Puse biodegvielas subsīdiju – Lembergu uzņēmumam • IR.lv

Puse biodegvielas subsīdiju – Lembergu uzņēmumam

17
Foto: Kaspars Krafts, F64

Valdība slēpti nolemj segt visu parādu uzreiz, nevis pakāpeniski līdz 2014.gadam

Valdība 25.novembra sēdes slēgtajā daļā, pārdalot šī gada budžeta izdevumus, nolēmusi piešķirt 24,37 miljonus latu Zemkopības ministrijai (ZM), lai izmaksātu subsīdiju parādu biodegvielas ražotājiem. Teju pusi šīs summas – 11,5 miljonus latu – par saražoto biodīzeli saņems Aivara Lemberga ģimenei pastarpināti piederošais uzņēmums ''Bio-Venta'', vēsta portāls Pietiek.com.

Iepriekš līdzekļu trūkuma dēļ valdība plānoja subsīdijas biodegvielas ražotājiem samaksāt pakāpeniski līdz 2014.gadam. 24,5 miljonu latu parāds bija iekrājies kopš 2008.gada vidus, jo ZM budžetā tam nebija paredzēti līdzekļi. Šajā summā subsīdijas par 2008.gada otro pusi un 2009.gadu.

Starp lielākajiem šīs budžeta subsīdijas saņēmējiem ir arī miljonāra Donāta Vaitaiša spirta un biodegvielas ražotājs ''Jaunpagasts plus''. Kā ziņots, Vaitaitis šogad septembrī partijām “Jaunais laiks”, “Pilsoniskā savienība”, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī apvienībai “Par labu Latviju” ziedoja likumā pieļaujamo maksimālo summu –  katrai 18 000 latu.

Ventspils mēra Aivara Lemberga pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība ir ''Vienotības'' koalīcijas partnere arī jaunajā valdībā. Savukārt ''Bio-Venta'' šovasar bija spiesta doties trīs mēnešu dīkstāvē, jo firmai trūka apgrozāmo līdzekļu.

Biodegvielas ražotāji pret subsīdiju nemaksāšanu aktīvi protestēja jau kopš pavasara. Pēc ZM pārstāves Dagnijas Mucenieces sniegtās informācijas, viss parāds ražotājiem tiks izmaksāts līdz decembra beigām. Subsīdijas biodegvielas ražotāji saņems arī par 2010.gadu. Nākamā gada budžetā šim mērķim plānots 3,32 miljonu latu finansējums. Šīs naudas sadalījums starp biodīzeļa ražotājiem būs zināms 2011.gada februārī, kad būs zināms saražotais biodegvielas apjoms.

Komentējot ''Bio-Ventai'' izmaksājamās subsīdijas apmēru, ZM pārstāve uzsvēra, ka šis uzņēmums ir lielākais biodīzeļdegvielas ražotājs Latvijā. Pērn "Bio-Venta" apgrozījusi 36,1 miljonu latu, galvenokārt eksporta tirgos, vēsta portāls Nozare.lv. Uzņēmums cietis 847 000 latu zaudējumus un vasarā bija spiests doties trīs mēnešu dīkstāvē apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ. Saražoto biodīzeļdegvielu "Bio-Venta" lielākoties pārdod Zviedrijā un Norvēģijā, arī Polijā un Lietuvā.

Kā raksta Pietiek, Lemberga bērniem piederošā kompānija ''ALA Investments'' ir pastarpinātā biodegvielas ražotājas ''Bio-Venta'' īpašniece. Kā liecina uzņēmumu datu bāzes Firmas.lv dati, 74% ''Bio-Venta'' daļu īpašniece ir kompānija ''VK Tranzīts'', kuras lielākā īpašniece ar 45,1% ir Lemberga ģimenei piederošā ''ALA Investments''.

Komentāri (17)

Janka, Janic 17.12.2010. 13.00

… Lembes naudas mašiina neapstaasies laikam arii kad šis seediisies pie pirmaa galda Matiisaa , vot pareizs menedžments!!!

+8
-3
Atbildēt

0

buchamona 17.12.2010. 13.03

Nu jau otro dienu “IR” karstajaas zinjaas ir info par atseveshku projektu valdiibas galvojumiem, subsidijaam. Bet taa vietaa, lai analiizeetu valdiibas pamatojumu shaadiem soljiem, piespelee info par to, kursh ir tieshi iesaistiits balstiitajos projektos, jeb uznjeemumos. Dombrovskis, Titavs, Lembergs – vaardu sakot, atkal valdoshie. Taada ir moraale :)
Ar shaadu nostaadni, manu praat, tiiri ekonomiskas zinjas tiek paarveerstas politikaa. Pietiek jau, ka tagad IR ir tieshaa saite uz pietiek. com , gluzhi jau kopeet Lapsas “darba stilu” tacu nevajadzeetu :)

+7
-3
Atbildēt

0

Andris Pauls-Pāvuls 20.04.2015. 15.59

Jautājums arī Putinam: kurš bija “vecākais” Austrumvācijā http://nra.lv/latvija/politika/59217-latvijas-izlukdienestam-20.htm

+2
0
Atbildēt

2

    Guntis > Andris Pauls-Pāvuls 20.04.2015. 23.08

    Daži papildjautājumi, bet Andri, paklanos tavā priekšā par šīs nepatīkamās tēmas cilāšanu, valstij jāzin savi varoņi un jasaprot kapēc esam tur kur esam nonākuši.

    Papildinājums ārlietu mininstrijai, kuri bija vēl bez Anspaka, kuriem izsniedza Diplomātiskās pases ar šaubīgu ēnu?

    Jurkānam arī jautājums, ko darīja Inkēns un Rubenis tajā dzīvokli plus kādu mērķu vadīta šis duets kopā ar Šipkēvicu devas uz Ārzemēm un kā uzdevumā?Un no kurienes radā apvienība Labvakar.

    Un Kuram vdk darbonim bija segvārds ромашка?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Latvieši ir tādi, kā ir un viņu vēsture ir tāda, kā ir. Mani vakar aizkaitināja 4.Maija republikas galma profesors Dr. hist. https://twitter.com/jtaurens/status/590042302988558336 PSRS laika stilā, kārtējo reizi piedāvājot piesārņot ētera laiku ar paklausīgu melnstrādnieku, nevis organizētāju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu