Ministrijā domā par Jūrmalas domes atlaišanu • IR.lv

Ministrijā domā par Jūrmalas domes atlaišanu

10
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Vējonis plāno inventarizēt pašvaldību izdevumus, iesaka atkāpties Ādažu mēram

Jūrmalas domē patlaban "viss nav kārtībā", un tiek domāts par šīs pašvaldības atlaišanu, otrdien intervijā laikrakstā "Neatkarīgā" pavēstījis vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kuram plānots uzticēt apvienotās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrijas vadību.

Patlaban ministrijā tiekot domāts par Jūrmalas pašvaldības atlaišanu, pētīti likumi šajā jomā. "Protams, ir risks, ka, ievēlot jauno domi, tā būs tikpat sadrumstalota. Taču jācer uz vēlētāju veselo saprātu," saka ministrs. Starp kūrortpilsētas pašvaldības nekārtībām Vējonis uzskaita: "Tā – kā vienmēr – ir maksimāli sadrumstalota, bieži pieņem nekonstruktīvus lēmumus. Domes priekšsēdētāji mainās biežāk nekā gadalaiki, bet nelabie paradumi paliek. Labi apmaksātos amatos nereti tiek salikti savējie."

Kā ''interesantu'' ministrs vērtē situāciju ar deputātu Raimondu Munkevicu ("Jūrmala – mūsu mājas"), kas ir apsūdzētais kukuļdošanas lietā, taču tiek iecelts par domes priekšsēdētāja konsultantu kultūras un sporta jautājumos ar algu, kas pārsniedz tūkstoš latus. "Trekni dzīvo arī izglītības komitejas vadītājs Ilmārs Ančāns, saņemot 1200 latus mēnesī. Salīdzinājumam: Saeimas komiteju vadītāji saņem sešas reizes mazāku atalgojumu. Tas viss grauj sabiedrības uzticību pašvaldībai," uzskata Vējonis. Jau vēstīts, ka Ančāns labi apmaksāto amatu, visticamāk, saņēma kā atlīdzību, atbalstot Munkevicu mēra amatā nomainījušā Romualda Ražuka (PS) gāšanu un Gata Trukšņa (LZS, KDS, LPP/LC) ievēlēšanu viņa vietā.

Vējonis pauž viedokli, ka Ādažu novada domes priekšsēdētājam Normundam Breidakam, kurš novedis pašvaldību līdz bankrotam, būtu jādemisionē. "Novest vienu no valsts bagātākajām pašvaldībām līdz bankrotam – tā ir liela māksla. Tas faktiski ir noziegums. Tagad valstij jāstabilizē pašvaldības darbība. Pašvaldības darbinieki saņēma algas, kas lielākas par ministru algām," norāda Vējonis.

Jau ziņots, ka Ādažu novada dome lūgusi Finanšu ministrijai (FM) finanšu stabilizācijai piešķirt 1,254 miljonus latu. Oktobra vidū FM konstatēja, ka Ādažu dome neatbilstīgi aizdevuma mērķiem iztērējusi 700 000 latu valsts budžeta piešķirto līdzekļu, novedot vienu no valsts bagātākajām pašvaldībām līdz bankrotam. Breidaks situāciju skaidrojis ar to, ka "visa valsts ir uz bankrota robežas'', taču atkāpties no amata negrasās.

Vējonis uzsver, ka arī pašvaldībām būs jāveic izdevumu inventarizācija, un jautājums par pašvaldību atbildību tiks aktualizēts jaunajā ministrijā. "Saskaņā ar pašreizējo priekšlikumu pašvaldību budžeta samazinājums veidojas 55 miljonu latu apmērā, un tā ir būtiska summa. Valdība gan domā par kompensācijām nabadzīgajām pašvaldībām, taču normāli strādājošas pašvaldības, kas piedalās izlīdzināšanas fondā ar saviem maksājumiem, zaudēs līdzekļus," atzinis ministrs. Jau vēstīts, ka budžeta konsolidācija pašvaldībās varētu skart sociālā nodokļa likmes un neapliekamā minimuma palielināšana, kā arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana.

Komentāri (10)

mary75 23.11.2010. 11.27

Vējonis vispār ir vissakarīgākais cilvēks ZZS, arī savu nozari viņš pārzināja teicami, kā runā zinoši cilvēki.
Šis te korupcijas un visatļautības midzenis, ko varētu demonstrēt kā negatīvo piemēru tad, kad demokrātija pārvēršas par visatļautību, sen bija jāizformē.

+8
-1
Atbildēt

0

buchamona 23.11.2010. 10.20

Vejonis izskataas taads praatiigs viirs, kuram ZZS ir sava tiekshana – gan koalicijas veidohsanas laikaa, gan arii pie budzheta veidoshanas to var pamaniit.

+5
0
Atbildēt

1

    Valdis Ādamsons > buchamona 23.11.2010. 11.28

    Uz priekšu droši, Raimond VĒONI!
    Rīkojies un nevelc garumā – jāatlaiž ne tikai Jūrmalas dome, bet arīĀdažu pašaldība!
    Tikai kāpēc Pašvaldību Savienības šefs klusē par šiem jautājumiem?
    Nu jā – jākritzē valdība, nav taču laika!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 23.11.2010. 14.10

Tas, ka Munkevics joprojām darbojas Jūrmalas domē rāda, ka nav kaut kas kārtībā ar likumiem! Vismaz uz laiku līdz apsūdzība noskaidrojas, ir jānoliek deputāta mandāts Munkevicam!
Parādījās domē Munkevics , un tirgošanās ap amatiem sākās ar jaunu sparu, jo līdzsvars domē atkal bija izjaukts! Man jautājums, kāpēc tik sadrumstalota ir tikai Jūrmalas dome? Pie tam jezga tur turpinās jau no iepriekšējā sasaukuma!
Interesanti, kādu pamatu atlaišanai izvirzīs Vējonis?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu