VEF otrā dzīve • IR.lv

VEF otrā dzīve

40

Biedrība “Totaldobže” un rūpnīcas VEF teritorijā mītošie mākslinieki radošajām aktivitātēm ir atvēruši vēl vienu bijušās rūpnīcas korpusu un, topošā Mākslas centra programmas ietvaros, aicina uz regulāriem mākslas un kultūras pasākumiem.

No pirmdienas, 7. jūnija Mākslas centrs, pēc pirmajiem telpu sagatavošanas darbiem, uzsāks nākamo – eksperimentālo fāzi, kuras laikā, līdz nākamā gada janvāra vidum, tiks meklēts ideālais telpu izmantošanas modelis, izmēģinot dažādus radošās darbības veidus un īstenojot dažādas mākslas prakses formas – sākot no izstādēm, koncertiem un performancēm, beidzot ar lekcijām, simpozijiem un starptautiskām rezidencēm. 

Šī darbības posma eksperimentālais raksturs paredz gan ilgtermiņa projektu realizāciju, gan spontānas aktivitātes, kuru organizēšanā tiks iesaistīti gan vietējie, gan arī ārpus VEFa strādājošie mākslinieki un kuratori. Mākslas centrs galvenokārt kalpos kā telpas radošajam procesam, vienlaicīgi piedāvājot arī eksponēšanas vietu jaunatklātā korpusa izstāžu zālē un citviet VEF teritorijā. Līdzās tam, kā publiskas tikšanās vietas mākslas nozares pārstāvjiem un citiem interesentiem, paredzēts izveidot arī lasītavu, kafejnīcu un mākslinieku pašdarināto lietu un mākslas darbu veikalu.

Idejas par jaunu, radošu vidi kultūrapmaiņas procesiem materializēšanās tiks atzīmēta ar divām izstādēm, izrādi un koncertiem.

Sākot no 7. līdz 21. jūnijam Mākslas centra pirmajā stāvā varēs iepazīties ar Čehijas rūpniecisko zonu arhitektūru izstādē „Industriālās pēdas“, kas tapusi sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Rīgā un sasaucas ar idejām par VEF teritorijas potenciālo attīstību nākotnē. Izstāde sniegs ieskatu Čehijas rūpniecisko ēku jaunu izmantošanas veidu meklējumu tendencēs, liekot akcentu uz arhitektūras iedarbīgo atmosfēru un vietas atmiņu.

Ekspozīcijas autori Benjamins Fragners un Alena Hanzlova veidojot izstādi apkopojuši ēku pārbūves pozitīvos piemērus, kas tapuši Čehijas Republikā pagājušo piecu gadu laikā. 

Izstādi papildinās katalogs čehu un angļu valodās.

Mākslas centra otrajā stāvā 7. jūnijā tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmas Vizuālās mākslas nodaļas diplomdarbu izstāde “Drudzis“, kura piedāvās novērtēt Grafikas nodaļas absolventu Antoņinas Piļuginas, Diānas Boitmanes, Evas Lilienfeldes-Melderes, Gaļinas Ivanovas, Jekaterinas Razinas, Kates Krolles, Katrīnas Sauškinas, Lindas Blankas, Sabīnes Vekmanes, Tatjanas Kovardanovas un gleznotāju Ata Jākobsona un Ievas Veitas-Breidakas veikumu. 

Izstāde būs skatāma līdz 21. jūnijam.

Topošā Mākslas centra dvīņu korpusā, kurā jau iepriekšējos gadus notika dažādas mākslinieciskas aktvitātes, kas radīja augsni idejai par jauna mākslas centra nepieciešamību un iespējamību, 7. jūnijā notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra režijas kursa studentes Oles Lahti iestudēta izrāde “No mīlestības pret mani“ (pēc Annas Krogerusas lugas). Lomās – Anete Saulīte, Inese Pudža-Tūbele. Scenogrāfs – Reinis Lauriks. Kostīmi – Hayda.

Mākslas centra brīvdabas terasē eksperimentālo atmosfēru ar pamatīgu džeza un funk devu pastiprinās “Zimbabve“ un Denisa Paškēviča kvintets, bet, saulei rietot, sāksies funk jam ar “DP5TET“ un deju nodarbība tango studijas pasniedzēju Aigara Stirnas un Gintas Tropas vadībā.

Savukārt 8. jūnija vakarā, Mākslas centra pagalmā eksperimentālo fāzi iesildīs “The Mundane“, “Gaujart“, “Poetic Beat“, “White Tide“ un VEF instalāciju mākslinieki.

Visos pasākumos ieeja bez maksas.

Topošā Mākslas centra iesildīšanas laikā tiks vākti ziedojumi Mākslas centra attīstībai.

Izstāžu darba laiks: 7. – 21.06.2010. Katru dienu no 12:00 līdz 20:00.

Mākslas centra adrese: Ūnijas 8/7, bet ieeja no Bērzaunes ielas puses – sekojiet norādēm.

 

Komentāri (40)

ingban 08.06.2010. 10.10

Cik dīvaini. Ja runājam par otro dzīvi, tad jābūt priekšstatam par pirmo dzīvi. Runājot par VEF, tā pirmā dzive bija daļa no daudzu Latvijas iedzīvotāju personīgās dzīves. Tiktāl, ka pat viņu vēlīno pēcnācēju gēnos atbalsojas VEF kā stabilitātes, vērtības drošuma, labu cerību iemiesojums. Neņemos vērtēt reklāmistu (iekšā saucēju) centienus izmantot pieminēto atbalsi topošo pasākumu apmeklētības kuplināšanai. Tikai man liekas, ka ar VEF pirmo dzīvi tiem nav nekāda sakara, tiem pašiem jāiekaro sava vieta zem saules, nemēģinot atdarināt odu, kurš kopā ar pasažieriem ielavījies kāda auto salonā pa “zaķi” brauc uz galvaspilsētu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu