Uz izķeršanu • IR.lv

Uz izķeršanu

2
Kādā pludmalē Norvēģijas ziemeļos izskalotas aptuveni 20 tonnas beigtu siļķu, liekot dažiem ļaudīm runāt — re, vēl viena zīme gaidāmajam pasaules galam! Vietējais Jans Peters Jorgensens gan saka: «Ļaudis atceras, kas līdzīgs noticis 80.gados.» Zinātnisku skaidrojumu notikušajam meklē arī pētnieki. Viena no versijām — zivis izskalotas krastā nesenas vētras laikā, vēlāk iestrēgušas seklajos ūdeņos un tām kaitējis saldūdens no upes, kas ietek līcī.

Skan paradoksāli: lai gan valstī bezdarba līmenis ir augstāks par 15%, labu profesionāļu trūkst. Iepazīstinām ar piecām pieprasītākajām profesijām

Stingrs rokas spiediens un tiešs skatiens. Kristīne Andersone gan sākumā atvainojas – ar žurnālistiem runājot pirmo reizi, tāpēc nezinot, vai saruna sanāks. Nevar nesanākt, jo runājam par jautājumiem, kas Kristīnei tuvi. Jau skolas laikā viņa zināja, ka studēs precīzās zinātnes. «Vispirms izpildīju mājasdarbus algebrā, bet sacerējumi bija pēdējais, ko darīju, jo man patīk precizitāte un loģiskums. Nekas nav jāizdomā tāpat vien,» saka Kristīne, datu centra SigmaNet tīklu grupas vadītāja. Datorzinātnes viņa izvēlējās, jo šķita – atrast darbu nebūs grūti. Un nekļūdījās – tieši datortīklu administrēšana un programmēšana ir pašlaik pieprasītākās prasmes.

Karjeras sākumā gan netrūcis arī komisku atgadījumu. «Agrāk, kad vēl strādāju tehniskā atbalsta dienestā, gadījās arī tā – zvana klients un sūdzas, ka nestrādā internets vai kāda programma neveras vaļā, taču, izdzirdējis telefonā sievietes balsi, atvainojas par tehniskajām detaļām un lūdz savienot ar «īsto» sistēmas administratoru. Domā, ka sekretāre.» Tagad situācija mainījusies, jo profesionālajā vidē sieviete kā tīkla administratore nav retums. Piemērs ir pašas Kristīnes SigmaNet, kur gan vadītāja, gan četri no pieciem nodaļu vadītājiem ir sievietes.

Kolēģi par Kristīni saka: apzinīga, prot iesākto novest līdz galam, atrod risinājumu bezcerīgās situācijās un spēj sastrādāties ar cilvēkiem. Šīs īpašības visai precīzi atbilst personāla atlases speciālistu uzskaitītajām īpašībām, kuras raksturo pieprasītu informācijas tehnoloģiju jeb IT speciālistu. «Daudzi IT cilvēki ir aizbraukuši strādāt uz ārzemēm, bet daudziem nepiemīt starpdisciplinaritāte,» galvenos profesionāļu trūkuma iemeslus nosauc personālatlases uzņēmuma Eiropersonāls konsultante Arta Biruma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu