Kirgizstāna lūdz Krievijai militāro palīdzību • IR.lv

Kirgizstāna lūdz Krievijai militāro palīdzību

14
AFP/LETA

Nemieros dzīvību esot zaudējuši 65; aculiecinieki bojāgājušo skaitu lēš daudz lielāku

Kirgizstānas pagaidu valdība sestdien lūgusi Krievijai ievest valstī karaspēku, lai palīdzētu apturēt nemierus, kuros dzīvību zaudējuši 65 cilvēki un vairāk nekā 900 ievainoti, vēstī aģentūras LETA-AFP. Tikmēr aculiecinieki bojāgājušo skaitu lēs simtos, jo varas iestādes nekontrolē situāciju valsts dienvidos.

"Esmu parakstījusi vēstuli, lūdzot [Krievijas prezidentu] Dmitriju Medvedevu, lai uz Kirgizstānu tiktu nosūtīti trešās puses spēki," sacīja Kirgizstānas pagaidu valdības vadītāja Roza Otunbajeva. "Kopš vakardienas situācija ir izgājusi ārpus kontroles. Mums ir vajadzīgi ārzemju bruņotie spēki, lai apturētu šo situāciju." Piektdien vakarā pagaidu valdības vadītāja telefoniski apspriedusi situāciju Kirgizstānā ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu.

Oficiālie dati par bojā gājušo skaitu turpina pieaugt, tomēr autoritatīvi avoti norāda, ka varas iestādēm nav priekšstata par patiesajiem traģēdijas apmēriem, un bojāgājušo skaits rēķināms simtos, apliecināja tīmekļa medija "fergana.ru" galvenais redaktors Daņiils Kislovs. Viņš pauž viedokli, ka konfliktu izprovocējuši aprīlī gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva lojālisti.

Nekārtības, kas ceturtdienas, 10.jūnija, vakarā Kirgizstānas dienvidu galvaspilsētā Ošā aizsākās ar kirgīzu un uzbeku jauniešu grupu kautiņu, pārauga ielu cīņās, naidīgajām pusēm ķeroties pie akmeņiem, nūjām un šaujamieročiem. Tika demolēti un izlaupīti veikali, dedzinātas ēkas un automašīnas.

Kā radio "Brīvība" stāstīja Kislovs, Ošā izvietotajiem drošībniekiem uzbrucēji nolaupījuši bruņumašīnas un tajās devušies uz uzbeku rajoniem, kur šāvuši uz vietējiem iedzīvotājiem, izlaupījuši mājas. "Oša tuvojas humanitārai katastrofai. Veikali, tirgi nestrādā. Nav, ar ko barot ievainotos slimnīcās. Mediķi pārgurumā gāžas no kājām," sacīja Kislovs.

Arī sestdien Ošā turpinājās apšaudes, dažos pilsētas rajonos bijuši dzirdami artilērijas šāvieni, stāsta aculiecinieki. Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" pētniece Andrea Berga, kas pati uzturas viesnīcā Ošā, lūgusi, lai iejaucas starptautiskā sabiedrība. "Situācija ir šausmīga. Valdībai nav kontroles pār pilsētu. Tas ir karš," sacīja Berga. "Nav iespējams nokļūt uz lidostu, uzbeku rajoni deg. Visur šauj. Šausminoši telefonzvani no cilvēkiem, kas, ieslēgti mahallās [uzbeku rajonos], redz, kā tiek izkauti viņu kaimiņi," stāsta pētniece.

Oša ir Kirgizstānas otra lielākā pilsēta, tajā ceturtdaļa iedzīvotāju ir uzbeki. Tāpat kā visa Vidusāzijas valsts dienviddaļa, arī Oša tiek uzskatīta par Bakijeva atbalsta bastionu. Ošā, Džalalabatā un to apkārtnē izsludināts ārkārtas stāvoklis. Tūkstošiem uzbeku steigā pamet Kirgizstānu.

Komentāri (14)

Aivars Krauklis 12.06.2010. 16.30

Pasaule, nu tā civilizētā, mierīgi norija iebrukumu Gruzijā. Tātad var turpināt, progresīvā cilvēce taču netraucēs demokrātiskai Krievijai mazliet pasargāt mieru savās „tuvajās ārzemēs”. Tieši tāpat reiz sākās liels karš.

+10
-1
Atbildēt

0

austrisv 12.06.2010. 16.09

Nu jā! Lūdz Krievijai palīdzību, un pēc scenārija krievija ieved karaspēku un notur pie varas savus ielikteņus!
Sen jau pārbaudīta shēma! Pūtins roka atkal stiepjas uz pārrobežu! Izsktās, ka tā stiepjas arī pie mums!

+7
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 12.06.2010. 20.07

kaa tad Krievija var atteikt ja tai kaads prasa militaaro paliidziibu? krievija ir ljoti lidzcietiigaq un izpalidziiga un dariis to ar lielaako prieku, nesavtiigi un krov [kroff] iz nosa…mlja

+3
0
Atbildēt

1

    mary75 > dace_ampermane 12.06.2010. 20.38

    Krievija jau atteica, paziņodama, ka tas nav reāli.
    krievija pēc nākamās Afganistānas vai Čečenijas nebūt nealkst, pagaidām tā nogaida, iespējams arī, lai uzsistu sev cenu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu