Latvijas antifašistus atkal neielaiž Igaunijā • IR.lv

Latvijas antifašistus atkal neielaiž Igaunijā

25
Lauris Vīksne, F64

Aktīvisti netiek uz protesta akciju Narvā un sola sūdzēties Eiropas kopienu tiesā

Latvijas antifašisti, kuri devās uz sestdien Narvā plānotu protesta akciju, piektdienas vakarā aizturēti uz Igaunijas robežas. Kustības pārstāvis Jānis Kuzins aģentūrai BNS solījis par šādu Igaunijas varas iestāžu rīcību sūdzēties Eiropas kopienu tiesā Luksemburgā.

Antifašistu pārstāvis to uzskata par Šengenas zonas noteikumu un Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līguma pārkāpumu, jo šajos dokumentos minēts, ka nevar ierobežot ES dalībvalstu pilsoņu pārvietošanās brīvību. "Protokols par izraidīšānu tika sastādīts igauņu valodā, nav skaidrs uz kāda pamata Latvijas un Lietuvas pilsoņiem tika liegta iespēja apmeklēt Igauniju un uz kādu laika periodu darbojas liegums," stāstīja Kuzins.

Apmēram 30 cilvēki no Latvijas un Lietuvas antifašistiskajām komitejām, kuri brauca uz sestdien Narvā plānotu protesta akciju, piektdienas vēlu vakarā aizturēti uz robežas un Igaunijā nav ielaisti. Īsi pēc Igaunijas robežas šķērsošanas autobusu apturējusi robežkontrole un Latvijas ceļu policija, lūdzot visiem uzrādīt pases, kuras paņemtas pārbaudei.

Autobuss aizturēts un nav ielaists Igaunijā, pamatojot to ar autobusa slikto tehnisko stāvokli, lai gan Kuzins apgalvoja, ka autobuss tikai nesen izgājis tehnisko apskati. Vēlāk robežsargi paziņojuši, ka seši autobusā braukušie ir iekļauti Igaunijas "melnajā sarakstā" un valstī iebraukt nedrīkst. Tie ir Kuzins, žurnālists Jurijs Zaicevs, vēl divi Latvijas un divi Lietuvas pilsoņi.

Narvā sestdien plānota piemiņas akcija par godu tam, ka 20. SS divīzijas kaujinieki septiņus mēnešus noturējušies pret padomju karaspēku. Antifašistisko komiteju pārstāvji devušies uz turieni protestēt pret pasākuma norisi.

Šis nav pirmais gadījums, kad Igaunijā neielaiž tā saukto antifašistisko kustību dalībniekus no Latvijas un Lietuvas, kad viņi vēlējušies piedalīties vai protestēt pret kādām norisēm kaimiņvalstī.

Komentāri (25)

ANDB 31.07.2010. 15.25

pareizāk būtu tomēr likt vārdu “antifašisti” pēdiņās vai lietot apzīmējumi fašisti no tā saucamās “antifašistu” organizācijas..

+14
0
Atbildēt

2

    mary75 > ANDB 31.07.2010. 18.21

    Pareizāk viņus būtu saukt vienkārši par provokatoriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ANDB > ANDB 31.07.2010. 18.48

    Provokators var arī nebūt fašists, bet šie “antifašisti” ir klasiski fašisti..

    +2
    0
    Atbildēt

    0

inga_vanaga 31.07.2010. 15.53

Es nekādi nevaru saprast, kāpēc ļaudis, kuri visiem cenšas uzspiest krievu valodu, sevi dēvē par antifašistiem. Vai labprātīga nepārkrievošanās ir fašisms?

+10
0
Atbildēt

0

austrisv 31.07.2010. 16.19

Tie saucamie”antifašisti” ar to vien dzīvo, ka indē citām tautām dzīvi! igauņi pareizi dara, jo nav ko citu valstu “fašistiem” maitāt gaisu Igaunijā un jaukties suverēnas valsts iekšējās lietās!

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu