Cik vecs ir ūdens? • IR.lv

Cik vecs ir ūdens?

36
Kaspars Krafts, f64

4.novembrī plkst. 18.00 Latvijas Universitātes kafejnīcā (Raiņa bulv. 19) notiks kārtējais „Zinātnes kafejnīcas” pasākums. Šoreiz tas būs veltīts ūdenim – „Cik vecs ir ūdens?”.

Vai jūs jebkad esat domājuši, no kurienes ūdens radies un kur tas paliek? Ūdens nekad neapstājas, tas ir cikls. Ūdens mums apkārt ir visdažādākajos veidos, un tas aizņem lielāku platību nekā sauszeme. Lielā daļā visskaistāko pasaules ainavu gleznainākā daļa ir tieši ūdeņi. Tajā pašā laikā šī tik zināmā substance izrādās liels noslēpums, kura pētīšanai un skaidrošanai ķīmiķi, fiziķi u.c. jau vairākus gadsimtus veltījuši nopietnus pētījumus.

 Turklāt zinātnieku interese par ūdeni pieaug līdz ar tehnoloģiju attīstību, jo paveras arvien jaunas iespējas piekļūt ūdenim un iekļūt ūdenī. Ūdeni pakļauj visdažādākajiem pārbaudījumiem un vēro, kāda būs ūdens atbilde uz to vai citu kairinājumu. Daudzi runā par ūdens brīnumainajām spējām – vai tā ir patiesība vai vienkārši mīts?

Par ūdens vecumu un to, no kurienes tas radies, pasākumā stāstīs Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesors, Lietišķās ģeoloģijas katedras vadītājs Valdis Segliņš.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesors, Vides zinātnes nodaļas vadītājs Māris Kļaviņš skaidros ūdens ķīmisko sastāvu.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Aija Dēliņa būs sagatavojusi stāstījumu par ūdeņiem Latvijā – kā tie veidojas, kur atrodas, to dažādību un arī vecumu.

Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētījumu laboratorijas vadītājs profesors Tālis Juhna stāstīs par dzeramā ūdens kvalitātes nodrošināšanu tīklā no stacijas līdz patērētājam un Rīgas dzeramā ūdens pētījumiem.

Pasākumu, kā vienmēr, vadīs Juris Šteinbergs – zinātnieks un populāra TV seja.

„Zinātnes kafejnīcas” diskusija notiek brīvā stilā pie kafijas tases vai sulas glāzes, kas kafejnīcas apmeklētājiem ir par brīvu.

Pasākumu būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Universitātes portālā: www.lu.lv/tiesraide/

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu