Konstatē pārkāpumus ''Skonto'' būvdarbos Stradiņa slimnīcā • IR.lv

Konstatē pārkāpumus ''Skonto'' būvdarbos Stradiņa slimnīcā

29
Stradiņa slimnīcas veco korpusu nojaukšana. Foto: Kaspars Krafts, F64

''De facto'': iespējams, notikusi kancerogēno azbesta putekļu noplūde

Nojaucot Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vecos korpusus, iespējams, notikusi kancerogēno azbesta putekļu noplūde, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”. Valsts darba inspekcijas (VDI) reidā konstatēti pārkāpumi ''Skonto būves'' apakšuzņēmējas GTH darbā.

Azbests, kas bijis izmantots nojaucamo korpusu cauruļvadu izolācijai, pēc demontāžas atradies vaļējos nemarķētos maisos, būvlaukumā ieiet un piekļūt kaitīgajiem putekļiem varējis jebkurš, arī strādniekiem nebija atbilstīgi aizsarglīdzekļi. Darbu veicēji ''Skonto būve'' un GTH nav ne norobežojuši teritoriju, ne izlikuši brīdinājuma zīmes. Firmas nav varējušas VDI uzrādīt arī vajadzīgos dokumentus.

VDI inspektore Brigita Lavendele atzinusi, ka pārkāpumi ir nopietni un apdraud cilvēku veselību – gan strādnieku, gan apkārtējo. Kā zināms, azbests ir kaitīgs materiāls un darbam ar to noteiktas stingras prasības – teritorija jānorobežo, jāizliek speciālas brīdinājuma zīmes, strādniekiem jābūt īpašā aizsargapģērbā un ar speciālām maskām, jālieto gaisa nosūcējs, lai azbesta putekļi nenokļūtu gaisā, tuvumā nedrīkst smēķēt.

Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš atzīst, ka pārbaudē novērotā strādnieku apkārt staigāšana apģērbā, uz kura ir azbesta putekļi, un smēķēšana darba vietā ir ''traģiski nepareiza”. Ja to ''kāds ieraudzītu no Eiropas Komisijas – noģībtu uzreiz – būtu milzīgs starptautisks skandāls”, saka eksperts.

VDI par neatbilstīgu darbu ar azbestu SIA “GTH” uzlikusi administratīvo sodu – 250 latus. Lieta ierosināta arī pret “Skonto būvi”, bet darbi apturēti netiks.

''Skonto būves” darba aizsardzības speciāliste Ilga Draudiņa pauž uzņēmuma viedokli, ka par notikušo atbildīgs nojaukšanas darbu apakšuzņēmējs GTH. ''Skonto būve” iepriekš uzvarēja slimnīcas rīkotajā konkursā par veco ēku demontāžu un inženiertehnisko tīklu pārnešanu.

Slimnīcas vadība par azbesta putekļu noplūdi savā teritorijā uzzināja stipri novēloti un pašlaik vairs neredz pamatu uztraukumam par ietekmi uz slimnieku vai darbinieku veselību.

Komentāri (29)

daina_tabuna 20.12.2010. 10.34

Kā teica kāds mans paziņa- ja gribēs piesieties, tad pat telefona stabam atradīs par ko. Nez kam tad šoreiz Skonto būve ir ieriebusi? Tās azbesta caurules ir pilna Latvija. No tā paša materiāla ir ražoti 70-80-to gadu t.s. šīfera jumtu loksnes, kas vēl šobrīd laukos ir izplatītākais jumtu seguma veids. 90% fermu jumti ar to savulaik tika segti un vai tāpēc PSRS ar vēzi slimoja vairāk kā citur pasaulē? Kārtējais lobijs. Kādam no rietumu jumtu segumu ražotājiem bija labs lobijs ES struktūrās un panāca to, ka šādus būvmateriālus nosauc par kancerogēniem. Jā, azbests tāds ir, bet tajos materiālos tas azbests ir gana labi izolēts sasaistē ar citiem komponentiem. Rezultātā Latvijā jumtus izbūvē ar materiāliem, kas ir krietni dārgāki un bieži vien- īsāku mūžu. Kā arī daļa- piem. bitumens- videi nedraudzīgāki, jo ražošanā izmanto naftu. Tas pats par caurulēm.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 19.12.2010. 23.16

pats cekustu uznemuma nosaukums -nozimee atlaidi-skonto-tatad nekadas nopietnas prasibas ari nevar izvirzit.celtniecibas firma-atlaide-labi skan

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu