Pēc datoru iegādes VID turpina maksāt arī par nomu • IR.lv

Pēc datoru iegādes VID turpina maksāt arī par nomu

50
Raitis Plauks, F64

Līdz ar 2100 nopirktajiem iestāde turpina tērēt naudu 800 datoru nomai

Valsts ieņēmumu dienests (VID) katru mēnesi turpina maksāt 16 000 latu par 800 datoru nomu, lai gan 2100 jaunu datoru iegāde šovasar tika pamatota ar vajadzību atteikties no datoru nomas līgumiem un tā ietaupīt budžeta līdzekļus, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums ''De facto'' (DF).

VID par faktiski neizmantotu datoru nomu maksā firmai ''ATEA'' saskaņā ar vienu no iepriekš noslēgtajiem trijiem nomas līgumiem. 800 datoru nomas līgums beidzas nākamā gada martā, un līdz tam VID būs jāmaksā ik mēnesi 16 tūkstoši latu. Esot gan cerība, ka novembrī līgums ļaus šo summu par ceturtdaļu samazināt.

Pārējie divi datoru nomas līgumi tikuši lauzti pēc jauno datoru iegādes no firmas ''Capital'' par teju miljonu latu. DF nācis zināms, ka VID par iespējām vienpusēji lauzt datoru nomas līgumus sācis interesēties tikai pēc tam, kad 2100 jaunie datori jau bija nopirkti.

VID Administratīvās pārvaldes Informācijas sistēmu infrastruktūras daļas vadītājs Viesturs Šķila uzsver – ar datoru iepirkumu esot izdevies ieekonomēt 60 tūkstošus latu. Šķila skaidro, ka līgumi tika vērtēti, pieļaujot, ka otrai pusei nebūs iebildumu līgumu pirms termiņa lauzt. Tas, ka ''ATEA'' nav piekritusi pirmstermiņa līguma laušanai, kas līgumā nav paredzēta un radītu uzņēmumam zaudējumus, VID darbiniekus esot pārsteidzis.

Lai gan VID noliedz, ka 2100 jauno datoru iepirkums būtu noticis steigā, pirkums par teju miljonu latu nav saskaņots ar Finanšu ministrijas IT padomi, lai arī finanšu ministrs Einars Repše (JL) izdevis rezolūciju, ka visi iepirkumi virs 10 tūkstošiem latu iepriekš jāsaskaņo. Jau vēstīts, ka tāpēc pret divām VID amatpersonām ierosināta disciplinārlieta.

Finanšu ministra Eināra Repšes  (JL) pārstāvis Aleksis Jarockis norāda, ka VID vajadzējis sākotnēji noskaidrot, vai varēs lauzt līgumu ar nomniekiem, un tikai tad lemt par jaunu datoru iegādi. Atbildīgā par šo iepirkumu ir Iveta Bērtulsone, VID Administratīvās pārvaldes direktora vietniece, kura šogad jau disciplināri sodīta par vērienīgo datu noplūdi no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas datu bāzes, samazinot algu par 20%. Viņa ar DF izvairījās runāt.

VID plāno turpināt datoru pirkšanu nākamgad, ja atļaus budžeta līdzekļi, stāsta Šķila. VID plānojot arī inovatīvu risinājumu – parastos datorus aizstāt ar nelieliem termināļiem, kas ļautu strādāt virtuālā vidē. VID IT speciālisti vienu šādu pilotprojektu jau testējot, un rezultāti esot cerīgi. Tomēr tas neļaujot pagaidām atlikt datoru pirkšanas plānus, jo datoru nomas līgumu termiņš beidzas, pamato Šķila.

Komentāri (50)

mary75 24.10.2010. 22.25

“… pieļaujot, ka otrai pusei nebūs iebildumu līgumu pirms termiņa lauzt. Tas, ka ”ATEA” nav piekritusi pirmstermiņa līguma laušanai, kas līgumā nav paredzēta un radītu uzņēmumam zaudējumus, VID darbiniekus esot pārsteidzis.”
————————————————————–
Šo te lasu, un nesaprotu – vai nu es esmu idiots, vai nu VID strādā galīgi nekompetenti darbinieki – kā var “pārsteigt”, ka firma nevēlās lauzt līgumu un nodarīt sev zaudējumu?
Vai nu visam apakšā kārtējā vēlme iebāzt kārtējo “otkatu” par iepirktajiem datoriem, un par pārējo nevienam galva nesāp.
Tagad skatīsimies, vai jaunā koalīcija beidzot pieņems to, ko sen pieprasa SVF – valsts ierēdņu un amatpersonu materiālo un tiesisko atbildību par pieņemtajiem lēmumiem un nodarītajiem zaudējumiem, vai viss turpināsies pa vecam – neaizskaramo kasta tā arī paliks neaizskarama.

+15
-1
Atbildēt

6

    piziks > mary75 24.10.2010. 23.30

    Dzeri49, — hm, kādēļ te piemini koalīciju, nevis JL/Vienotību, kuras vecvadonis ar visu savu komandu sēž virs VID-a, bet virs vecvadoņa — “visu laiku godīgākais atjaunotās valsts premjers? Kaut kā Tev tā terminoloģija mazliet dreifē.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 25.10.2010. 07.14

    Es arī neteicu, ka V vainīga konkrēti pie šī līguma, teicu, ka jāmaina visa sistēma un jāpalielina amatpersonu atbildība, bet, izskatās, tās nav V prioritātēs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Agnese Lûse > mary75 24.10.2010. 22.30

    Eh Dzeri,tu jau pats atbildēji!
    VIDā strādā priekš “otkata”

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 24.10.2010. 23.53

    …Optiskais Tēmeklis…
    ….nepin JL/Vienotību iekšā!…nomas līgumi tika saslēgti krietni agrāk, pirms “vecvadonis” pārņēma vadību pār VID…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 24.10.2010. 23.42

    V to viena pieņemt nevar, vajadzīga 51 balss.
    Tāpēc koalīcija.
    Tam likumama jāatiecas ne tikai uz VID, bet, uz visu ierēdniecību.
    Bet man nez kāpēc sajūta, ka neko nepieņems, ierēdniecību neaiztiks, un šinī zinā viss ies pa vecam, tērēs naudu uz nebēdu, kā līdz šim.
    Jo tagad attiecīgās vietās sēdēs viņu “savējie”, un daži simptomi liecina, ka arī V “principi” attiecas tikai uz “svešajiem”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > mary75 24.10.2010. 22.35

    Nu kā, ņemot vērā slaveno Vida attieksmes kultūru, protams viņiem varētu gadīties pārsteigums,ka kāda štrunta privātfirmele iedomājas līst pudelē :)A ja ciemos atnāksim? Un tā regulāri? :)
    Tikpat ticami,ka tas viss ir teātris nelgām- vieni blisinās,otri groza galvu,a pēc būtības viss sen rit savu gaitu- politjumtam riekšavu,starpniekam riekšaviņu,bračkām juristiem riekšaviņu,utt pa ķēdīti.
    Nozagta valsts vulgaris..

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Agnese Lûse 24.10.2010. 21.31

Un kā lai pēc šitā nodokļu (ne)maksātājiem maksāt nodokļus…?

+8
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 24.10.2010. 21.48

nav taada valsts kantora , kurš kautkaadaa veidaa neapčakaree valsti , saakot ar apdrošinaašanas starpniekfirmaam , beidzot ar transporta iznomaataajiem , ja no šiem meesliem atbriivotos tad budžets atslogotos ne pa knapu , taču liigumi nosleegti tik gudri ka nav izdeviiga to laušana… tas ir tas saucamais politbizness , kura saakums ir saeima , taalaak seko radu un draugu buušana , kaa rezultaataa labi var uzvaariities uz valsts reeķina …

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu