Komisāre Buceniece • IR.lv

Komisāre Buceniece

52
Jānis Saliņš, F64
Aivars Ozoliņš

NRTP mēģina diktēt LTV priekšvēlēšanu raidījumu saturu

Kārtējais solis preses brīvības ierobežošanā — sabiedriskās televīzijas raidījumus tagad plāno un pat to vadītājus izvēlas Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP).

Ceturtdien pēc NRTP sēdes tās priekšsēdētāja Dace Buceniece lietišķi un itin kā pašsaprotami informēja par sēdē lemto: ka priekšvēlēšanu diskusiju raidījumi Latvijas Televīzijā (LTV) varētu būt vērojami jau no septembra sākuma, tomēr tie vairs nesauksies par “Milžu cīņām” (jo — “kāpēc gan kāds jāpadara par milzi, kas tad pārējie ir — sprīdīši vai skudras?!”); ka šādā LTV raidījumu ciklā tikšot apskatītas visas nozares, un sadalījums būšot līdzīgs nozaru pārdalei ministrijās; ka šos raidījumus vadīšot “galvenokārt žurnālisti”, jautājumu sagatavošanai tikšot pieaicināti eksperti, bet konkrēti žurnālistam Jānim Domburam piedāvāts vadīt tikai vienu raidījumu ar premjerministra amata kandidātiem.

Buceniece neizpauda, kā sauks šīs diskusijas — “Pa Šlesera ceļu”, “Maskavas stiga”, “Uz labu Latviju” vai kā tamlīdzīgi. Taču milžu un rūķīšu vietā acīmredzot būs jābūt buldozeriem un raķetēm. Jeb — “lidoņi traucas un aizjoņo tanki, saule tos zeltainā mirdzumā jož!”.

Tas, ka NRTP ir pārņēmusi sabiedriskās televīzijas redakciju funkcijas, neiet kopā ne tikai ar veselo saprātu un izpratni par preses brīvību demokrātiskā valstī, bet arī ar likumu.

“Raidorganizācija ir brīva un neatkarīga programmu veidošanā un izplatīšanā, ciktāl to neierobežo Satversme, šis likums un citi likumi, valsts tehniskie standarti un Latvijai saistoši starptautiskie līgumi,” rakstīts Radio un televīzijas likumā. Bet NRTP pienākums ir uzraudzīt “raidorganizāciju darbības atbilstību šā likuma noteikumiem”, proti, arī to, lai raidorganizācija ir brīva un neatkarīga programmu veidošanā. Un “padomei nav tiesību vērtēt radio un televīzijas programmas pirms to raidīšanas”.

Taču padome tagad pati gan lemj, kādas programmas televīzija veidos, gan mēģina noteikt to saturu, gan pat vērtē un izvēlas konkrētu raidījumu nosaukumus un to vadītājus.

Ko uz to saka LTV vadība, kurai pienāktos stingri sargāt sabiedriskās televīzijas neatkarību no politiskas iejaukšanās? Zināms, ko. LTV ģenerāldirektors Edgars Kots piedraud sabiedrībai, ka vispār nelaidīšot politiķus pirms vēlēšanām diskutēt sabiedriskajā televīzijā, ja tie nedošot naudu televīzijas ēkas apsargāšanai. Un pats, maigi sakot, labprāt jaucas gan konkrētu redakciju darbā, vājinādams, piemēram, Ziņu dienestu un padzīdams tobrīd pie varas bijušajam premjerministram Kalvītim un Co netīkamā raidījuma “De facto” radošo komandu, gan norāda konkrētiem žurnālistiem, piemēram, raidījuma “Skats no malas” vadītājam Kārlim Streipam, ka viņš “par daudz” paužot savu “personisko redzējumu”.

NRTP nu ir gatava pat atklāti vērsties pret tai politiski netīkamiem žurnālistiem. To pašu Streipu padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins ir nodēvējis par “aprobežotu amerikāņu puiku” un piedraudējis, ka “būsim spiesti viņu noņemt”, ja šis nepildīšot “mūsu prasības”.

“Padomju puiku” Kleckinu padomē deleģējis “Saskaņas centrs” (SC). Viņa vietniece Buceniece, kas tagad uzmetas par LTV priekšvēlēšanu raidījumu galveno redaktori vai ideoloģisko komisāri, ir krietna Kalvīša – Šlesera koalīcijas meita. Abi čakli kā sprīdīši un skudriņas tur taisnu šo partiju nosprausto līniju uz sev labu Latviju, ko labi raksturojis Kleckins: “Psiholoģijas un kultūras ziņā mēs esam totalitāra valsts.”

Poļitrukam Kleckinam psiholoģiski un politiski tuvā SC vadonis Jānis Urbanovičs sola pēc vēlēšanām pārbūvēt Latvijas Republiku par “trešo republiku”. Taču pagaidām Satversme ir spēkā, un strādā, kaut arī pašlaik ir atvaļinājumā, arī Saeima, kas ieceļ un atceļ NRTP locekļus. Ja nu kāds jautājums tiešām pelnījis Saeimas ārkārtas sēdi, tad tas ir dažu partiju ielikteņu mēģinājums kontrolēt sabiedriskās televīzijas priekšvēlēšanu diskusiju formu un saturu.

Komentāri (52)

dro 29.07.2010. 23.31

Ja kādam uzbrūk pārspēks, viņš sauc palīgā. Ko klusē žurnālisti? Vai viņi labākā gadījumā spēj tikai konstatēt faktu? Čehi spēja nosargāt sabiedrisko TV, krievi NTV nespēja. Uz ko spējīgi latvieši, tikai sūroties internetā? Aiciniet – es piedalīšos!

+40
-1
Atbildēt

8

    lidija_stripkane > dro 30.07.2010. 09.23

    dzeris49
    lietussargi jau vienreiz uz laukuma pasauca! pēc tam pagaidīja pašvaldību vēlēšanas un, pretēji solītajam, nogrieza pensijas.
    Uz kādu atbalstu tu ceri?
    Tad drīzāk tantiņas sarīkos atbalsta piketu savam mīlulim Burkovskim!

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > dro 30.07.2010. 10.02

    dzeris49
    Šoreiz runāju tikai par melošanu, ne iemesliem, kādēļ nogrieza pensijas.
    Tam, ka krīze nesākās un nebeigsies lietussargu dēļ- piekrītu! Bet arī ne Kalvīša dēļ tā sākās. Par daudz goda mazajam Kalvīšpapum!
    Un par NĪN tu maldies. Ko tas varētu atrisināt situācijā, kad nevienam nav naudas? Varbūt tikai paātrināt bankrotus un palielināt bezdarbu. Pats esi tā aizrāvies, ka nespēj vairs būt daudzmaz objektīvs. Jo tava realitāte ir nets.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 30.07.2010. 12.51

    …var jau klusēt arī tad, ja neredzi jēgu runāšanai…atliek vien gaidīt, ka tie…kas nesamierināsies ar bardaku sabiedriskajā TV…varētu aiziet uz TV3….jo Kota televīzija – sen vairs nav sabiedriskā!…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > dro 29.07.2010. 23.44

    …kurš no sabiedriskās TV varētu aicināt?….kura aicinājumam varētu atsaukties nevis 10, 100…bet vairāki tūkstoši?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 30.07.2010. 09.09

    Tā, pateicoties pilsoņu, ko pareizāk būtu saukt par iedzīvotājiem, vienaldzības dēļ, šī valsts pārvēršas par Paragvaju.
    Bet protestēt tai LTV nav kam, visi, kas to varēja darīt, sen projām, palikuši tikai cukurgailīši.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 30.07.2010. 11.27

    Manuprāt aicinājumam vajadzētu būt daudzbalsīgam – Domburs, Rēders u.c., bet ja viņi klusēs, tas nozīmēs, ka nolēmuši kalpot iznireļiem, ko politologi pazemīgi dēvē par eliti.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 30.07.2010. 10.13

    Un kā tu domā, kad ir krīze, ieņēmumi strauji krītas, JL varēja visu iepriekš paredzēt?
    Neapnika vienreiz tā pensiju jautājuma cilāšana un stādīšana kā piemēru, pie kam vienīgo, ka JL melo?
    Tavējie melo un krāpjass katru dienu, daži jau aiz restēm, tas tevi nesatrauc?

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > dro 30.07.2010. 09.53

    Tu, laikam, dzīvo kādā paralēlā realitatē, ja nezini, ka pensijas dabūja griezt tikai tāpēc, ka TP nepiekrita celt NĪ bagātajiem, un ka krīze vispār sākās ne jau lietussargu dēļ.
    Iespaids, ka pēdējo divu gadu laikā neesi atradies Latvijā vai pat Eiropā, ja nezini elementārus faktus.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

runivs 29.07.2010. 22.40

Šāda rīcība ir Satversmes 100.p.pārkāpšana.Tiesiskā un demokrātiskā valstī sabiedrība kaut ko tādu nepieļautu. Diemžē pašlaik tiem deputātiem, kas vēlētos sasaukt ārkārtas Saeimas sēdi par šo jautājumu, nav pietiekami balsu. AŠ2+ZZS+SC ir apmierināti ar šādām komisārēm un komisāriem, kurus var pirkt un pārdot.

+22
0
Atbildēt

0

photocom 29.07.2010. 22.53

Kļockins – Čapajevs
Buceniece – Aņka ložmetējniece

šaus un cirtīs ar zobenu kā
komisāri no stendes štāba pavēlēs !

+17
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu