Pagātnes rēgu tīklā • IR.lv

Pagātnes rēgu tīklā

1
Ilustrācija — Ivs Zenne
Pauls Bankovskis

Pretēji vecajai patiesībai, ka divreiz vienā upē iekāpt nevar, interneta vidē tas ir iespējams. Mulsinoša bilde vai divdomīgs komentārs ir atrodams tīmeklī arī pēc gada vai desmit, tikai nu jau tas pārvērties kompromitējošā materiālā, ko var izmantot pret jums. Gada laikā ASV ir dubultojies tādu uzņēmumu skaits, kas atlaiduši darbiniekus, balstoties uz viņu publiskoto informāciju sociālajos tīklos. Latvijā populārākā sociālā tīkla Draugiem.lv vadība velk paralēles ar ceļu satiksmi – neuzmanība var beigties ar avāriju

Biju noslepenojusi visu, kas izklausās pārāk «seksīgi», biju neitrāla tviterī un Draugiem.lv, tomēr kolēģi cits citam «kā īpaši slepenu dārgumu» bija pārsūtījuši manas intervijas un bloga ierakstus. Kāds pat bija izdrukājis un aizgājis pie priekšniecības, stāsta Marta Krivade, kas pat īsti vairs neatceras, kā bija izpelnījusies «skaistākās blogosfēras meitenes» apzīmējumu. Viņa agrāk darbojās pilsoniskās žurnālistikas portālā Tribine.lv, bet tad nokļuva prestižā un labi algotā amatā, kurā kolēģiem viņas ārpus darba laika aktivitātes internetā nebija pa prātam. Jo īpaši pēc tam, kad Marta iesaistījās domubiedru projektā Cilvēkiem no cilvēkiem, kas aicināja mediju telpā izplatīt individuāli nozīmīgas ziņas.

«Priekšnieks mani izsauca, ilgi stostījās, nevarēdams noformulēt problēmu, līdz mēs secinājām, ka viņš īsti nezina, kas tieši manā darbībā ir slikts, taču būtu labāk, ja es nebūtu aktīva sociālajos tīklos,» atceras Marta Krivade. «Kaut arī savu darbu veicu profesionāli, viņš vēlējās, lai, ieguglējot manu vārdu, neparādās informācija, ka, piemēram, Marta Krivade ir smukākā blogosfēras meitene. Es teicu skaidru «nē», visu rūpīgi apsvēru un pēc nedēļas iesniedzu atlūgumu.»

Krivade nenožēlo savu rīcību un tagad vada sabiedrisko attiecību projektus Baltijas komunikāciju centrā. «Tagadējā darba vieta iesaisti sociālajos tīklos uzskata par manu priekšrocību, pat ja tā nav saistīta ar maniem tiešajiem darba pienākumiem, un nereti mani klienti ir nopietni vīri ar nopietnām sejām.» Viņa apgalvo, ka nekad nevarētu strādāt pie darba devēja, kuram teikums – «Nevarēju saprast, kas te tik labi smaržo. Izrādās – es!» (pat, ja bloga ierakstā runa bijusi tikai par ķermeņa krēmu) – šķistu tikpat piedauzīgs kā Britnijas Spīrsas seksa video. «Es zinu, ka mans cilvēcīgums ir viena no panākumu atslēgām profesionālajā karjerā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu