Prasību pret profesoru Kūli skatīs oktobrī • IR.lv

Prasību pret profesoru Kūli skatīs oktobrī

31
Lita Krone, LETA

Universitātes prasību pret filozofijas profesoru Rihardu Kūli tiesa izskatīs 19. oktobrī.

Gulbenes rajona tiesa 19.oktobrī plānojusi atklātā sēdē izskatīt Latvijas Universitātes (LU) prasību pret profesoru, filozofijas zinātņu doktoru Rihardu Kūli par darba tiesisko attiecību izbeigšanu, atsaucoties uz Latvijas tiesu interneta portālā pieejamo informāciju ziņo LETA.

LU šā gada pavasarī vērsās tiesā pret Kūli pēc tā dēvētā plaģiātisma skandāla LU Vēstures un filozofijas fakultātē, kad publiskajā telpā tika izteiktas aizdomas par iespējamu plaģiātu trīs šīs fakultātes mācībspēku – Riharda Kūļa, Igora Šuvajeva un Andra Rubeņa – darbos.

LU prasa tiesu izbeigt darba attiecības ar Kūli, taču augstskola līdz lietas izskatīšanai tiesā nav vēlējusies publiskot prasības pieteikuma saturu un tā motivāciju, vien norādījusi, ka darba attiecības ar Kūli tiesas ceļā tiek lūgts pārtraukt, jo profesora rīcība neesot savienojama ar darbu akadēmiskā personāla sastāvā.

Lai pārbaudītu izskanējušās aizdomas, LU tika izveidota ekspertu komisija. Komisija cita starpā vērtēja to, vai Kūļa veiktajā Imanuela Kanta darba "Praktiskā prāta kritika" tulkojumā ir saskatāmas plaģiātisma pazīmes. Pēc tam jautājumu skatīja LU Ētikas komisija, kas lēma par nosodījuma izteikšanu Kūlim par plaģiātismu.

Ētikas komisija konstatēja, ka Kūlis, tulkojot darbu "Praktiskā prāta kritika", ir aizskāris Ata (Otto) Rolava intelektuālo īpašumu, nenorādot, ka tulkojums ir padziļināts redakcionāla rakstura Rolava tulkojums.

Kūlis apvainojumiem plaģiātismā nepiekrīt.

Komentāri (31)

Laimonis 24.08.2010. 14.24

Kaut kur lasīju, ka Gulbenes novadā viņam ir deklarētā dzīves vieta. Tāpēc arī Gulbene.

+1
0
Atbildēt

0

Līga Mellēna 16.08.2010. 11.00

Gulbenes tiesa. Jáatzíst, táds amizants gadíjums sanácis.

0
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 16.08.2010. 06.10

Gulbenes rajona tiesa????? Vai Kūlis dzīvo Gulbenē vai arī fakultātes juridiskā adrese ir Gulbenē?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu