ to var izmantot savās interesēs," sacīja Freimanis.

LF aptaujā 25.-27.septembrī pēc stratificētās nejaušības principa iekļauti 1004 Latvijas pilsoņi 18-74 gadu vecumā, kuri tiešā sarunā intervēti dzīvesvietā.

Komentāri (30)

reksa 28.09.2010. 20.26

Ja Vienotība iegūtu kādas 35 vietas Saeimā, un VL-TB/LNNK – vēl kādas 20 vietas, tad Vienotības un VL koalicija būtu ideāla.

+27
-5
Atbildēt

7

    mariam > reksa 28.09.2010. 22.43

    >Aldim
    nu nevajag jau latviešus par zemu vērtēt, ka trešdaļa varētu balsot par TB/VL – viņu mūžīgā niša ar ir tie 5-7 procenti.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > reksa 29.09.2010. 02.06

    Ar TB/LNNK nekāda ideālā koalīcija sanākt nevar – ar visiem tiem Rasnačiem, Dobeļiem un pārējām tēvzemiešu mēbelēm, kas cer izbraukt uz performanču partijas reitinga rēķina. Turklāt pat TP ir ar šo partiju nelabprāt iet koalīcijā, jo tā ir viena no šmucīgākajām partijām kā koalīcijas partneris.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    martins_kibilds > reksa 29.09.2010. 02.08

    Te nu tu rūgti maldies. Nav nekāda pamata domāt, ka daiļrunātāji un lāpu gājienu rīkotāji var savākt īpaši vairāk. Ir šāda žanra piekritēji (tāpat kā jebkurā valstī ir neliels procents cilvēku, kas regulāri balso par ekstrēmi labējām partijām) bet tavi nosauktie procenti ir pārāk nereāls skaitlis.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > reksa 29.09.2010. 09.18

    ->Ivars
    “daiļrunātāji ” – Tu to par TB? :)
    Vakar paklausījos LTV diskusiju ar Grīnblatu, saruna bija par ekonomiku, viņš pats atzina, ka nav pats izcilākais ekonomikas speciālists. Tomēr viņa atbildēs un TB nostājā nebija absolūti nekā populistiska, bet bija ļoti reāla izpratne, kur ņemt līdzekļus budžeta konsolidācijai. Atbalsts eiro ieviešanai, visas Zīles programmas nostādnes ir ļoti tuvas Vienotības idejām.
    TB nerunā ne par milzīgām algām, ne pensijām un pabalstiem, jo viņi saprot, ka nevar pašlaik solīt neiespējamo. Tas pilnībā atšķiras no PLL un SC vairāksolīšanas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    girts kalvis > reksa 28.09.2010. 23.15

    VL ir visas iespējas pēc 4 gadiem iegūt 35 vietas, jo šiem cilvēkiem viņu cīņasbiedri palīdzēs nekļūt par “vecajiem vēžiem”.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 28.09.2010. 22.36

    Ja VL/TB/LNNK būtu tikai tādi deputātu kandidāti kā Zīle, Dzintars un Sīls, tad droši varētu būt arī 35.

    Bet kamēr tur ir arī dobeļi, straumes un tabūni, tad vairāk par 20 nedrīkst :)))

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > reksa 28.09.2010. 21.54

    Ja Vienotība iegūtu kādas 35 vietas Saeimā, un VL-TB/LNNK – vēl kādas 20 vietas
    =========================
    Jauks sapnis. Man ir vēl jaukāks – VL/TB/LNNK 35 vietas, Vienotība 20 vietas.
    Sapņosim, kamēr iespēja!:)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 28.09.2010. 19.47

Tendence rādās būt laba, bet SC vēl par daudz. Nesaskan ar bukmeikeru prognozēm. Novērotāji, neesiet slinki!

+16
-3
Atbildēt

0

mary75 28.09.2010. 19.45

“Freimanis Latvijas Televīzijā skaidroja, ka latviešu vēlētājam piedāvājums ir daudz plašāks…”.
————————————————————–
Piedāvājums izcili plašs – vai nu Vienotība, vai nu politmafija, ja negribam turpināt stūrēt nabadzīgas banānvalstiņas virzienā, kā līdz šim, un gribam, lai valstij un mums visiem būtu kaut vai cerība uz normālu nākotni – manuprāt, cilvēkam, kas kaut nedaudz spējīgs domāt un analizēt, izvēlei jābūt skaidrai jau sen.
Slikti, ka tādi mums mazākumā.

+21
-10
Atbildēt

5

    lidija_stripkane > mary75 28.09.2010. 21.13

    Banānvalstiņas virzienā braši stūrē Vienotība. Visi tur pielīdēji un lielākais- Krrristovskis. Rātni pildīs amīšu vadošos norādījumus.
    Ja vēl Repsis būtu palicis- vismaz kaut kāda patstāvīgas domas cerība būtu. Kauns par Latviju.
    Dombrovskis nefilmē laukumu, Āboltiņa intrigante, Krristovskis pielīdējs. Ēlerte vispār aģente. Skumji.

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    mariam > mary75 29.09.2010. 03.35

    Jāpiekrīt Kalvim un Sidrai.
    Ir jau tā, kā cilvēkresursi viņiem kopā savākti mazliet labāki, kā citiem, taču ar visu to vienošanos, skaidri ekonomiskie un ideoloģiskie uzstādījumi iztrūkst. Un tos aizstāj rotaļāšanās ar devīzēm “Labie spēki pret tumšajiem” un “Par ko ta jūs citu balsosiet, ja ne par mums” un vēl visādas citādas populistiskas iznešanās, kas bieži liek viņiem izskatīties un uzvesties stipri nejēdzīgi.
    Katrā ziņā – ja ar galu galā izšķiršos par viņiem, tad no pirmajiem 15 Rīgas kandidātiem, kādus 8-10 svītrošu, un vismaz 6 no pirmajiem 7.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 29.09.2010. 01.26

    @Kalvis Apsītis
    _…Senie grieķi šādu stāvokli sauca “hubris” – postošu augstprātību, kas izaicina likteni un ir priekšvēstnesis lielām nelaimēm._
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    piekritu jusu sheit teiktajam, ceru ka ari citi to pagus izlasit, ari tie kas tam nepiekritis.
    par Jaunupu – par reklamas kampanju laikam vinsh atbild, tik jocigu butu gruti iedomaties, V piedava 2 premjerus, Dombrovski un Urbanovichu.
    par Kristovki – es… es… man… man… manas vērtības…, «…mieles raisījuši daži biedri, kuri, cīnoties par savas personīgās popularitātes celšanu, aizēnojuši paša priekšsēdētāja spozmi…».
    par Aboltinju – ja ta savlaicigi butu savaldijusi Murnieci man tas liktos labs un svetigs darbs.
    augstpratiba pie laba gala nenoved, ja sakiet ka griekji sho apmatibas stavokli sauc “hubris” tad vacieshiem tas pats ir “ezelis uz ledus” – Wenn es dem Esel zu wohl ist, geht er aufs Eis tanzen.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 28.09.2010. 21.25

    Kā aģente Ēlerte?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > mary75 29.09.2010. 00.12

    Freimanim ir taisnība: Latviešu vēlētājiem ir vismaz trīs normālas izvēles – “Vienotība”, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK un ar dažām atrunām – arī ZZS. Savukārt krievu vēlētājiem (kopš PCTVL ir problēmas ar procentu barjeru) ir tikai viena izvēle – Saskaņas Centrs.

    “Vienotībai”, protams, ir dažas priekšrocības – diezgan labi cilvēkresursi, bet ja viņiem nav itin nekādas nopietnas konkurences un alternatīvas (kā daži no viņu kandidātiem un atbalstītājiem cenšas sev iestāstīt), tad tas uzreiz izraisa nenormālu aroganci no viņu partijas augstāko vadītāju puses. Šādos apstākļos, kad balsotājam “nav citur kur iet” sākas Jaunupa stulbie un bīstamie izgājieni ar automašīnām, Kristovska tukšā plātīšanās un Āboltiņas gatavība par katru cenu dabūt prom citus spēcīgus JL līderus. Senie grieķi šādu stāvokli sauca “hubris” – postošu augstprātību, kas izaicina likteni un ir priekšvēstnesis lielām nelaimēm.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu