Entuziastu maršs • IR.lv

Entuziastu maršs

25
Andrejs Strokins, F64
Askolds Rodins

TP kongress “valsēja pa apli”, LPP/LC “maršēja” kā uz postažas sakopšanas talku

Laba apmeklētība, disciplinēta publika, mažorīgas runas un iepriekš zināms iznākums. Sestdien Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notikušā Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa (LPP/LC) kongresa delegāti lielā vienprātībā (viena balss pret) nobalsoja par rezolūciju, kas paredz veidot priekšvēlēšanu apvienību kopā ar Tautas partiju (TP), vairākām sīkpartijām un uzņēmēju organizāciju “Par labu Latviju”. Dibināšanas akts paredzēts nākamajā sestdienā.

Nav zināms, kā sauksies jaunā apvienība, tikai tas patiesībā nav no svara. Ir taču zināmi tās dibinātāji. Cilvēkam, kas pilnīgi neko nezina par mūsu valsts politisko dzīvi, RSU zālītē varētu piezagties doma, ka vēlēšanas jau aiz muguras, un šis ir uzvarētāju kongress.

Pirms divām nedēļām apvienošanās pilnvaru došanas kongresu rīkoja TP. Darba kārtība tāda pati, kā vakar LPP/LC, taču izpildījums tomēr atšķirīgs. TP kongress “valsēja pa apli”, LPP/LC “maršēja” kā uz postažas sakopšanas talku. Taču viena kopīga iezīme bija raksturīga abiem kongresiem – nespēja kritiski paskatīties uz savu neseno pagātni un reālo, nevis pašu iedomāto vietu Latvijas politiskajā dzīvē. Gan tagad, gan pēdējos piecos sešos gados.

Sabiedriskās domas pētījumi liecina, ka abu partiju reitingi jau ilgāku laiku ir manāmi zemāki par liktenīgajiem 5%. Apvienošanās varētu būt glābiņš – bariņā siltāk un drošāk, un nekā nesaprotama vai nosodāma šajā faktā nav. Tikai nav korekti tēlot, ka runa ir nevis par pašu izdzīvošanu lielajā politikā, bet gan sabiedrības interesēm, kas, kā izskanēja kongresā, esot augstākas par partiju interesēm. Kritušiem eņģeļiem palaikam mēdz piemist nosliece uz vēl nenomedīta lāča ādas dalīšanu: Ainārs Šlesers taurēja par lielu uzvaru vēlēšanās un valdības veidošanu.

Pravietošana gan nav LPP/LC līdera stiprā puse. Pirms gada viņš runāja par 50 tūkstošiem jaunu darba vietu un solīja iemācīt vairāk pelnīt, lai nevajadzētu taupīt. Kā varēja nesolīt, ja pašvaldību vēlēšanas bija degungalā? Taustāmā realitāte disonē ar kongresā parādītajā videoklipā no Šlesera mutes nākušo atziņu, ka viņam labi zināms, kas tas par putnu – vīrs un vārds. Kā nekā, Maskavas forštatē uzaudzis – balta nāca tautu meita.

Ar iztēli izrādījās tā pavājāk: mēs un “sliktie” – tas ir apdilis stereotips. No vienas puses ņaudētāji un nogaidītāji (gan jau viss nokārtosies), no otras – savējie, rīcības cilvēki, darītāji, kādus caurmēra vēlētājs gaida ar maisu. Domājams nevilšus tas izskanēja apsveikuma runā, kad pareizticīgo “batjuška” vēlēja “būt labam kokam, kas nestu augļus tautai”. Uz naudas koka purināšanu laikam gan neviens nav īpaši jāmudina. Bijis tik koks, purinātāji atradīsies.

“Sliktie” tā īsti pie vārda netika saukti, kritika vēlās pār valdību, bet valdība – tā tomēr ir koalīcija, kas sastāv no vairākām partijām. Kas zina, varbūt tuvā nākotnē, tāpat, kā nesenajā pagātnē, ar kādu no tām būs jāmeklē kopēja valoda, tāpēc labāk pārlieku nepalaisties mutē.

Cauri runām kā vadmotīvs vijās “sviedru liešana” un “atrotītas piedurknes”. Vīri (un sievas) kā no plaukta nokrituši, itin kā no mūžameža svaigi iznākuši un ar šausmām ieraudzījuši, kāda tad izskatās sentēvu zemīte.

Ne reizi vien tika pieminēta Latvijas ekonomiskā ekspansija uz visām četrām (vairāk jau nav!) debesu pusēm, tomēr kaut kā dabiski uzsvars krita uz “Austrumu tirgu”. Pa mici tika Ārlietu ministrijas treknajiem klerkiem, kas darījuši visu ko, un neko, tikai bijuši švaki Latvijas preču lobisti. Kritika, iespējams, pamatota, taču bez atskata uz to, kuras partijas biedri bijuši ministrijas galvgalī.

Ir grūti būt slīcējam un glābējam vienā personā, taču LPP/LC kongress parādīja, ka vismaz mēģināt var. Patriotiskais uzņēmējs Ivars Strautiņš debatēs atklāja, ka izveidota speciāla darba grupa, kas rada “zinātniski pamatotu” Latvijas glābšanas plānu. “Zinātniskas” lietiņas jau ir pieredzētas. Bijis pat “zinātniskais komunisms”.

Var jau būt, ka zālē, labi meklējot, izdotos atrast kādu, kas patiešām tic 37 (lai pārspļautu “Latvijas ceļa” 1993.gada rekordu) mandātu iegūšanai. Drīzāk jau bez partneriem neiztikt, tāpēc par tiem – eventuālajiem – nebija ne pušplēsta vārda. Katram savs tikumiņš.

Komentāri (25)

andrisskrastins 06.06.2010. 13.14

Man ir tāda sajūta, ka PLL savā murgojumā par “glābjamo Latviju” arvien attālinās no realitātes, jo liela daļa ekonomiski aktīvo cilvēku jūt, ka sāk palikt labāk – sāk paradīties darbs, stabīli ienākumi, palielinās eksports. Sajūta tāda, ka scenārijs rakstīts novembrī, bet šobrīd jau ir tik atšķirīga situācija, ka ir grūti pārorientēties.

Manuprāt, mēs nevaram turpināt būt sajūsmā par skaistajiem runas plūdiem. Nu un? Kas tur tāds tik jauns? Vai tiešām es esmu vienīgais imūnais? Ir jāsaka skaidri un tieši – ŠIE cilvēki ir meļi. Šiem cilvēkiem NEVAR uzticēties. Tādam ir jābūt ziņām par šiem cilvēkiem. Ir jābeidz žurnālistiem cimperlēties un priecāties par runu pērlēm. Ir jāizsmej šis Latvijas fašistu režims (jā, nepārklausījāties, izlasiet, ko īsti nozīmē fašisms un sapratīsiet ka Šlesers ir jaunais Musolīnī), tas ir jāpataisa par karikatūru.

+21
-1
Atbildēt

6

    Ārijs > andrisskrastins 06.06.2010. 18.47

    Lai nu ko, bet stingru saikni ar realitāti šiem kungiem gan vēl neviens nav pārmetis!:))

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 06.06.2010. 18.53

    Pats arī esat no reālistiem ar devīzi: nauda nesmird?:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 06.06.2010. 14.28

    Pareizāk sakot – tas bija pēdējais grūdiens. Nē, priekšpēdējais. Vēl jau vajag atcerēties TP destruktīvo un uzlabojumus bremzējošo darbību, kad tā atradās pozīcijā, un absolūti kaitniecisko darbību pēc pāriesanas opozīcijā pie tagadējiem sabiedrotājiem – LPP/LC un SC.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 06.06.2010. 17.38

    Pilnīgi tev piekrītu. Un par situācijas raksturojumu – par 100%. Mani tikai uztrauc, ka reiz pateiktie meli ir vienkarši meli, bet 20 reiz teiktie, tie var likt kādam aizdomāties – a ja nu taisnība?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > andrisskrastins 06.06.2010. 14.24

    Es tev nepiekrītu par grūtībām pārorientēties. To -pārorientēšanos – šie kungi ir apguvuši filigrāni. Atceries, kad LC bija vēl partija, par bandītu bandu tika saukāta TP. Tagad, kad TP ir kļuvusi tik tuva, ka mīļāk laikam pat pašu bērni nav, šie vārdi no retorikas arsenāla tika izsvītroti. Tāpēc gribu izskaidrot, ka bļaušana par šausmām valstī un “glābjamo” Latviju ir apzināta vēlme iestāstīt cilvēkiem, ka nekas nav uzlabojies, ka grimstam arvien dziļāk, ka nekad nav bijis tik smagi. Spītīgi noklusējot, ka paši vien to bedri ir izrakuši un ar SC sponsoru – 2K rokām mūs visus tur iegrūdūši.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 06.06.2010. 16.11

    Bet Betij, šeit jau ir arī tā pretruna – viņi bļauj ka viss ir zarā, taču kopējā atmosfēra un cilvēku optimisms uzlabojas. Situācija mainās tik strauji, ka cilvēkam, kam nebija ko ēst šodien, rītdien jau var parādīties darbs. Viens ir stāstīt puspatiesību, bet otrs ir teikt melus. Šobrīd viņi bīstami atrodas starp puspatiesību un meliem, līdz ar to riskējot ar savu stratēģiju vienkārši sevi nostādīt idiotiskā situācijā.

    Vēl arī viņu stratēģijā ir problēma ar to, ka viņi ļoti uzsver negatīvo ziņu. Līdz ar to cilvēki sāk viņus asociēt ar problēmām, jo risinājumi viņiem nav (izņemot fantāzijas lidojumus par devalvāciju).

    +9
    0
    Atbildēt

    0

IneseT 06.06.2010. 15.39

nu ko tad var sagaidīt no šāda ‘produkta’ kuram 99% ir pašslavinošs mārketings? pieļauju ka šadu pīrādziņu var vienu reizi nopirkt, iekosties un sajūtot s*du garšu, prātīgs cilvēks vairs neies šiem pārdevējiem klāt, lai vai cik skaļi tie reklamētu savu produkciju. pietiek. esam atēdušies!
man personīgi izskatās ka AŠ un tā sauktie uzņēmēji sametuši visu naudiņu, lai vēl kautkā pārvarētu barjeru. ja netiks nākamajā Saeimā – tad tik sāksies juku laiki Latvju zemē – nāksies emigrēt uz Džersijas salu…

+16
0
Atbildēt

0

Baiba Rubesa 06.06.2010. 12.51

Askolds Rodins, kā parasti, cērt tieši saknē. Visu cieņu!!!
Lai nu kas 20 gados nav līdz galam izdarīts, bet politiķu oratoru mākslas apguve tā noteikti nav. Liela daļa politiķu iemācījušies tik tekoši runāt, ka daļai vēlētāju oktobrī atkal būs grūti atturēties nobalsot par “darītājiem” un “tiem, kam ir vīzija, kā vadīt šo valsti”. Ainārs Šlesers pēdējā Preses klubā atkal bija virtuozs. Pieaicinātais Andris Bērziņs (LPP/LC)uz Šlesera fona izskatījās kā kusls bērns, nemaz nerunājot par Aizbalta kungu, lai gan abi politikā aizvadītajos gados arī perfekti izkopuši runas mākslu.
Un viss draud aiziet pa apli, paliekot gaidot 55 000 solīto darba vietu.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu