Terminators un līdzzinātāji • IR.lv

Terminators un līdzzinātāji

3
Reklāmas foto

Dizaina uzņēmumam an&angel krīze atnes pārsteidzošu atziņu: latvieši pērk vietējo dizainu

Kad cilvēkiem vaicā, kas viņus iedvesmojis sākt ko jaunu, Arnolda Švarcenegera tēlotais Terminators parasti nav pirmā izvēle. Taču dizaineru, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas stikla nodaļas vadītāju Arti Nīmani iespaidoja brīdis, kad viens no filmas varoņiem izplūst zemē kā kausēts metāls. Artis prātoja – kā tādu efektu varētu radīt stiklā? Kāds iedeva augsto tehnoloģiju uzņēmuma Sidrabe vadības tālruņa numuru, un laimīgā kārtā izrādījās, ka tajā strādā tikpat aizrautīgi cilvēki.

Kopā ar Sidrabi un Cietvielu fizikas institūtu eksperimentējuši 5-6 gadus. Šopavasar beidzot nonākuši pie rezultāta – uz kristāla bļodas uzklātais tērauda pārklājums, kā dēļ trauks izskatās kā iemērkts šķidrā metālā, beidzot ir bez defektiem.

Starp latviešu dizaina uzņēmumiem an&angel izceļas ar trim lietām. Pirmā ir spēja apvienot dizainu ar zinātni, ar mūsdienīgo salikumu panākot produkta izcilību. Otrā ir apjēga, ka, citējot zīmola pārdošanas vadītāju Vandu Daukstu, «dizains no biznesa nevar izbēgt» – pat visskaistākais produkts pats sevi nepārdos, bet to panāks smags darbs ar reklāmu, mārketingu, izstādēm. Trešā ir spēja sasniegt stadiju, kurā no hobija un pārdesmit eksemplāriem ražošana sākas simtos un to jau var uzskatīt par biznesu. Lai gan ne lielu un pagaidām arī ne rentablu. «Nulles punktam mēs esam tuvu,» saka Artis. Pārdoto trauku skaits jau mērāms tūkstošos. Bet vēl ne desmitos tūkstošu.
 
NOFOKUSĒJUŠIES
Nelielais an&angel birojs Andrejsalā izskatās kā uzņēmuma vēstures muzejs. Gar vienu sienu skapī saliktas visas trīs kolekcijas. Tīrajām Black/White (Melnais/Baltais) līnijām blakus viz majestātiskais Mirror/Mirror (Spogulīt/Spogulīt), kurā katrs no traukiem vēl tiks saražots ne vairāk kā 100 eksemplāros, ir numurēts un parakstīts ar dizainera vārda gravējumu. Tālāk sarindojušās krāsainās Northern Light (Ziemeļblāzma) bļodas, ko Latvijā pērk labi – latviešiem patīk krāsas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu