SVF: Latvijas ekonomika stabilizējas • IR.lv

SVF: Latvijas ekonomika stabilizējas

40
Gatis Gierts, F64

Valsts institūcijām vēl daudz darāmā tautsaimniecības uzlabošanai

Latvijas ekonomika pēc pērn piedzīvotās krasās lejupslīdes ir sākusi stabilizēties, bet varas institūcijām vēl daudz jāpaveic, lai uzlabotu stāvokli tautsaimniecībā, pirmdien izplatītā paziņojumā pauž Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas vadītājs Latvijā Marks Grifitss.

Pēdējā gada laikā īstenotie pasākumi ir palīdzējuši atjaunot uzticību Latvijai kā valstij, un ir pazīmes, ka ekonomika pēc krasā krituma pērn sāk stabilizēties, norādījis eksperts. Šogad pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamikā bija vērojamas pozitīvas pazīmes, turklāt uzlabojums bija ne tikai rūpniecībā, bet arī mazumtirdzniecībā, un eksporta jomā fiksēts spēcīgs pieaugums.

"Lūkojoties nākotnē, tomēr daudz kas vēl ir jāpaveic. Latvijas varas institūcijas ir apliecinājušas savu apņēmību samazināt fiskālo deficītu un īstenot turpmākus pasākumus finanšu sistēmas nostiprināšanai, lai atbalstītu lata fiksēto piesaisti eiro un vidējā termiņa perspektīvā izpildītu kritērijus dalībai eiro zonā," teikts SVF misijas vadītāja paziņojumā.

Viņš akcentē, ka Latvijas varas institūcijām jāturpina virzīties uz mērķi, kas paredz fiskālajam deficītam 2010.gadā nepārsniegt 8,5% no IKP. Vienlaikus varas iestādēm ir jāaizsargā sociālās drošības tīkla izdevumi un jāpalielina līdzfinansējums projektiem, kas tiek īstenoti ar Eiropas Savienības atbalstu.

Jāturpina sagatavošanās, lai noteiktu jomas, kurās nākamā Latvijas valdība varētu samazināt budžeta deficītu tā, lai tas nepārsniegtu 6% no IKP. Provizorisks nepieciešamais nākamā gada budžeta konsolidācijas apmērs būs 395-440 miljoni latu.

Jāīsteno "Parex bankas" restrukturizācijas plāns, tiklīdz to būs apstiprinājusi Eiropas Komisija (EK), nodrošinot godīgu un taisnīgu attieksmi pret banku sistēmas noguldītājiem un kreditoriem, uzsvēra Grifitss, piemetinot, ka Latvijai cieši jāsadarbojas ar EK reformu īstenošanā.

SVF pārskata misijas pabeigšana Latvijai paver iespēju saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo daļu viena miljarda eiro apmērā. Starptautisko aizdevēju SVF un EK kopējā pārskata misija Latvijā norisinājās no 19.maija līdz 7.jūnijam. SVF valde pārskata misijas noslēguma dokumentus plāno apstiprināt jūlija otrajā pusē.

Komentāri (40)

dagne7 08.06.2010. 14.23

Latvijas ekonomika stabilizējas, bet kukuļošanas skandāls skāris kārtējo “savējo” no LIAA.
Pirms vēlēšanām tās ir labas ziņas.

+1
0
Atbildēt

0

murnieks112233 08.06.2010. 00.30

Toties tauta izmirst un aizmūk….

0
0
Atbildēt

1

    ::Vai cis :: > murnieks112233 08.06.2010. 14.38

    Interesanti, kurā vietā Tu dzīvo, ja Tev visapkārt visi ir apmiruši vai aizmukuši? Manā apkaimē nav dzirdēts ne par masveida apmiršanu, nedz arī par masveida aizmukšanu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Driimeris 07.06.2010. 20.38

negribu stabilizāciju līknes apakšā! gribu augšupeju:(… un atslēgas no istabas…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu