Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Pedējās dienās Neapole diez vai var lepoties, ka ir pilsēta ar Eiropā lielāko vēsturisko centru — šīs Itālijas dienvidu metropoles ielas atkal pārvērtušās par atkritumu jūru. Jau otro reizi pēdējo divu gadu laikā vietējās varas iestādes nonākušas strupceļā: vecās izgāztuves ir pārpildītas, bet pret jaunu glabātavu ierīkošanu protestē to tuvumā dzīvojošie cilvēki, baidoties par to drošību. ES pat nosutījusi uz Neapoli inspektoru komandu un draud ar iespaidīgu naudas sodu par nespēju atrisināt atkritumu savākšanas problēmu. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

 

Īrijas premjers Braiens Kovens svētdien paziņoja, ka valdība iesniegusi pieprasījumu Eiropas Savienībai un ES piekritusi Dublinas lūgumam sniegt finansiālo palīdzību. Par aizdevuma summu vēl jāvienojas, taču tiek lēsts, ka tie varētu būt 80-90 miljardi eiro. Aizdevums tiks piešķirts no 750 miljardu eiro vērtā stabilizācijas mehānisma eiro aizsardzībai, kuru pēc Grieķijas krīzes izveidoja ES un SVF. Dublina līdz šim valsts bankās ir iepludinājusi 50 miljardus eiro, un valsts budžeta deficīts pieaudzis līdz 32% no iekšzemes kopprodukta, kas ir desmit reizes vairāk par ES noteikto līmeni.

NATO un Krievija atzinušas, ka atsaluma periods to attiecībās beidzies. NATO samitā Lisabonā pieņemtajā jaunajā stratēģiskajā koncepcijā, kas ietver arī vienošanos par Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi, norādīts uz nepieciešamību sadarboties. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzsvēra, ka Maskava «principā piekritusi» sadarbībai, taču ar stingru noteikumu, ka NATO pret to izturas kā pret līdzvērtīgu partneri. Pēc samita Medvedevam bija neplānota saruna ar ASV prezidentu Baraku Obamu. «Mēs pārstartējam attiecības,» paziņoja Obama. NATO bija apturējusi aktīvu sadarbību ar Krieviju pēc tās iebrukuma Gruzijā 2008.gada augustā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu