Gāze brauc! • IR.lv

Gāze brauc!

9
Gunārs no Rēzeknes novada aizdomājies par to, cik labi dzīvot Latvijā, nevis Īrijā. Te viss pieder pašam un paša rokām paveicams. Pāris kilometru pēc gāzes Gunārs var aizbraukt ar ķēvi Karmenu. Foto — Reinis Hofmanis. F64
Ieva Alberte

Gāzes balona ceļš no uzpildes ceha Rīgā līdz pankūku cepšanai Latgalē

Mazs pelēks bumbulis ar rokturiem. Ko tas tur dara? Nesmuks! Tā es nodomāju, kādā gāzes balonu novietnē starp sarkanajiem baloniem pamanot spaiņa lieluma pelēko. Radās bažas, ka mazā litrāža ar Eiropas gādību varētu izspiest no tirgus mums pierastos lielos. Sarkanais balons ir skaists! Kopš bērnības tas man ir virtuves dizaina etalons. Mēroties dailē ar to var tikai telefons ar ripu un kronī savīti sīpoli. Gāzes balons man bija arī milzu bieds, gluži tāpat kā aka. Tieši tāpēc joprojām urda vēlme izzināt, kā gāze iekļūst balonā.

Dodamies uz Bolderājas pusi, uz Latvijas Propāna gāzi. Tās komercdirektors Augusts Iesalnieks kliedē manas bažas: lai arī lielākajā daļā Eiropas 50 litru baloni ir vēsture, vēl gadus piecus Latvijā tos noteikti lietos. Tomēr ar laiku arī Latvijā balona maksimālais tilpums būs 27 litri – mazāk bīstams.

Lielākoties propāns-butāns no Krievijas vai Kazahstānas atceļo pa dzelzceļu, pāris reižu gadā arī kuģos no Lielbritānijas vai Nīderlandes. Balonu uzpildes cehā jūtams smārds. Ruslans Jurgensons, uzņēmuma tehniskā direktora vietnieks, stāsta, ka gāze pati nesmako – tā ir viela, ko piejauc rūpnīcā, lai saostu noplūdi. Uz jautājumu, cik kaitīgi ir te strādāt, Ruslans teic: «Kā jebkurš ķīmiskais produkts, gāze nav nekas īpaši labs. Lielākoties pasaulē balonus uzpilda automātiski.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu