Ar vaučeriem pasūta mūziku • IR.lv

Ar vaučeriem pasūta mūziku

2
Skolu sistēmas izmaiņas Zviedrijā sākās 1992.gadā, kad pēc vēlēšanām izveidotā pilsonisko partiju koalīcija sāka īstenot saukli par izvēles brīvību. Piemēram, Stokholmā tagad no 96 vidusskolām 67 ir neatkarīgās. Foto — Imageforum/LETA
Aivars Ozoliņš

Zviedru vecāki paši lemj, vai par savu nodokļu naudu sūtīt bērnus pašvaldības vai neatkarīgā skolā, un konkurence ceļ augšup izglītības kvalitātes latiņu

Labrīt, Henrij, kā gāja vakardienas spēlē? – tā mājīgās skoliņas durvīs ik rītu katru bērnu vārdā uzrunā dežūrējošais skolotājs. Šī ir Klāras un Henrija Īstremu skola Stokholmas piepilsētā Danderīdā. «Maza un droša,» – tā neatkarīgas skolas izvēli savu bērnu izglītošanai skaidro Īstremi. Viņi ir vieni no tūkstošiem zviedru ģimeņu, kas izmanto vaučeru sistēmas priekšrocību pašiem lemt par savu atvašu skološanu – izglītībai atvēlētā nodokļu nauda vienmēr sekos bērnam, vienalga, vai vecāki izvēlēsies pašvaldības vai neatkarīgo skolu. Un arvien vairāk ģimeņu izšķiras par labu pēdējām.

NAUDA SEKO BĒRNAM
Izdaudzinātais līdztiesīgums zviedru sabiedrībā ir salīdzinoši nesens fenomens, kura veidošanā liela nozīme ir bijusi sociāldemokrātu politikai, tajā skaitā arī obligātās pamatizglītības ieviešanai. Ilgus gadus vienādas izglītības garantijas Zviedrijā nozīmēja arī vienādas skolas visā valstī. Tās bija pašvaldību uzraudzītas, ar centralizēti izstrādātiem mācību plāniem. Vēl 80.gados bērnus Zviedrijā sūtīja gluži vienkārši tuvākajā skolā, un tās daudz neatšķīrās cita no citas. Tagad tā vairs nav. 

Izmaiņas notika 1992.gadā, kad pirmo reizi turpat pusgadsimta laikā Zviedrijas vēlētāji nomainīja sociāldemokrātu valdību ar tā saukto pilsonisko partiju koalīciju, kura par vienu no galvenajiem saukļiem izcēla izvēles brīvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu