Sešgadniekiem var nākties vēlreiz iet 1.klasē • IR.lv

Sešgadniekiem var nākties vēlreiz iet 1.klasē

14
Reinis Hofmanis, F64

Koķe: izmēģinājuma gadā iesaistītie nav pasargāti no dubultas mācību sākšanas

Iespējams, ka pēc pirmā mācību gada, kad vairākās skolās izmēģinājuma kārtā pirmajā klasē tiks uzņemti sešgadnieki, būs vēl nepieciešami programmas uzlabojumi, un pilotprojektā iesaistītajiem bērniem būs vēlreiz jāiet pirmajā klasē. To trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem atzina izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Viņa stāstīja, ka pilotprojektam par skolas gaitu sākšanu sešgadīgiem bērniem pieteikušās necerēti daudz skolas – nevis 22, kā prognozēts iepriekš, bet 35 skolas visā Latvijā gatavojas izmēģinājumam. "Mācību materiāli jau ir iegādāti, arī skolotāju tālākapmācība jau notikusi," apliecināja ministre.

Taču uz jautājumu par iespējamību, ka šiem bērniem pēc izmēģinājuma mācību gada varētu likt vēlreiz iet pirmajā klasē, Koķe atzina, ka pastāv varbūtība arī par šādu iznākumu.

Jau vēstīts, ka Valsts izglītības satura centrs (VISC) ir izvēlējies izglītības iestādes, kas iesaistīsies sešus gadus veco bērnu skolas mācību programmas izmēģinājumā. Ņemot vērā skolu lielo atsaucību, VISC pieņēma lēmumu, ka pilotprojektā tiks iesaistītas visas skolas, kuras to vēlas. Ir izveidotas divas skolu grupas – izmēģinājumskolas un līdzdalības skolas. 22 izmēģinājumskolas –  12 pirmsskolas izglītības iestādes un 10 skolas, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, – izvēlētas tā, lai veidotu Latvijas modeli. Tās būs izglītības iestādes gan laukos, gan pilsētās, mazākumtautību skolas un mācību iestādes bērniem ar speciālām vajadzībām. Eksperimentā iesaistīti arī bērni, kas iepriekš nav apmeklējuši bērnudārzu.

Izmēģinājumskolu uzdevums būs izmēģināt sešgadīgo bērnu visu mācību satura dokumentu projektus un mācību līdzekļus, lai iegūtu daudzveidīgus, ticamus un sīkus datus, novērtētu materiālu kvalitāti un izteiktu priekšlikumus to pilnveidei.

Šai iecerei veltīts ne mazums kritisku vārdu, un iepriekš jau mēģināts skolas gaitu sākumu visiem izglītojamajiem oficiāli noteikt ar sešu gadu vecumu.

Komentāri (14)

mixizzz 25.08.2010. 21.11

Tas nav nekas vairāk kā klucīšu pārbīdīšana no vienas kaudzītes otrā.
Tiem, kas atsaucas par ārzemju pieredzi, gribu atgādināt, ka mūsu bērnudārzu pēdējās grupas ir “pirmskolas mācību iestāde”, kur nodarbības notiek vecumam atbilstošā veidā. Un nav atšķirības, vai to dara vienā, vai otrā ēkā, ja vien tās ir piemērotas.
Savukārt, mēģināt mācīt 7-gadīgam bērnam paredzētu materiālu 5-gadīgam, ir idiotisms neatkarīgi no pasniegšanas vietas.

+2
0
Atbildēt

0

vismantsk 25.08.2010. 19.46

Nekas tā nemazinās tiem bērniem vēlmi mācīties kā tas, ka viņiem būs jāmācās vēlreiz tas pats, ko viņi jau māk! Pedaģoģijas doktorei un profesorei to vajadzētu zināt! Un viņas varā ir šādas idiotiskas idejas nepielaist pie realizācijas!

Par to sešgadnieku gatavību – piemēram, Lielbritānijā skolā sāk iet no 5 gadu vecuma, tā ka tas nav nekas neiespējams!

+2
0
Atbildēt

0

Arija Saleda 25.08.2010. 17.44

Cik dzirdēts no pedagogiem, tad liela daļa sešgadnieku nav gatavi skolai

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu