Radīts evolucionēt spējīgs mākslīgais intelekts • IR.lv

Radīts evolucionēt spējīgs mākslīgais intelekts

30

Digitālie organismi pasauli nostāda uz jauna tehnoloģiskā sliekšņa

Zinātniekiem izdevies radīt mākslīgo saprātu, kas spējīgs uz patstāvīgu evolūciju, līdzīgi bioloģiskiem organismiem, līdz ar to nostādot pasauli uz pilnīgi jauna tehnoloģiskās sliekšņa, pēc žurnālā "New Scientist" publicētā vēsta aģentūras LETA-Newsru.

Jaunas intelektuālās dzīvības formas izdevies izveidot amerikāņu zinātniekiem no Mičiganas pavalsts universitātes, un tās ir sarežģītas datorprogrammas jeb tā dēvētie digitālie organismi. Tiem ir savs "DNS" jeb sākotnējie programmas kodi. Zinātnieki šajā "DNS" iekodējuši mutāciju iespējas, kas ļauj mākslīgajam intelektam patstāvīgi iegūt jaunas īpašības. Digitālie organismi iemācījušies izmantot šīs iespējas, kas līdz šim piemita tikai bioloģiskām struktūrām. Tādējādi aizsācies šo "organismu" vairošanās process, kura rezultātā katra nākamā paaudze kļūst "gudrāka un prasmīgāka".

"New Scientist" norāda, ka tas pasauli nostādījis uz pilnīgi jauna tehnoloģiskā laikmeta sliekšņa. "Mākslīgais saprāts ne tikai jau pastāv, bet tā attīstība sasniegusi tādu līmeni, kurā tas sācis attīstīties patstāvīgi, bez cilvēka iejaukšanās," atzīst izdevums. Tādējādi cilvēce nonākusi uz "gudro mašīnu" izveidošanas sliekšņa. Šīs mašīnas spēs domāt un veikt cilvēka smadzenēm piemītošas funkcijas.

Digitālo organismu attīstība notiek Mičiganas universitātes zinātnieku izstrādātajā īpašajā vidē "Avida". Tagad zinātnieki ķērušies pie mākslīgā intelekta mobilo bloku izstrādes, lai tos ievietotu robotos, kuri spēs, pildot savas funkcijas, apgūt jaunas iemaņas, stāsta pētnieki.

Komentāri (30)

Juris Millers 07.08.2010. 20.02

Šī tehnoloģija bija zināma un lietota vēl 80tajos gados. Saprāta tur ir tūkstošiem reižu mazāk nekā rauga sēnītē vai gripas vīrusā.

+9
-1
Atbildēt

0

Sanšains 07.08.2010. 22.10

Lai atreferētu žurnālā “New Scientist” aprakstīto Mičiganas zinātnieku sasniegumu, avotam jābūt… Newsru?!
Gluži tādi kā Ēķa-Šlesera čomaki.

+11
-4
Atbildēt

1

    elza aleksandra > Sanšains 08.08.2010. 20.56

    Ļoti korekti – uzrādīt to avotu, kurā tu to informāciju atradi. Jo arī tas avots ir bijis korekts un uzrādījis kur tā informācija atrasta. Ja man būtu blohs, es uzrādītu kā avotu ir.lv un New Scientist – pārējo interesenti paši varētu atrast.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Bebrs 08.08.2010. 10.37

Arī es “drusku” citādi saprotu anonīmā raksta autora atreferēto Catherine Brahic rakstu New Scientist 4.augusta numurā: “Artificial life forms evolve basic intelligence”.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu